De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Rita, fier rechtop?

rita_groot.jpgVandaag is het drie april. De Dag Van Rita, want in Amsterdam wordt vandaag de beweging Trots op Nederland gelanceerd. Met een boottochtje voor genodigden die een Gouden Arrangement hebben bemachtigd, à raison van 500 euro, en daarna een feestje waar ook de bezitters van het Zilveren Arrangement (150 euro) of het Bronzen Arrangement (75 euro) bij mogen zijn.

trotsopnl_schilderij.jpgEen belangrijke dag ongetwijfeld, voor Verdonk, en dat terwijl er vorige week nog zorgen waren over haar gezondheid. Verdonk was uitgegleden thuis, had daar een lelijke blessure aan overgehouden, zelfs zo lelijk dat ze een aantal dagen in het ziekenhuis moest worden geobserveerd. Een spier in haar bovenbeen was gescheurd en dat leidde er zelfs toe dat Verdonk op de Dag van Fitna verstek liet gaan.

trotsopnl_hoed2.jpgWant de spier bleek ook belangrijk bij het zitten (een “zitspier”) en diende met het oog op de feestelijkheden rondom donderdag te worden ontzien, en zo moest Verdonk de “ontmaskering” van haar concurrent lijdzaam (en staand?) van afstand aanschouwen.

Vandaag dan de lancering van de beweging – met de ster in een rolstoel? Of op krukken? Of zet IJzeren Rita haar tanden stevig op elkaar, verbijt ze alle pijn en staat ze ondanks alles fier rechtop (misschien probeert ze wel een dansje…)

Let u dus op vandaag, bij de verslaggeving vanuit Amsterdam… 

Rita Verdonk in gesprek met Rob Trip vanmorgen in het Radio 1-Journaal:
Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

 Wilma Borgman

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


18 reacties op “Rita, fier rechtop?”

 1. Henk zegt: 03-04-08 om 11:15

  Al gaf ze me die €500 voor t gouden arrangement, ik zou er voor geen goud bij willen zijn. Een politieke beweging, zonder leden, zodat ze lekker kan doen wat ze zelf wil, en vervolgens te eindigen zoals (destijds) de LPF. Na die Kale en die Blonde is het tijd voor de Fiere Manke?

 2. R. Aldus zegt: 03-04-08 om 11:33

  Tot dus ver schittert zij vooral door afwezigheid op de plek waar ze hoort n.l. in het parlement, waarin ze gekozen is. Maar dat is te verwachten van een op macht en geld belust persoon. Ze zal wel druk geweest zijn met de b.v. Favorita ,en haar “slaafje” Ed Sinke zal haar daar wel met allerlei ondoorzichtige constructies behulpzaam zijn.
  Ik vraag me langzamerhand wel af op wij niet afzakken naar het niveau van een bananenrepubliek met politici als Wilders en Verdonk. Natuurlijk hebben ze nu aanhang en dat legitimeert enerzijds wel hun plaats in het politieke bestel, maar ook zij hebben de eed van trouw aan de Grondwet en de wetten van dit land afgelegd, maar als het in hun kraam te pas zullen zij proberen die te ontwijken. Liegen in het parlement (zowel Verdonk als Wilders) schijnt tegenwoordig te mogen en dan die anti-moslim haatzaaierij. Eigenlijk niets nieuws. In de jaren dertig deed de NSB niet anders t.o.v. de Joodse Godsdienstaanhangers en we weten waartoe dat geleid heeft. Maar de hudige politiek partijen blijven Wilders en Verdonk met fluwelen handschoenen tegemoet treden, bang om stemmmen kwijt te raken. Ook niets nieuws de Nederlandse Unie en ook een premier als Colijn gaven blijk van een ongelofelijk opportunisme t.a.v. Nazi Duitsland. Ik ben niet trots op Nederland, althans niet op diegenen die blijkbaar niets geleerd hebben uit onze jongste geschiedenis! Treurig en weinig goeds voorspellend.

 3. Ferry zegt: 03-04-08 om 12:09

  Ze was altijd al een brokkenpiloot.

 4. Henkie zegt: 03-04-08 om 13:39

  Als Fortuyn nog geleefd zou hebben, zou hij ook tegen haar gezegd: “Meid, ga gauw achter je aanrecht staan!”
  Om in deze sfeer te blijven: RITA IS NOCH VLEES NOCH VIS.

 5. jan. Stevens zegt: 03-04-08 om 14:42

  Het huidige kiesstelsel is een grote probleem. Elke aktiegroep begint een partij en komt met enkele zetels in de 2e kamer en dat gaat te kosten van de kwaliteit van het politiek funktioneren. Voer een kiesdrempel in van 10 procent, dan zijn wij af van de partijen die maar een hoofddoel hebben. Met enkele zetels bereik je toch niets.

 6. Henkie zegt: 03-04-08 om 16:32

  Vanavond zal Rita zeggen: “Ik ben niet links, ik ben niet rechts, ik ga niet recht door zee, maar ik ga onderuit!” (Dit laatste geldt op termijn ook voor Trots op Nederland)

 7. Mini zegt: 03-04-08 om 20:46

  Sorry, maar ik vind het wel een erg overdreven vertoning, het Wilhelmus, ‘t feest, boottocht, inhuldiging van Rita’ En alle mensen die de politiek van nu zat zijn, haalt zij straks binnen.

 8. Marald zegt: 03-04-08 om 20:49

  Ik ben niet links
  Ik ben niet rechts
  Ik ben recht door zee

  Houzee!
  Waar heb ik dat meer gehoord? NSB?

 9. Frans zegt: 03-04-08 om 20:49

  Het is weer een hoop dom en links geklets, om op voorhand te stellen dat Mw. Verdonk met haar te lanceren partij ons naar een bananenrepubliek voert, sorry maar daar verkeren we al een poos in. Het wordt tijd dat er eindelijk een nieuwe partij (of beweging ook goed) komt, die in ieder geval de bestaande kliek wil veranderen en daar is het hoog tijd voor. Er is hiervoor nu eenmaal geld en de juiste mensen voor nodig en daar heeft ze waarschijnlijk nog wel even tijd voor.Een idee hebben en het uitvoeren hiervan zijn twee dingen, maar zij zal van zeeeer veel Nederlanders een stem krijgen, let op! Met een PvdA en CDA hebben we het nu echt wel gehad en is er een ommekeer nodig, want met hun gaan de zwakkeren in onze samenleving helemaal naar de verdommenis. Het aantal voedselbanken stijgt met de week en is het meest slechte voorteken. Dat Mw Verdonk veelal niet op haar stoel in de 2e kamer zichtbaar is, heeft voor haar als eenling zeker geen zin en kan zij die tijd beter aan haar te presenteren partij besteden. Rita succes!!

 10. jimmy zegt: 03-04-08 om 23:15

  Rita de polder cobra wat zal jij behoorlijk op je bek gaan zeg .

 11. Oom Bob zegt: 03-04-08 om 23:19

  Toeval? Rita Verdonk gaat zich manifesteren en prompt deelt Guusje ter Horst overlevingspakketten uit aan ambtenaren.

 12. Marcel V. zegt: 04-04-08 om 00:31

  Kijkt u even mee naar wat Marald zegt:

  Ik ben niet links
  Ik ben niet rechts
  Ik ben recht door zee
  Houzee! Waar heb ik dat meer gehoord? NSB?

  Marald is nou typisch zo’n product van een verloren generatie, die zelf niets aan originele gedachten lanceert, maar wel het mondje klaar heeft om in demagogische vergelijkingen andersdenkenden af te serveren. Marald weet het niet, maar de mensen om hem/haar heen lachen besmuikt en spreken achter de rug openlijk van medelijden. Marald, je bent een vluchtige gedachte in een eindeloze wereld van kansloze verliezers. Ik kijk meewarig naar je teksten en denk: “ach, gosie toch…weer een verloren ziel die zijn dromen nooit heeft waargemaakt”

 13. Daan zegt: 04-04-08 om 01:34

  Frans, wat een onzin; je hebt het over ‘zwakkeren in onze samenleving die naar de verdommenis gaan’ terwijl een groot deel van de zwakkeren in onze samenleving voor het gemak door mevrouw Verdonk worden gereduceerd tot schuim.
  Je hebt het over voedselbanken in Holland, ik durf te wedden dat er dagelijks meer mensen overlijden aan honger dan er in Nederland gebruik maken van een voedselbank. Hoe wilde mevrouw Verdonk dat ook al weer gaan bekostigen? oja, door de ontwikkelingsgelden met twee derde te verminderen.

  Leve de angst!
  Leve der ewige Islamit!
  Leve het behoud van onze Nederlandse Hypochondrie!

 14. Gerben D zegt: 04-04-08 om 08:22

  Beste Frans/ mw Verdonk,

  dat mw Verdonk een politieke partij wil oprichten ok. is haar goed recht. Maar als zij zo hecht aan nederlandse waarden, waarom doet ze dan niet waar ze betaald voor wordt (nl kamerlid zijn)? Als het een linkse politicus was geweest die iets soortgelijks had gedaan had u hier in grote verontwaardiging verkondigt dat ze hun werken moeten doen waarvoor ze betaald worden.

  Overigens ben ik ook van mening dat TON geen lang (zijnde meer dan 4 jaar) leven beschoren is. Waar bazeer ik dat op? Alle nieuwe politieke partijen die een populistisch gedachtengoed voorstaan, waar geen concrete iedeen achter zitten (kabouterpartij, boerenpartij, CD, CP’86, LPF, leefbaar nederland) hebben het nooit lang overleefd. Het is waanzin te denken dat complexe problemen in een complexe maatschappij met simpele oplossingen ogelost kunnen worden. U bent duidelijk ontvreden over de huidige politiek, maar zou u mij dan feitelijk kunnen benoemen waar jouw leven slechter van geworden is? Welke partij heeft uw vrijheden beperkt? Als u dit geargumenteerd met feiten uit de doeken kan doen, dan heeft TON mijn stem.

  Hoogachtend,

  Gerben Doosje

 15. J. W. zegt: 04-04-08 om 09:31

  Beste Rita,

  U vertelt dat we weer trots moeten worden op Nederland, trots op de typisch Nederlandse cultuur, en de Nederlandse waarden. Maar waar zijn de typisch Nederlandse waarden tolerantie, en bescheidenheid, beide diep in de Nederlandse geschiedenis verankerd. Ik denk dat u bedoeldt dat we trost moeten worden op de waarden van consevatief Amerika. Ook uw politieke voorstellen zouden makkelijk passen in de agenda van de republiekijnse partij in de VS, net als trouwens ook uw manier van presenteren. Ik verzoek u daarom om uw partij in het vervolg ‘Trots op de Verenigde Staten’ te noemen.

  Veel groeten,

  J. Wolffs

 16. J. W. zegt: 04-04-08 om 10:22

  Als uitbreiding op het vorig bericht: zelfs haar website heeft niet de nederlandse extensie (.nl), maar maar een Amerikaanse (.com). Van mij mag ze, maar ik zou toch overwegen om de beweging ‘Trots op de Verenigde Staten’ te noemen.

 17. Peter Korsten zegt: 04-04-08 om 12:57

  De reden waarom ‘bewegingen’ als ToN en de PVV wél een lang leven beschoren zullen zijn, is omdat ze helemaal geen partij zijn en dus niet ten onder kunnen gaan aan interne conflicten zoals de CP, CD en LPF. Immers, alleen de leider bepaalt wat er gebeurt.
  Wat mij, als Nederlander, stoort, is dat ze er voetstoots van uit gaan dat er een Nederlandse identiteit is. Dat is dus grote onzin. Er bestaan grote verschillen tussen oost, west, noord en zuid, we spreken verschillende talen (Fries, Limburgs, Nedersakisch), we zijn protestant of katholiek, je krijgt een enkel koekje bij de koffie of een groot stuk vlaai; kortom, een enorme diversiteit en dat is één van de dingen die Nederland juist zo leuk maakt.
  Wat Nederland helemaal niet zo leuk maakt is de verharding, de intolerantie, de polarisatie en het populisme. Als emigrant naar Zuid-Europa heb ik die ontwikkelingen de laatste zeven jaar met lede ogen aangezien en ik denk niet dat ik nog terugkeer, en echt niet alleen vanwege het klimaat.

 18. Die .nl extensie was me ook opgevallen. Ik heb het even uitgezocht en de .nl extensie was al geregistreerd voordat Rita met TON begon.

  Peter,
  http://www.drukkerij-drukwerk.nl

Geef een reactie