De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De politieke week van… het vertrouwen

binnenhof_hofvijver.jpgLaat het woordje ‘vertrouwen’ vallen in politiek Den Haag en iedereen slaat onmiddellijk alarm. Want voor één ding zijn ze doodsbenauwd op het Binnenhof: dat het vertrouwen van de burger verdwijnt. Dus was iedereen alert na de commotie rond het Fitna-debat. Uit onderzoek bleek dat de vraag wie je nu precies moest geloven, Wilders of het kabinet, nogal uiteenlopende reacties opleverde. En dat is – daar komt-ie weer – slecht voor het vertrouwen in de politiek.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Dus kwam kamervoorzitter Gerdi Verbeet met bezwerende woorden: het parlement is zich ervan bewust dat het moet werken aan het vertrouwen van de burgers in de politiek. Intussen laten de ministers en Geert Wilders het er maar bij zitten: ze hebben zo langzamerhand genoeg van de discussie en leggen zich erbij neer dat ze het vertrouwen hebben van EEN DEEL van het volk.

Maar het woordje vertrouwen viel niet alleen rond het Fitna-debat. Want kunnen we ons paspoort nog wel vertrouwen? Het reisdocument bleek over bijzondere eigenschappen te beschikken: als je langs een kaartlezer loopt, geeft het ineens allerlei geheimzinnige informatie.

En dan minister Eurlings, die wakker moet hebben gelegen van de spitsstrook op de A1. Een minister van Verkeer die het vertrouwen dreigt te verliezen van de automobilist. De heilige koe! Voor je het weet ben je minister van ….. en Waterstaat. Dus bood hij nederig zijn excuses aan.

Toch moeten we voor de ultieme vorm van gebrek aan vertrouwen in de vergaderzaal van de Tweede Kamer zelf zijn. Dion Graus van de Partij voor de Vrijheid contra Henk Jan Ormel van het CDA: Zeg, wordt u soms een beetje vergeetachtig? Maar dan iets minder vriendelijk geformuleerd:

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Ruud Slotboom

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


6 reacties op “De politieke week van… het vertrouwen”

 1. Kan de reactie van Graus in theorie nog consequenties hebben? Schorsing of zo?

 2. Dick Hazeleger zegt: 12-04-08 om 15:39

  Het probleem met het paspoort was al bekend sinds het Amerikaanse paspoort met chip in opspraak kwam, alleen hebben ze daar wel wat tegenmaatregelen genomen… en hier niet; zal wel te duur geweest zijn .

  Maar als men in Den Haag begint over “vertrouwen”, gaat in ieder geval voor mij het oude gezegde op: “Ik vertrouw ze zover als ik ze zie”… en van hieruit kan ik ze niet zien, dus…

  Ik heb de laatste tijd teveel blunders, vriendjespolitiek en paniekgedrag gezien!

 3. Leo zegt: 12-04-08 om 21:08

  Graus schrijft in zijn biografie op de website van de Tweede Kamer: “Ik ga strijden tegen onfatsoen en hufterigheid die momenteel in Nederland heersen”. Ik denk dat hij de zaal uitliep om op die manier een onfatsoenlijke hufter uit de vergadering te verwijderen.

 4. Jordi zegt: 12-04-08 om 23:56

  Beste Simon. Consequenties? Waarom? Omdat dhr Graus nergens omheen draait maar gelijk zegt hoe hij er over denkt? Ik vind het een heel normale vraag.

 5. Sonja zegt: 13-04-08 om 23:37

  Ik pleit al jaren voor een psychologische evalutie van aanstaande kamerleden, voordat ze ons land naar de verdommenis helpen.

 6. Jordi zegt: 14-04-08 om 05:15

  Beste Leo. Over de vraag wat wel fatsoenlijk is en wat niet kun je eindeloos blijven discussieren. In elk geval vind ik het onfatsoenlijk dat Kamerleden en Ministers bij sommige vragen net doen alsof hun neus bloed. Als er een moeilijke vraag komt weten ze opeens niet meer waarover het gaat. Over onfatsoenlijk gesproken…. en dan hebben we het nog niet eens over de houding van het Kabinet en Kamerleden tegenover de PVV.

Geef een reactie