De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Sorry wereld

filmpje.JPGEen vliegtuig dat bijna neerstort. De mooiste doelpunten van afgelopen weekeinde. Of een gastoptreden van Britney Spears in een Amerikaanse comedy, de nummer 1 van vandaag. Nu 351.689 kijkers.

Heel de wereld kijkt op YouTube.com als er iets te zien valt. En dus zullen volgende week over de hele wereld de volgende zoektermen worden ingetikt; Wilders, fitna, film.Want als de film bestaat wil iedereen die zien.Miljoenen paar ogen zullen Youtube afstruinen op zoek naar de film waar zo veel over te doen is. Reden voor de multimediale kunststichting Mediamatic om nu vast in te spelen op deze onstuitbare nieuwsgierigheid.

Op YouTube staan ruim honderd filmpjes die de wereld alvast excuses maken voor Fitna.

Wie “Wilders, Fitna, film” intikt komt er vanzelf terecht.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Filmpjes van jongeren met een blonde pruik die op een melige, baldadige en beetje flauwe manier ‘sorry’ zeggen voor de film die nog door niemand is gezien.

Met als onderschrift: ” We’re sorry for Geert Wilders. This Fitna movie is just an other desperate populist attempt to gain votes by stimulating xenophobia in the Netherlands.’

Wat deze kunstenaars betreft moet de wereld vast weten dat niet iedereen in Nederland Wilders opvattingen steunt.

Er wordt een woud van filmpjes opgetrokken waar Fitna nog maar moeilijk tussen te vinden zal zijn.

(hier een paar…)

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

De kunstenaars nemen afstand van Wilders maar maken de film daarmee wereldwijd natuurlijk nog bekender en nog spannender.

Fitna, waarschijnlijk binnen een week, ook op YouTube.

Arjan Noorlander

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


16 reacties op “Sorry wereld”

 1. Piet zegt: 21-03-08 om 16:08

  Hier een wat meer serieus Wilders alternatief. Daar hoor ik niemand over bij de NOS.

  http://www.dumpert.nl/mediabas.....ouwen.html

 2. Reactie op Piet. Ik heb naar zijn ‘alternatief’ gekeken en weet dat er overal ter wereld bij welk volk of godsdienst ook de vrouw ALTIJD een zeer ondergeschikte rol heeft, ook in onze geciviliseerde maatschappij, al is het maar om economische redenen.
  Goed dat een vrijheid van meningsuiting ons recht geeft om te zeggen wat wij er van vinden, maar wat enkele (!) islamitische of andere godsdiensten met mensen doet, het geeft nooit een excuus om de Islam, of een andere godsdienst te beledigen

 3. Wim zegt: 21-03-08 om 16:59

  Reactie op Jenny. Controntatie is een beproefde manier om iets te bereiken. Jouw (Jenny?) zusters van begin 20e eeuw deden dat ook voor vrouwenrechten. En terecht! Ik weet zeker dat er toen mannen waren die zeer ontstemd waren en zich beledigd voelden. Gelukkig hebben de moedige vrouwen zich niet laten intimideren. En wij?

 4. Erik van der Zee zegt: 21-03-08 om 17:34

  Fantastisch idee van MediaMatic. Tegen die ene Nederlander, G.W. die het nodig vindt om op basis van slechte argumenten een godsdienst onder uit te halen, staan genoeg Nederlanders die het pertinent niet met hem eens zijn. Helaas is G.W. politicus waardoor zijn belachelijke pleidooi een waarde meekrijgt die het absuluut niet verdient. Zo moeilijk is het niet om welk geloof dan ook zwart te maken. Het beroerde ervan is dat een deel van de Nederlandse bevolking op deze manier in de hoek wordt gedrukt wat alleen maar zal lijden tot meer problemen. Ik vind dat politici die dermate ongenuanceerd met hun spreekrecht omgaan op zijn minst tot zwijgen moeten worden gebracht en zelfs buiten de politiek moeten kunnen worden gezet. Had G.W. dit als burger gedaan dan was het een heel andere zaak geweest. Nu wordt ie door het buitenland beschouwd als een representant van de Nederlandse Politiek. Dat geeft hem een heel andere verantwoordelijkheid. Jammer dat er plaats is voor zo iemand in de Nederlandse politiek die de vrijheid van meningsuiting misbruikt voor foute politieke doeleinden. Een hetze voeren tegen welk deel van de Nederlandse bevolking heeft nul komma niks te maken met vrijheid van menigsuiting

 5. Apart om de vrouwenemancipatie te noemen in het verlengde van Wilders. Wat de vrouwen was inderdaad confronterend voor de mannen, maar deden dit niet met beledigingen. Ook ik heb dit tijd meegemaakt hoor, we schreven ‘baas in eigen buik’. Als we dit op een manier gedaan zoals Wilders hadden gedaan, hadden we iets anders geroepen. Ik wil deze site daarmee nu niet vervelen(-vuilen), maar ik weet voldoende citaten daarbij zouden passen.
  Daarnaast bleef altijd de discussie; lees bijvoorbeeld ook de boeken van Wolkers c.s.: ‘tegen een moraal, godsdienst enz. zijn wil niet zeggen dat je mag beledigen …

 6. Dit is toch 1 grote grap , hoe meer aandacht dat die man krijgt hoe meer mensen het weten.
  G W heeft allen gezegt da hij een film maakt over de islam
  en als daar niemand geen aandacht aan had gegeven dan was het nooit buiten dit land gekomen. Onvoorstelbaar dat daar iedereen intrapt

 7. Jan Arieson zegt: 21-03-08 om 19:53

  Saoedische vrouw (21 jaar) gestraft na verkrachting tot 90 zweepslagen. Ze kreeg de straf omdat ze alleen in een auto zat met een man die geen familie was. De zeven verkrachters kregen tussen 10 maanden en vijf jaar cel. Na protest van het slachtoffer werden de straffen verlengd van twee tot negen jaar. De vrouw werd extra gestraft met nog’s 110 zweepslagen, omdat ze de media tegen de rechtbank had opgezet en ze de rechter had proberen te beinvloeden.
  Waarom staat dit als een ietsie pietsie klein berichtje in een hoekje van de krant en niet met grote letters op de voorpagina in plaats van Wilders, die dagelijks met foto en al wordt gepromoot door de Nederlandse journalistiek. Ik begrijp dat het moeilijk is elke dag met nieuws te komen. Dan maar een korter journaal of een kleinere krant. Ik heb 10 jaar in Oosterrijk gewoond en me verbaast, waarom Haider elke dag het nieuws haalt, en wel met de meest onbenullige en domme uitspraken etc. Ik dacht dat doen we in Nederland niet. Fout gedacht. Mischien komt het wel, omdat de kranten beter verkocht worden met een foto van … op de voorpagina, i.p.v. een bericht over wat een jonge vrouw overkomt in een van ons bevriende oliestaten.

 8. wim scherphof zegt: 21-03-08 om 20:38

  ik vind dat ook Wilders recht van spreken heeft. wij, domme nederlanders zijn verantwoordelijk voor de zetels van de PVV, wij hebben deze partij gekozen. het is niet Wilders, maar indirect onze maatschappij die debet is aan dit debacle (want ik ben het zeer oneens op een aantal voor de hand liggende punten met Wilders). nederlanders, hou je mond, hou van ons land, en hou je fatsoen en openheid naar andere culturen toe. ik ben er trots op deze melting pot mijn land te mogen noemen, en de “marrokaanse” jongetjes die in mijn buurt overlast veroorzaken moeten gewoon, net als ik vroeger, door pappie, of een leraar, of een buurman of wijkagent op het rechte pad worden gehouden.
  ik spreek ze iig wèl aan in mìjn buurt als ik dat nodig vind, en het werkt prima! ik krijg respect, want “zij” krijgen het ook van mij.

 9. Alie zegt: 21-03-08 om 22:03

  Ik vind het vreemd dat iedereen hier zo’n drukte over maakt. Ik ben voor respect voor alle mensen, maar als het dan om de Christelijke godsdienst gaat, waar is die respect dan. Vloeken wordt als normaal gezien in ons land. En als het dan om de islam gaat dan mag je ineens niets meer zeggen. Laten we dan ook respect hebben voor de Christelijke godsdienst. Wilders maakt misschien alleen een film over de feiten van de islam. Onze christelijke godsdienst wordt regelmatig bespot en dat moeten we maar tolereren??? Maakte iedereen zich daar maar eens druk om.

 10. Rik zegt: 21-03-08 om 23:22

  Sorry voor Fitna? Doet me denken aan Nederland voor de Tweede Wereldoorlog, toen men Hitler als “bevriend staatshoofd” te vriend wilde houden en beledigingen aan diens adres werden vervolgd. Buigen voor terreur en dictators, dat deden we toch niet meer? De belangrijkste les uit de geschiedenis is dat mensen die zo snel weer vergeten en dezelfde fouten maken. Laat maar komen, die Fitna. Leve de vrijheid, zolang het nog kan.

 11. Jan Arieson zegt: 21-03-08 om 23:58

  Toin, je slaat de spijker op zijn kop. Onvoorstelbaar!!!!

 12. Wie geeft mij/ons het recht over andere kulturen te oordelen? Niemand. Wie geeft andere kulturen het recht over mij/ons te oordelen? Ook niemand.

  In bij voorbeeld Duitsland is winkeldiefstaal tot 100 euro niet eens noemenswaardig. In bij voorbeeld Iran ben je arm of hand kwijt. http://www.youtube.com/watch?v.....re=related

  Aanslagen op westerse soldaten in de arabische wereld gebeuren dagelijks. Maar kijk dan ook (op youtube) wat de westerse soldaten in de arabische wereld aan het doen zijn.

  De een is niet beter dan de ander…

 13. Adrie van Bergen zegt: 22-03-08 om 14:11

  Ik heb vele vlaggen van andere landen in rook zien op gaan maar als ik nu onze vlag zie branden gaat dat aan mijn hart. Als de film Fitna van Geert Wilders eens uitgezonden of vertoond wordt ben ik ben ik bang dat de haat tegen Nederland alleen nog maar erger wordt. Ik ben blij met de “sorry actie” die op Youtube is gestart. Ik ben niet in staat om een sorry filmpje te maken daarom laat ik hier mijn reactie achter.

 14. Wim zegt: 22-03-08 om 16:25

  Reactie op Jenny. Alles leuk en aardig. Maar het mag toch niet zo zijn dat de grens altijd bepaald wordt door degene die zegt de beledigd te zijn? Gewelidig probleem,dat begrijp ik ook wel maar deze grens is altijd arbitrair. Geen grens dan maar. Incasseringsvermogen en relativeren dat dan weer wel.

 15. Rik zegt: 22-03-08 om 19:53

  Het belangijkste criterium van de Wildersfilm vind ik of hij effectief zal zijn in de strijd tegen islam-extremisme en daarmee echt mensen helpt. Provoceren op zich helpt de onderdrukten in islamitische landen niet en dan zou Fitna zijn kans voor open doel voorbij schieten. Bovendien kan Wilders met een goede film laten zien dat hij het werkelijk goed meent met de slachtoffers van radicalisme – iets dergelijks kan van de niet-representatieve demonstratie van zaterdag niet worden gezegd. Waar waren de hoofddoekjes en andere (gekwetste?) moslims; het waren toch vooral de beroepsprotesteerders. Waar was het medeleven met de slachtoffers van mensenrechtenschendingen? Waar waren de argumenten dat we geen kans op verandering in de richting van de sharia krijgen? Polarisering is een slechte zaak die voor jaren schade kan aanrichten, maar politiek-correct achterover leunen ook.

 16. Even een algemene reactie: Een erg geslaagd en informatief initiatief deze weblogs!! Zag geloof ik nog niets van Radio 1. Zo zou ik graag wat ervaringen van Tom van ‘t Hek en andere Langs de Lijn medewerkers zien. Of van medewerkers aan Met het oog op morgen?

Geef een reactie