De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Zieke politici

verdonk_rita_anp-6454829.jpgVanochtend werd het Kamerlid Rita Verdonk met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Een telefoontje maakte snel duidelijk dat ze ongelukkig was gevallen en dat in het ziekenhuis foto’s moesten worden genomen van haar been. Even later bleek dat ze niets heeft gebroken, dat ze wel een spier heeft gescheurd en dat ze nog twee dagen in het ziekenhuis moet blijven. De oprichting van haar beweging Trots op Nederland gaat volgende week gewoon door.

Op de Haagse redactie van de NOS leidde het voorval tot discussie over de vraag of dit een nieuwsonderwerp is. “Absoluut niet”, vond de een. Kamerleden zijn wel vaker ziek. Bij het begin van elke Kamervergadering worden “de berichten van verhindering” opgelezen door de voorzitter en dat leidt zelden tot berichtgeving, ook niet als de betrokkene tijden wegblijft.

“Natuurlijk wel”, zei de ander. Verdonk is een van de populairste politici (nog nooit haalde een niet-lijsttrekker zoveel voorkeurstemmen bij Tweede-Kamerverkiezingen) en ze staat aan de vooravond van de oprichting van een nieuwe beweging, een gebeurtenis die veel aandacht zal krijgen. Mensen willen weten hoe het met haar gaat. Uiteindelijk werd de discussie beslecht met een klein bericht in het NOS-journaal (radio) en op teletekst.

Wat is wijsheid bij zo’n afweging? Toen een paar jaar geleden premier Balkenende weken was uitgeschakeld met een ontstoken voet, deden bijna alle media daar uitgebreid verslag van en ook de hartoperatie van PvdA-fractievoorzitter Tichelaar was een “geheid” bericht. Voor de knieoperatie van VVD-Kamerlid Kamp was hier en daar ook wel wat aandacht, maar in de recente geschiedenis zijn verder weinig voorbeelden.

Sinds enige tijd staat in de Grondwet dat zieke Kamerleden zich kort kunnen laten vervangen (met terugkeergarantie). Van die mogelijkheid is nog nooit gebruik gemaakt. De eerste keer dat het gebeurt, wordt het vast een nieuwsbericht. Maar in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst: nieuws is geen wiskunde….

Mevrouw Verdonk, beterschap.

Albert Simons

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


10 reacties op “Zieke politici”

 1. derk zegt: 25-03-08 om 14:49

  Misschien is het wel een gat in de markt: het schrijven over het wel en wee van bekende nederlanders…. maar nieuws, dat is het niet, het zijn berichten.

 2. lankmankijk zegt: 25-03-08 om 16:17

  die moeten we in de watten leggen !!!! en zuinig op zijn!!!!

 3. Hans-Paul zegt: 25-03-08 om 16:31

  Als we zo beginnen dan krijgt ook de geboorte van jonge katjes bij kamerlid X aandacht. Zullen we het privé ook maar privé laten.

 4. Tunzi zegt: 25-03-08 om 17:25

  t zal wel een gespierde scheur zijn

 5. ineke zegt: 25-03-08 om 17:27

  Mevrouw Verdonk is ook maar een mens. Beterschap.

 6. Jos zegt: 25-03-08 om 19:20

  Tja, als ik pijn heb aan mijn knie, of grieperig ben, bericht daar niemand over. Onzin om dit als nieuws te bestempelen. Houdt ze eindelijk eens een tijd haar mond in het parlement, en daar is heel Nederland bij gebaat. Misschien zit hem de nieuwswaarde daar dan wel in.

 7. rogier dijk zegt: 26-03-08 om 05:53

  Tja en hoe zit het dan met niet functionerende kamerleden? Kunnen die ontslagen worden? Wilders is bijvoorbeeld met zijn fractie niet op komen dagen bij het debat over ‘geloofsbeledeging.’ Wilders praat ook niet met Moslim journalisten. Hiernaast steekt hij een hoop van zijn, door ons betaalde tijd, in zijn eigen campagnes die politiek geen verschil maken. Aan wie moet hij daar verantwoording afleggen, en is die rekenschap bindend?

 8. Arthur zegt: 26-03-08 om 08:37

  In ieder geval toont de toonzetting van de berichtgeving ondubbelzinnig aan, aan welke kant de Telegraaf staat. Voor de mensen die daar nog niet van doordrongen waren. Termen als .. “boegbeeld” en “standvastig” zijn in het stukje over de spierscheuring niet van de lucht.

 9. Ferry zegt: 02-04-08 om 12:44

  Dat vallen en scheuren van een spiertje is vast de voorbode van wat Trots op Nederland” ons zal gaan bieden. Nog niet eens begonnen en dan al gevallen.

 10. Het is inderdaad ook maar een mens.

Geef een reactie