De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Balkenende meets Walesa

rimg0200.jpgPremier Balkenende doet vandaag en morgen Polen aan. Iets met een booming economy, daar wil de regering natuurlijk bij zijn. En dat lukt heel aardig: Nederland is één van de grootste investeerders in Polen. Gdansk is Balkenendes eerste bestemming. Een Nederlands bedrijf bouwt mee aan een nieuw groot stadion.


Maar wie in Gdanks alleen bouwputten gaat bekijken doet de havenstad tekort. Natuurlijk gaat Balkenende ook even langs bij de beroemdste zoon van Gdanks, Lech Walesa. Van elektromonteur tot president, het is een carrière waar de gemiddelde politicus blind voor zou tekenen.

Walesa houdt tegenwoordig kantoor in de nok van een monumentaal pand in de binnenstad van Gdansk. Vier verdiepingen de trap op. Zou dat wat zeggen over die hartkwaal waar Walesa mee kampt?

Lech Walesa was populair, werd president in 1990, maar na vijf jaar waren de Polen er wel klaar mee. Pas toen vorig jaar de tweeling Kaczinsky aan de macht kwam, brak het inzicht door dat Walesa zo slecht nog niet was. Tegenwoordig speelt hij met verve de rol van elder statesman.

Wie Balkenende en Walesa zo aan tafel ziet, gaat onwillekeurig denken: zouden er overeenkomsten zijn? Walesa bracht Polen economische shock-therapie toe. Niet populair, wel nodig. Dat vond Balkenende ook van het beleid in zijn vorige kabinet. En ook Balkenende ontving vanuit het buitenland meer begrip dan thuis.

Wie weet wat de gemeenschappelijke herinnering aan de Balkenende-jaren zullen zijn, als we een decennium verder zijn. Alles wat de premier hoeft te doen, is grijs worden. En misschien een cursus elektrotechniek.

Jeroen van Dommelen

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Balkenende meets Walesa”

  1. Arthur zegt: 26-03-08 om 07:25

    Zou Balkenende deze trip ook gebruiken om voor de rechten van minderheden in Polen te pleiten (bv de rechten van homoseksuelen)? … zoals die zijn vastafgesproken in de EU waar Polen vrijwillig deel van uitmaakt maar voorlopig alleen belangstelling voor de lusten en niet voor de lasten heeft? Of zou dat niet passen bij het opppertunistische, economische kopje koffie?

Geef een reactie