De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Revenge of the nerds

karsten_nohl.jpg

De OV-Chipkaart mag voorlopig de ijskast in. Het wordt wachten op een verse chip, die nog niet door alles en iedereen gekraakt is. Op den duur zal dat trouwens ook wel weer gebeuren, maar wie dan leeft, wie dan zorgt.

Verantwoordelijk staatssecretaris Huizinga heeft er inmiddels een hard hoofd in, liet ze vandaag weten. Voor criminelen is het wel heel makkelijk geworden om chipkaarten te kopieren. En daar valt dus geld mee te verdienen.

Huizinga wilde naast TNO ook wel eens een ander legertje deskundigen horen over de OV-Chipkaart. Hun oordeel: niet aan beginnen, over een tijdje maar weer eens opnieuw proberen, met een betere chip.

Deze man is de oorzaak van alle gedoe. Karsten Nohl begon een tijd geleden wat in een Mifare-chip te peuteren, met als direct gevolg dat het OV-Chipkaartproject nu in de grindbak terecht is gekomen.Kijk trouwens ook even naar het filmpje Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Vanaf minuut 28 komt collega Henryk in beeld, die het begrip nerd weer eens een flinke boost geeft.

Toen er ook nog wat andere studenten (Nijmegen! Holland spreekt ook beveiligingsgewijs een woordje mee!) de kaart tegen het licht hielden, viel het doek definitief.

Raar trouwens. Die chip is maanden geleden al gekraakt.

Maar in Londen en andere wereldsteden reizen ze onverdroten door met de Mifare-chip. Van enige onrust nog niks vernomen.

Jeroen van Dommelen

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Revenge of the nerds”

  1. Ferry zegt: 15-04-08 om 10:07

    Niet alleen is de OV-chipkaart te kraken hij is ook nog eens van een inferieure kwaliteit gemaakt. Zeker de kaart van het Amsterdamse GVB. Inmiddels heb ik kaart nummer drie waarbij kaart 1 en 2 niet meer leesbaar zijn. Dat wordt veroorzaakt door een probleem tussen portemonnaie en chipkaart. Een portemonnaie met een tussenvak dat door een drukknopje wordt afgesloten geeft geheid gelazer. Het drukknopje zorgt namelijk voor een lichte instulping op de kaart. Daardoor wordt de kaart onleesbaar. Burgemeester aangeschreven, niks. Wethouder aangeschreven, niks of die sturen het door naar het GVB. Rover aangeschreven, niks. De woordvoerder van Groen Links voor de OV-chipkaart aangeschreven, niks. Kennelijk wil niemand het horen dus. Maar ondertussen heb ik nog steeds die twee foute en eentje die nog goed is en nooit opgeborgen zal worden in de portemonnaie.

Geef een reactie