De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Bij de VVD kunnen ze het best

vvd_anp-5637233.jpgDus het was u ontgaan dat ze binnen de VVD op dit moment weer met een leiderschapsverkiezing bezig zijn? Niet vreemd, want er is de twee heren die daarmee bezig zijn veel aan gelegen het trauma van 2006 een beetje te verzachten. Dat ze het best kunnen bij de VVD, verkiezingen houden voor een positie aan de top, zonder dat er gelijk een beeld van verdeeldheid ontstaat, dat ze echt heus wel in staat zijn een campagne te voeren met beschaafde gesprekken in plaats van met ruziemakende kandidaten die vooral elkaar het leven zuur maken.

En dus rust er een zware taak op de schouders van de kandidaten: de één is een bestuurlijke zwaargewicht die heel veel moeite doet om uit te stralen dat hij het echt ERG leuk vindt, campagnevoeren voor dit baantje, wat zeg ik, hij had het bijna zelf wel willen bedenken, Ivo Opstelten, als hij niet al door anderen was benaderd. De ander is een ambitieuze gedeputeerde, Onno Hoes, die probeert aan de ene kant populair te worden bij de ongeruste leden door Mark Rutte een beetje bij te sturen (naar rechts, graag) en aan de andere kant een imago als onruststoker uit de provincie te vermijden.

Ze hebben nu een campagne van een aantal bijeenkomsten achter de rug, bijeenkomsten die vooral, alsjeblieft, niet al teveel debat en discussie mochten inhouden, nee zeg, stel je voor, en zo hielden de kandidaten elk een presentatie waarna de zaal vragen mocht afvuren.

En inderdaad, u hebt ze niet samen bij Pauw en Witteman of in Buitenhof gezien, vanwege het gevaar op enig debat. Nee, de heren traden alleen in hun eentje op. Behalve dan bij de radio, bij Met Het Oog Op Morgen, op 25 februari, waar zowaar toch behoorlijke verschillen naar boven kwamen. Want natuurlijk willen ze allebei de VVD redden, de verkiezingen winnen en de duizenden weggelopen leden terughalen (in sommige afdelingen zijn ze 30 procent van hun leden kwijtgeraakt het afgelopen jaar), maar over de manier waarop verschillen ze toch behoorlijk van mening: Opstelten is de man van de eenheid en rust, wil koste wat het kost een einde maken aan het gedonder van de laatste jaren en ziet zichzelf als steun en toeverlaat van Mark Rutte (want al hád Opstelten zo’n nieuwe beginselverklaring niet zo’n goed idee gevonden, dan nog had hij het niet gezegd om de rust niet in het gevaar te brengen); Hoes gelooft dat de VVD alleen gered kan worden als de partij zich bewust wordt van het gevaar op rechts, de geluiden van de straat doorvertaalt naar het politieke handwerk en zich vooral niet bezig gaat houden met intellectuele navelstaarderij.

De VVD leden mogen het nu zeggen. En dat doen ze in behoorlijke grote mate, want op het moment van schrijven is er een opkomst van 33%. Maandag de 31e wordt de uitslag bekendgemaakt.

Wilma Borgman

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


11 reacties op “Bij de VVD kunnen ze het best”

 1. ellard zegt: 22-03-08 om 17:17

  @Wilma: Leuk dat je iets schrijft maar wat is de strekking van je verhaal nou eigenlijk. De VVD is niks? Pauw& Witteman en Buitenhof zijn de enige programma’s die ruimte geven aan debat? De verkiezing van een partijvoorzitter deugt niet? Ik ben benieuwd naar je reactie.

 2. Ernst zegt: 22-03-08 om 18:14

  @ellard: volgens mij is de strekking vrij duidelijk, namelijk dat de VVD het anders aanpakt dan 2 jaar geleden en dat er geleerd is van de fouten van toen.

 3. Martin F. zegt: 22-03-08 om 19:19

  De VVD weet gewoon niet wat ze willen. Rutte ook niet. Misschien dat al dat “gedonder” omtrent leiders er toe leidt, dat er eens iemand opstaat die wel weet wat hij wil: “gezond rechts zijn” bijvoorbeeld.

 4. Abdullah Cevdet zegt: 23-03-08 om 00:13

  Waarom moet het altijd weer links of rechts. Termen die eigenlijk nergens op slaan. Liberalisme is links noch rechts. Juist tegenovergestelde van beiden!

 5. Helder zegt: 23-03-08 om 02:23

  Hoes bestudeert Obama zijn winnende strategie heel sterk, dat merk je aan zijn woorden. Hij zoomt in op dezelfde begrippen: “verandering, een nieuwe beweging”, “we moeten niet van bovenaf denken, maar de beweging van onderaf inzetten”, “samen aan de slag met de nieuwe generatie”,

  Alleen komt het uit zijn mond toch wel wat anders over…

 6. Anthony Hulsman zegt: 23-03-08 om 10:46

  De VVD blijft een partij met een gigantische kloof tussen de kiezers/leden en partijleiding. Zolang een Hans Dijkstal daar rondloopt of Henk Kamp (die de rechtse leden weer moest charmeren) meedoet aan optochtjes voor een linkse multiculturele samenleving blijft het duidelijk dat men de eigen kiezers niet wil begrijpen.
  Net zoals de helft van de VVD-kiezers stemde ik vorige keer op Verdonk om aan te geven dat ik het niet eens was met het steeds verder opschuiven naar links van de partij. Vervolgens werd Verdonk uit de partij gezet en daarmee in feite de helft van de VVD-kiezers. Het bestaat niet dat ik weer stem op die partij zolang men het pad van D66 blijft volgen.

 7. Frank van der Vorm zegt: 23-03-08 om 14:19

  De VVD is nog steeds de enige ware vertegenwoordiger van het liberalisme in de Nederlandse politiek. In een liberaal land hoort deze partij dan ook leidend te zijn. Leiding geven is niet het naar de mond praten van de kiezer, maar deze voorgaan. Daarvoor zijn krachtige persoonlijkheden nodig en geen opportunisten, zoals Verdonk. Ook heeft de partij geen behoefte aan windvanen, die hun eigen opvatting elke dag eerst uit de krant moeten halen. Ik heb lang getwijfeld tussen Hoes en Opstelten, omdat ik Hoes’ enthousiasme en ambitie bewonder, maar ik denk dat Opstelten meer opgewassen is tegen de waan van de dag. Ik vind bovendien dat je zoveel beschikbare kennis, wijsheid en ervaring niet verloren mag laten gaan.

 8. Ferry van Dijk zegt: 23-03-08 om 16:53

  De VVD is eeen partij van domme egotrippers die het gouden kalf
  (The Iron lady) buitengeknikkerd hebben, en de ene (ego) fout wordt op de andere gestapeld. Voor wie strijdt de VVD nu eigenlijk ( behalve dan voor zichzelf) Wie het weet mag het zeggen!!!!!!!!!!!!!!!!!

 9. simon zegt: 23-03-08 om 17:06

  Zolang de VVD mensen als Dijkstal en Jorritsma geen schop onder hun hol geven .
  Dan word het niks met de VVD.

 10. Anthony Hulsman zegt: 24-03-08 om 00:45

  Frank van der Vorm, valt onder het “voorgaan” ook het afwijzen van een nieuw referendum over de Europese grondwet met een misselijkmakende smoes (nl. dat het ineens iets anders zou zijn dan die grondwet)? Politici moeten uiteindelijk de wil van de kiezer respecteren. Dat wordt nu ineens ‘populisme’ genoemd maar is natuurlijk gewoon democratie. Onder het motto dat politici niet meer hoeven te luisteren naar de kiezer maar juist die kiezer moeten “voorgaan” zijn al heel wat verkiezingsbeloften ingetrokken en verraden. Het wordt daarom tijd voor wat betrouwbaardere politici.

  Overigens was het belangrijkste campagnethema van de VVD bij de laatste verkiezingen gratis kinderopvang. Gratis bestaat natuurlijk niet en wordt daarom altijd betaald door de belastingbetaler. Tot zover dus de liberale inslag van die partij. Het is gewoon de zoveelste linkse club subsidieverstrekkers in Den Haag geworden.

 11. Emile G. zegt: 24-03-08 om 10:49

  Frank: degelijk verhaal. Twee belangrijke dingen kloppen echter niet:

  1) Nederland is helaas geen liberaal land meer maar hoogst conservatief; immers: SP + PVV + CDA + CU + SGP = kamermeerderheid en daar mag je gerust de helft van de PvdA en VVD bij optellen;

  2) de VVD is tegenwoordig verre van “de enige ware vertegenwoordiger van het liberalisme”. Sterker, onder druk van PVV en Verdonk neigt ook de VVD naar conservatisme en het nakraaien van “de kiezer” alsof die even gemakkelijk gegeneraliseerd kan worden als Wilders’ denkt over “de moslim”.

  Reden dat ik tijdens Wilders’ zegetocht in de VVD, zomer 2004, die partij verlaten heb en tegenwoordig D66 stem in mijn hoop op een liberale samenleving.

  Wel roerend eens met de stelling dat politici hun mening niet zouden moeten stoelen op de waan van dag (gevoed door media en Maurice de Hond dagelijkse poll van de mening van “de kiezer”). Ontwikkel als partij je maatschappijvisie en zorg dat je daar kiezers voor wint – niet andersom. Anthony: ook dat is politiek, ook dat is democratie en bovendien gestoeld op visie en leiderschap, zaken waar het momenteel aan ontbreekt.

Geef een reactie