De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Fitna, van minuut tot minuut

rustige_nacht_wilders_anp-7.JPGEn ineens ging het snel gisteren. In een half uur tijd kwam de geruchtenstroom op gang over de aanstaande film, stond de film ook daadwerkelijk op internet en gaf Wilders reacties aan de pers.

Een hectisch half uurtje op het Binnenhof. Ruud Slotboom (Radio) bereidt zich op de redactie voor op een extra live uitzending en Arjan Noorlander (TV) probeert in de Tweede Kamer Wilders te interviewen. Een overzicht hoe dat ging. 

18.45 (Ruud Slotboom) De eerste signalen komen binnen dat er wellicht iets gaat gebeuren. De signalen zijn vaag, maar je weet het niet. Ik word gebeld in het perscentrum Nieuwspoort: ‘Kom even naar de redactie’, zonder dat verteld wordt waarom.

18:45 (Arjan Noorlander) Ook op de redactie komen de geruchten over de film binnen. Reden om snel met een cameraman naar de PVV-fractie in het Tweede Kamergebouw te gaan. Alle deuren zijn dicht en er is veel bewaking op de gang. Een PVV-medewerker zegt dat de voorlichter van Wilders op vakantie is en dat zij verder van niets weet.
Maar alles ademt de sfeer uit dat er ‘iets’ staat te gebeuren.

18:50 (Arjan) Alle fractieleden van de PVV komen hun kamers uit en wandelen naar de kamer van fractievoorzitter Wilders. Ze zeggen allemaal dat ze geen idee hebben waarom ze daar ontboden zijn.

18.59 (Ruud) Het lijkt toch echt te gaan gebeuren, steeds meer geruchten. Ik surf heen en weer tussen You Tube, de site van Geert Wilders en de site van de Partij voor de Vrijheid.

19.01 (Ruud) Het klopt. Op de site van de PVV wordt doorverwezen naar een mij onbekende site. Daarop is zonder problemen de film te starten. Ik loop snel naar de radiostudio om het geluid te laten opnemen. Je weet niet wat er gaat gebeuren, voor hetzelfde geld gaat de site snel plat. Ik ga kijken.

tweedekamer_anp.JPG

19:03 (Arjan) Ik sta nog steeds op de gang bij de PVV-fractie. Collega’s hebben verteld dat de film er is maar ik heb geen computer om hem te bekijken. Wel komt de PVV-medewerker die eerder zei van niets te weten de kamer van Wilders uit. Ze zegt dat Wilders snel een reactie zal geven bij de plenaire zaal van de Tweede kamer. De cameraman en ik gaan daar op een drafje naartoe.

19.05 (Ruud) Ik kijk naar de film, een collega zit tegenover me, hij is bezig met een ander onderwerp. Ik zeg: ‘De film is er’.  Hij kijkt op en zegt rustig: ‘Okay’.  Enigszins verbaasd maar ook met bewondering zeg ik: ‘De film is te zien op internet. Begrijp je wat ik zeg?’ ‘Ja’, klinkt het kort, opnieuw bewonderenswaardig rustig.

19.07  (Ruud) Het is duidelijk dat Wilders onmiddellijk een reactie geeft. Er moet iemand met een radiozender naar de Tweede Kamer.

19:08 (Arjan) Wilders heeft honderden aanvragen gehad voor een interview over zijn film. Maar alles gaat zo snel dat maar weinig journalisten weten dat Wilders een toelichting gaat geven. Er zijn maar 4 TV-ploegen. Van RTL, Den Haag Vandaag en van het Journaal. En er is een Franse cameraman die toevallig op het Binnenhof was. Hij vraagt ons of wij denken dat Wilders ook iets in het Engels wil zeggen. Wij denken dat hij dat wel wil.

19.10 (Ruud) Dezelfde collega staat nu naast me, kijkt naar het beeld op mijn computer en schreeuwt: DE FILM IS ER! ‘Dat zei ik net!’ Sorry, ik zat geconcentreerd ergens anders aan te werken’.

19:15 (Arjan) Geert Wilders komt aanlopen om een reactie te geven op zijn film. Wij mogen hem vragen stellen. Maar hebben de film nog niet gezien.

19.15 (Ruud) Wilders geeft interviews. We praten onze collega die erbij staat via de koptelefoon bij. Ze heeft de film natuurlijk nog niet gezien, dus wil ze weten wat er te zien is. De film loopt nog, dus we vertellen snel wat we zien. Dat kan nog gebruikt worden in het gesprek.

19:16 (Arjan)Wij stellen ondertussen nu afwisselend vragen aan Wilders over zijn film. Maar hij weet dondersgoed dat wij nog niet hebben kunnen kijken. Dus komt hij met allerlei bekende standpunten over het gevaar van de islam. Maar alle inhoudelijke vragen over de film beantwoordt hij met een triomfantelijk “gaat u eerst maar eens rustig naar mijn film kijken”

19.17 (Ruud) De film duurt zo’n vijftien minuten, is bijna ten einde en ik wil zo snel mogelijk op de radio. Kan me nauwelijks beheersen, maar ik moet toch echt eerst de hele film hebben gezien. Gelukkig is er in Hilversum op topniveau overleg. Daar moet het groene licht vandaan komen.

19:19 (Arjan) Een collega heeft iemand gevonden die op een laptop de film zit te bekijken. Hij rent constant heen en weer om mij in te fluisteren wat er te zien valt. Wilders ziet dat tijdens het interview natuurlijk ook gebeuren. Als ik ingefluisterd krijg dat hij een afbeelding van de profeet Mohammed laat ontploffen vraag ik Wilders waarom hij dat doet. Met ingehouden glimlach zegt Wilders “Ik merk dat u de film inmiddels hebt gezien.”
Vanaf dat moment wil hij wel inhoudelijk commentaar op de film geven.

19.20 (Ruud) Het groene licht komt, ik heb de hele film gezien, inclusief het einde met de Deense cartoon die net niet ontploft, het interview met Wilders is af. Hup, op de radio.

19:22 (Arjan) Het gesprek met Wilders is afgelopen. Ik ren zo snel mogelijk met mijn bandje naar de redactie om het 8 uur Journaal te halen. Dat valt nog niet mee omdat inmiddels bijna alle uitgangen van de Tweede Kamer zijn afgesloten. Voor de veiligheid.

Ruud Slotboom

Arjan Noorlander

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


35 reacties op “Fitna, van minuut tot minuut”

 1. Saskia zegt: 28-03-08 om 18:59

  Mooi verslag, leuke kijk en de NOS-keuken!

 2. heel leuk verslag! wel hectisch geweest daar gisteravond! complimenten!

 3. Shadow Lord zegt: 28-03-08 om 19:20

  Schijnbaar heeft mijn reactie het dus niet gehaald…

  Shadow Lord

 4. Spannend! maakt ‘Fitna’-de kwestie weer even heel erg leuk.

 5. Inderdaad erg mooi en leuk!

 6. sara zegt: 28-03-08 om 19:50

  leuk verslag, goed geschreven, ik heb de film inmiddels ook gezien, er slecht en absoluut niet vernieuwend, waar die heisa om de film heen was erg overdreven.

 7. Martijn zegt: 28-03-08 om 20:26

  Ik zou dit soort teksten liever in een gedeelte van de website zien waar de journalistiek belicht wordt als achtergrond informatie, niet in een serieus bedoelde website als deze… but just my 2 cents…

 8. Jan zegt: 28-03-08 om 21:29

  De film is al geruime tijd geleden van het net gehaald, maar geen enkele nieuwsbron schijnt dat nog door te hebben:

  Liveleak:

  Following threats to our staff of a very serious nature, and some ill informed reports from certain corners of the British media that could directly lead to the harm of some of our staff, Liveleak.com has been left with no other choice but to remove Fitna from our servers.
  This is a sad day for freedom of speech on the net but we have to place the safety and well being of our staff above all else. We would like to thank the thousands of people, from all backgrounds and religions, who gave us their support. They realised LiveLeak.com is a vehicle for many opinions and not just for the support of one.
  Perhaps there is still hope that this situation may produce a discussion that could benefit and educate all of us as to how we can accept one anothers culture.
  We stood for what we believe in, the ability to be heard, but in the end the price was too high.

 9. De tegenfilm stond al een week op het internet, is vernieuwender, grappiger en realistischer. Bovendien wordt niet de draak gestoten met andermans geloofsovertuiging. Te zien op wildersthemovie.com

 10. Nou juah dat slaat nergens op hij moet eerst iets aan zijn kapsel doen en dan komen praten. :)

  Mzzl.
  S.

 11. Antonio Ferreira zegt: 29-03-08 om 12:14

  Estou ansioso para ver este filme através da net! quando é que percebem que o mundo Mulçumano está atrasado 100 a 200 anos na mentalidade.
  Também o Meu País Portugal está atrasado em relação á Holanda 10 a 20 anos. É normal não?

 12. Jaap Diederik zegt: 29-03-08 om 12:20

  Geven we niet overdreven veel aandacht aan een man die voor Nederland nauwelijks enige betekenis heeft?

 13. moscow zegt: 29-03-08 om 13:49

  mee eens. veel gedoe om oud nieuws.

 14. sabine zegt: 29-03-08 om 17:15

  De Positivoos (Van Kooten en de Bie), hadden al een antwoord klaar op de film van Wilders:

  http://www.youtube.com/watch?v=JJx-f2HNtVc
  De Positivoos – De Chrislam

 15. is Fitna niet van Internet gehaald? op de site van liveleak is ie niet meer te vinden

 16. Waarom?? zegt: 30-03-08 om 06:15

  Waarom krijgt die asperger wilders zoveel aandacht? De media is geen haar beter dan Wilders.

 17. Marcel zegt: 30-03-08 om 14:28

  Waarom besteden we nog zoveel aandacht aan die Wilders, negeer hem gewoon, laten we met z’n allen deze nonsens-film Fitna gauw weer vergeten, we zijn allemaal Broeders en Zusters.

 18. Jaan Krats zegt: 30-03-08 om 18:54

  Lveleak.com bedreigd, ze zullen eens een keer niet laten zien waar ze voor staan onze aabhangers van de “religion of peace”

 19. Peter zegt: 30-03-08 om 18:58

  Mooi genoeg geweest nu, teveel aandacht werkt averechts. Er zijn nog genoeg problemen voor Balkenende en co, de gezondheidszorg, de politie, de leraren, de belastingdienst.
  O ja wat kost nu die beveiliging van Wilders ?

 20. Hans zegt: 30-03-08 om 21:07

  Nou, hij heeft er misschien nu wel weer in zijn eentje voor gezorgd dat de banden met Jordanië stop worden gezet. De film zelf was misschien wel amateuristisch maar de gevolgen zijn niet niks.

 21. Marco zegt: 31-03-08 om 03:54

  Een mooie illustratie van het navelstaren waarin de huidige journalistiek veranderd is. Als je niets zinnigs weet te melden ga je je collega’s maar observeren, of je schrijft je eigen dagdromen op. Bronnenonderzoek is saai, feiten interesseren toch niemand meer en misschien zijn er nog 2 beeldbuiskijkertjes die SBS6 inmiddels te intellectueel vinden…

 22. Harry Eggens zegt: 31-03-08 om 12:54

  Ik volg de discussie over de film van Wilders met veel belangstelling. Wat mij opvalt en verontrust is, dat de geciteerde verzen uit de Koran niet worden besproken. Zijn de teksten die Wilders gebruikt, correct overgenomen, hoe worden ze door de normale moslims geinterpreteerd? Neemt de Nederlandse Moslim openbaar stelling tegen de manier waarop Wilders de Verzen gebruikt?
  Wie kan mij hierover een bijlichten

  Harry

 23. Maria zegt: 31-03-08 om 13:02

  Wat is nu eigenlijk het probleem. Het enige wat te zien was zijn gewoon beelden op waarheid berust. Er wordt een ophef over gemaakt die kant nog wal raken en doen gewoon aan stuisvogelpolitiek lekker je kop in het zand steken en later zeggen “wier haben das nicht gewust”

 24. De film is nog te bekijken op http://www.geertwildersthemovie.com wij zijn niet van plan hem ooit te verwijderen. vrijheid van meningsuiting is nationaal erfgoed

 25. Luomy zegt: 31-03-08 om 16:07

  Ieder zijn mening,dus ik dan maar ook. De andere volkeren worden niet uitgedaagd, wat eigenlijk onterecht is. Zij kunnen niet uitmaken, het mag ook niet. Waarom denk je dat ze dan liever een ander naar zijn graf sturen? Het is een raar spelletje, echt politiek. Die Flodder zou zijn haarkleur van de wortels moeten verbergen. Zo ontlopen ze de echte wereldproblemen. Waar blijft de milieu,armoede,daklozen,…

 26. Wat Geert Wilders heeft veroorzaakt kan niet door de bugel.
  Ik hoop dat mijn regering waar ik op gestemdt heb nu eens laat zien of zij balen hebben.
  Dit kan echt niet door de beugel dat ons land nu aan alle kanten wordt aangeklaagd door dit MISBAKSEL,EN DIT MEEN IK ECHT UIT DE GROND VAN MIJN HART.
  Zorg er voor dat HIJ elke dag over zijn schouder moet kijken of er niets gebeurd.
  DIT MAAKT ONS ALS TOLERANT LAND NIET MEER GELOOFWAARDIG IN DE REST VAN DE WERELD.
  DEZE MAN MOET GESTOPT WORDEN MET ZIJN DOEN EN LATEN .
  IK SCHAAM MIJ OM EEN NEDERLANDER TE ZIJN EN ZOU WEL WILLEN EMIGREREN MAAR DAT ZAL NU WEL HEEL MOEILIJK WORDEN NA DEZE UITSPRAAK.

 27. Roan zegt: 31-03-08 om 17:32

  Mooie film van Wilders ook heel leuk en boeiend om te lezen hoe de journalistiek ermee om gaat wat een stress baan zeg.
  Petje af voor deze mensen.

  Maar inderdaad de heisa over de film de inhoud dan erg jammer.
  Erg jammer dat er mensen zijn die Wilders persoonlijk aanvallen.
  Deze man doet ook maar zijn werk en hij denkt dat hij dat zo goed doet, net als vele anderen in Nederland en de wereld.

  Laat de beste man een eigen mening hebben!!!

 28. dicky d zegt: 31-03-08 om 18:01

  De film is uit. De mensen blijven allemaal rustig. Gelukkig maar. Maar waarom moeten zogenaamde politici dan olie op hetvuur blijven gooien.Er is niets aan de hand laten we dan allemaal ons koppen dichthoude en verder gaan met belangrijkere dingen.

 29. P Korenberg zegt: 31-03-08 om 19:43

  Ik zal eerlijk zeggen dat ik de film nog niet heb gezien.
  Ik denk dat het zeker goed is dat de gewone moslim ook zijn of haar stem laat horen en dan wel in de richting van het radicalisme onder de moslims.
  Juist hún stem tegen radicalisme is doorslaggevend voor de houding van mensen als Geert Wilders.Hoe zit het met haat tegen christenen in het moslimland?
  Als ik de spandoeken op het NOS-journaal aangaande beledigde moslims mag geloven spreekt daar direct haat uit richting ‘Christian Wilders’.?!

 30. said battah zegt: 31-03-08 om 21:06

  mensen die deze film bekijken moeten eerst afvragen waar komt wilders vandaan en wat voor ideen volgt hij op het zijn niet de ideen van de nederlanders maar van land van herkomst

 31. Rob zegt: 01-04-08 om 03:49

  Ik denk dat wilders met deze film wil aanduiden maar wat hij verkeerd aangeeft (altijd makkelijk te corrigeren)dat de moslims met deze profeet met het boek in hun hand willen aangeven dat zij geen gelijk hebben de reden is de nhoud van het boek.
  dus pas het boek aan naar diegeen wie wel de islam met hun hart volgen.
  einde verhaal .

 32. Francesco zegt: 02-04-08 om 11:22

  Beste Ruud,

  Ik heb het debat redelijk kunnen volgen en met name het gedeelte waarin de vertrouwelijke notitie aan de orde werd gesteld door de heer van der Vlis en mevriouw Halsema. Er werd gesteld dat er een opmerkelijke overeenstemming bestond tussen de punten in de notitie en de uiteindelijke film. Daarnaast merkte de heer Wilders op dat de paraaf op de vertrouwelijke notitie gedateerd was op 31 november. Hierover heb ik u vanmorgen en ook tijdens het programma “Met het oog op morgen”niet meer gehoord. Ik zou wel eens willen weten hoe dat nu zit. Als je notities maakt van vertrouwelijke gesprekken kan ik me voorstellen dat beide partijen hiermee akkoord gaan, dus twee parafen. Wat ik ook zou willen weten is wat de creatiedatum van het betreffende document is geweest. Als het echt in november 2007 zou zijn gemaakt weten we zeker dat de heer Wilders de opmerkingen zou hebben kunnen gemaakt. Indien later dan november 2007 heeft de heer Wilders toch een punt!

  Ik hoop dat je hier iets mee gaat doen, want het zou de duidelijkheid ten goede komen en voor eens en altijd een einde kunnen maken aan de politieke carrière van de heer Wilders of die van het CDA als blijkt dat er zo zwaar is gemanipuleerd om de heer Wilders politiek uit te schakelen.

 33. Stanley R. Hercules zegt: 02-04-08 om 11:48

  Mensen, wat een gedoe over die film!
  Ja, allemaal waar gebeurde beelden, maar wat zinloos om dat soort feitjes achter elkaar te zetten en het in feite als een herinnering aan de bevolking te laten zien alsof we allemaal geheugen gestoord zijn.

  We leven in een multi-culturele samenleving met vele geloven. Wie de geschiedenis kent weet ook dat de Nederlands autochtone bevolking een 400 jaar geleden dood en verderf heeft gezaaid teneinde oost-Indië als kolonie in te lijven en dan heb ik het nog niet eens over de politionele acties in de tijd vlak na WO II.
  Heeft iemand de moed om al die ellende chronologisch te verfilmen? Betere vraag: is het zinvol om zo’n film te maken?
  Volgens mij niet!

  Laten we naar de toekomst kijken en vooral niet alles over een kam scheren. Ja, er zijn Islam-gelovigen die slecht zijn, maar er zijn ook Rooms-Katholieke slechteriken, evenals Gereformeerde deugnieten, enz.

  De film zet aan tot haat, maar zij die nog meer haten, doen dat op hun niveau en ….vanwege hun niveau.

 34. Beste Dames en heren ik ben er van overtuigd dat het domein http://www.geertwildersthemovie.com eigendom is van geert wilders en dat Be Free Media een verzinsel is. De website oogt namelijk net zo Rommelig en nep als geert wilders

 35. stanley hercules zegt: 01-05-08 om 22:20

  stanley r hercules is natuurlijk dezelfde man als stanley hercules.

Geef een reactie