De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Passie

naarden_balkenende_anp-7243.JPGBoven een van de pilaren in de hal van het ministerie van Algemene Zaken op het Binnenhof hangt een intrigerende tekst: Matthäus XXV, vers 35-36. Meer staat er niet. Geen idee waar dat over gaat, dus het Nieuwe Testament er maar even bijgepakt:

 

Er staat:

35 Want Ik ben hongerig geweest, en gij hebt Mij te eten gegeven; Ik ben dorstig geweest, en gij hebt Mij te drinken gegeven; Ik was een vreemdeling, en gij hebt Mij geherbergd.

36 Ik was naakt, en gij hebt Mij gekleed; Ik ben krank geweest, en gij hebt Mij bezocht; Ik was in de gevangenis, en gij zijt tot Mij gekomen.

 Geen idee of dit fragment terugkomt in de Matthäus Passion waar de kabinetsleden vandaag in Naarden naar luisteren. Maar wat doet zo’n spreuk in het ministerie van Algemene Zaken? Nou ja, bij nader inzien is dat zo gek nog niet. De passage gaat over barmhartigheid. Jezus roept op barmhartig te zijn tegenover mensen die in nood zijn: als een Naaste om hulp vraagt, is het Jezus zelf, die in nood is. Een mooie sociale boodschap dus, waar ieder kabinet zich wel in kan vinden.

 Wat zouden de ministers eigenlijk denken terwijl ze naar het lijdensverhaal van Christus in de Grote Kerk in Naarden luisteren? Zitten ze met hun hoofd bij de stukken die ze nog moeten afwerken tijdens de Paasdagen? Of laten ze zich inspireren door de passie van Matthäus en zien we ze volgende week herboren vol vuur roepen dat het echt allemaal beter MOET (of juist dat het hier allemaal zo slecht nog niet IS)?

Of zouden ze denken aan een paar andere passages uit Matthäus? Bijvoorbeeld als het gaat over een van de wonderen die Jezus verrichtte: er was te weinig voedsel voor het volk, dus begon hij eten uit te delen. Maar dan wel tot in het oneindige. Want ieder stukje brood dat werd gebroken, kon tot in het oneindige worden gebroken. Kortom, eten voor iedereen.

 Ook een mooie sociale gedachte. Niemand mag honger lijden, niemand zal honger lijden. Het enige probleem is dat ons belastinggeld niet tot in het oneindige te verdelen is. Ieder jaar rond deze tijd mogen de ministers weer hun wensenlijstjes indienen bij de minister van Financiën. Die zegt bijna per definitie dat er geen geld is en dat niemand op cadeautjes hoeft te rekenen. ‘Ik kan geen wonderen verrichten’.

 En toch lijkt het of het belastinggeld wel degelijk tot in het oneindige deelbaar is. Reken maar dat de ministers met Prinsjesdag weer met vrolijke berichten naar buiten komen. Je hoort het ze zeggen: ‘Ik trek er 100 miljoen euro voor uit, want het geld is hard nodig’. ‘We zijn ambitieus, dus het gaat ons echt lukken: ik heb er 200 miljoen voor’. En wie heeft eigenlijk beweerd dat belastinggeld zichzelf niet kan vermenigvuldigen? Dit jaar wordt er bijna 170 miljard euro verdeeld. Dat is 20 procent meer dan – schrik niet – vier jaar geleden! Wonderlijk.

 Ruud Slotboom

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Passie”

 1. Marko zegt: 21-03-08 om 15:30

  Ik dacht dat in Nederland een scheiding was aangebracht tussen kerk en staat. In dat licht is die verwijzing naar Matthäus – en dus naar het christelijke gedachtengoed – op z’n minst opmerkelijk en eigenlijk verwerpelijk.

 2. Wat een onzin opmerking, dit staat er al jaren. Als er een verwijzing naar Ghandi of Kennedy zou staan was het dan wel juist geweest.
  Jezus was ook mens, schijnbaar is men vergeten dat juist dit ook belangrijk was en is. En kom niet aan dat dit bewezen moet worden, zelf s romeinse schrijvers hebben over de Jezus Christus.

 3. Mark zegt: 24-03-08 om 16:12

  @Ab Als ik het goed heb dacht Jezus dat hij de zoon van God was en dus niet zomaar een gewoon mens. Gelukkig hebben we tegenwoordig medicijnen en artsen voor mensen die hetzelfde roepen. Wat veranderen romeinse schrijvers hier aan? Iets wat ‘al jaren’ geschreven staat is niet per defenitie goed of waar.

 4. Peter Bosch zegt: 22-01-09 om 12:37

  En nu is hij [Slotboom] dan tot de valse Messias [Bos i.p.v. Balkenende] gekomen!

Geef een reactie