De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Tot de politieke dood ons scheidt

balkenende_bos_rouvoet_anp.JPGPremier Balkenende – daarmee vertel ik geen geheim – had liever met de VVD geregeerd. Wouter Bos – ook geen geheim – liever met de SP en/of Groen Links. De enige die echt blij is met deze regering, is vice-premier Rouvoet van de ChristenUnie die zijn partij voor het eerst in een kabinet heeft gebracht.


Veel politici, ambtenaren en journalisten vinden dat er op dit moment niet zoveel gebeurt in politiek Den Haag. Die beeldvorming komt voort uit het feit dat er geen grote plannen, stelselwijzigingen en baanbrakende voorstellen door dit kabinet zijn gelanceerd. Dat is ook moeilijk, omdat CDA en PvdA over een aantal zaken heel anders denken. Beste illustratie tot nu toe is de discussie over het ontslagrecht. Waar het CDA er van overtuigd is dat dit versoepeld moet worden om de werkgelegenheid te bevorderen, is de PvdA hier faliekant op tegen. Dus blijft het zoals het is.
 
De plannen die het kabinet wel heeft opgetekend in het regeerakkoord willen nog niet echt vlotten. Verbetering van de oude wijken in grote steden wegens meningsverschillen met woningcorporaties en gebrek aan geld. Files moeten bestreden worden via kilometerheffing, maar dat is technisch ingewikkeld.
Iedereen moet nog zien dat hier in deze kabinetsperiode iets van terecht komt. Het moet beter met jeugd en gezinnen maar of een speciale minister veel kan verbeteren,moet nog blijken. Verder is de sfeer in het kabinet  – zo fluisteren doorgaans welingelichte kringen ons regelmatig in – niet zo goed. Dus waarom blijven de drie coalitiepartners bij elkaar?
 
Het antwoord is de angst voor verkiezingen. Voor ik verder ga, geef ik u de meest recente peilingen die aangeven hoe de zetels in de Tweede Kamer verdeeld zouden worden als er nu verkiezingen gehouden worden. Omdat er geen verkiezingen zijn, heeft dat natuurlijk een beperkte waarde. Maar toch is het aardig om te zien.  Overigens houden de verschillende opiniepeilers er hun eigen methoden op na en maken daar zelfs leuk ruzie over. Als u zin heeft in een boze Maurice de Hond kijk dan op Peil.nl  voor de details. De woede richt zich met name op de peiling van InterviewNSS,  beter bekend als de Politieke Barometer, waarvan NOVA gebruik maakt. Verder is er nog het onderzoek van TNS Nipo  waar RTL gebruik van maakt.

Om even buiten de statistische discussie te blijven, heb ik de resultaten van alle drie de peilingen bij elkaar opgeteld, door drie gedeeld en afgerond op hele Kamerzetels – tot 0,5 naar beneden en vanaf 0,5 naar boven. Dit is het resultaat:
 
Het gemiddelde van de laatste drie peilingen leidt tot de volgende verdeling in de Tweede Kamer:

CDA 33
PvdA 24
SP 18
VVD  16
PVV  13
GroenLinks    8
ChristenUnie  7
D66  7
SGP 2
Partij voor de Dieren 2
Trots op Nederland 20
 
Rita Verdonk is volgens twee van de drie peilingen nu al groter dan de PvdA en dus de tweede partij van Nederland. En opmerkelijk is dat D66 zich onder Alexander Pechtold snel herstelt van de vorige verkiezingsnederlaag.

Wat vooral opvalt is natuurlijk de versplintering in de politiek, de zetels worden verdeeld over steeds meer partijen. Wij wensen de koningin of misschien wel de koning veel sterkte met de hier op volgende kabinetsformatie. Welke meerderheidskabinetten zijn theoretisch mogelijk op basis van de laatste peilingen:
 
CDA 33 + VVD 16 +  TON  20 + ChristenUnie 7 = 76
CDA 33 + VVD 16 +  TON 20 + PVV 13 = 82
CDA 33 + PvdA 24 + SP 18 = 75
CDA 33 + PvdA 24 + VVD 16 + D66 7 = 80
 
Natuurlijk kan er nog veel meer opgeteld worden, maar duidelijk mag zijn dat het er na de volgende verkiezingen in Den Haag niet overzichtelijker op lijkt te worden. Het CDA dat samen regeert met Geert Wilders is zo goed als uitgesloten. Het CDA dat samen met PvdA en SP gaat regeren ook. Het CDA zal ook niet heel veel trek hebben in Rita Verdonk. Maar als die door blijft groeien zal het wel moeten.
 
Als Jan Peter Balkenende en Wouter Bos na de laatste peilingen weer samen de Trêveszaal betreden, weten ze dat het kabinet niet de liefde van hun leven is. Maar ze kennen ook het onderzoek dat veel mensen er na hun echtscheiding niet gelukkiger op zijn geworden.  
 
RK

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


11 reacties op “Tot de politieke dood ons scheidt”

 1. bert zegt: 07-04-08 om 22:02

  Dat wordt dus een onregeerbaar land als we zo doorgaan! Het is toch erg, zo slecht gaat het hier niet in Nederland als je dat vergelijkt met andere – zelf Europese landen – en omdat iedereen maar moppert praat iedereen het zich zelf aan dat het hier zo slecht gaat. Met dank aan Verdonk en Wilders.

 2. Albert zegt: 08-04-08 om 01:10

  Men kan het huidige kabinet nu nog niet beoordelen op z’n resultaten, maar pas halverwege de rit. Ja,wordt moelijk regeren als dit de verkiezingsuitslag zou zijn. Mij lijkt het goed om een kiesdrempel van 5% in te voeren om de versnippering tegen te gaan.

 3. Jaak zegt: 08-04-08 om 02:04

  Wat er ook gebeurt, de SGP blijft stabiel op 2 zetels!
  Daar kun je op van aan!

 4. Lisa zegt: 08-04-08 om 02:26

  Nou daar ben ik het niet mee eens!

  Het antwoord is volgens mij helemaal niet “angst voor verkiezingen” maar dat men (zoals beloofd, en zoals iedereen eigenlijk ook gewoon wil) een stabiele regering wil zijn die de rit uitzit.

  Zonder veel schandalig geruzie of drastische hervormingen zoals de eerdere Balkenende kabinetten. Ze maken dit tot nu goed waar, want Balkie is ook gegroeid, en zijn gevoel/passie past ook beter bij deze regering dan bij centrum/rechts.

  Ook geloof ik niet dat NL onregeerbaar wordt, zoals Bert beweert. Onzin. We zijn geen Italië hoor :)

 5. Gijs zegt: 08-04-08 om 09:15

  Er is natuurlijk een simpele oplossing voor dit probleem, namelijk de gekozen minister-president. Komt meteen het dualisme ten goede.

 6. Steven Bosman zegt: 08-04-08 om 11:53

  Ja laten we nog meer kiezen! Behalve debielen in de Tweede Kamer, nu ook kans op een debiel als minister-president! Dat zal helpen!

  Eigenlijk moeten we zo min mogelijk stemmen, maar ja we willen de schijn van democratie zo graag hoog houden he.

  Burgers hebben veel meer invloed op de politiek via de bonden en belangenorganisaties, volgens mij (maar daar kan de politieke redactie vast een goede uitspraak over doen). Ik heb wel eens het gevoel dat ons vierjaarlijkse kruisje meer kwaad dan goed doet.

 7. dick zegt: 08-04-08 om 12:09

  Komen we ook geschikt van JP af.

 8. erwin zegt: 08-04-08 om 12:41

  Na het vorige ‘hervormingskabinet’ is het enerzijds fijn dat er momenteel ‘rustige’ tijden zijn aangebroken. Daar waren we wel aan toe. Anderzijds gebeurt er nu echt te weinig…zelfs hetgeen in het regeerakkoord is overeengekomen stagneerd zichtbaar. Rouvoets ministerpost vind ik wel een nuttige. Hij werkt het ook goed uit, maar er wordt maar weinig aandacht aan besteed. Ten aanzien van ons welvaartsniveau: miljonair worden is gemakkelijker dan miljonair blijven! Op vele beleidsterreinen moet het kabinet nu echt de touwtjes in handen nemen… denk hierbij ook aan onderwerpen zoals ‘de vleesmaffia’ zoals dit weekend in het nieuws.

 9. erwin zegt: 08-04-08 om 12:43

  PS: Overigens ben ik het geheel eens met uw conclusie:

  “Het antwoord is de angst voor verkiezingen”

 10. Pieter van der Starre zegt: 08-04-08 om 18:39

  Waarom gaan de SGP en de Partij voor de Dieren niet samen regeren.
  Als Geert Wilders dan ook nog meedoet komen ze echt wel aan een meerderheid.
  Dit bewijst maar weer eens dat peilingen onbetrouwbaar zijn.

 11. Gerard de Visser zegt: 09-04-08 om 18:57

  Ik denk dat de PVV samen met de Partij voor de Dieren ook wel een goed kabinet zouden vormen. Ik raak er namelijk steeds sterker van overtuigd dat Wilders beter met dieren om kan gaan, dan met mensen. Maar dat is mijn mening.

Geef een reactie