De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Dijsselbloem als premier

commisie_dijsselbloemanp-70.JPGVoor verreweg de meeste Kamerleden blijft het altijd een droom. Want je moet toch echt minister of staatssecretaris zijn om er te mogen zitten. Het gaat om vak K, dat merkwaardige meerpersoonszitmeubel links van de voorzittersstoel, van waaruit de leden van het kabinet aan de beraadslagingen deelnemen. Toch ziet u deze week vooral Kamerleden in vak K. Hoe kan dat?

De Tweede Kamer behandelt deze week het eindrapport van de commissie-Dijsselbloem. Die commissie, ingesteld door de Kamer zelf, onderzocht de afgelopen maanden het effect van een aantal grote onderwijshervormingen van de afgelopen decennia op de kwaliteit van het onderwijs. En dat was niet zo best, concludeerde de commissie onder leiding van het PvdA-kamerlid Jeroen Dijsselbloem, waarin bijna alle fracties met uitzondering van de SGP en de Partij voor de Dieren (personeelsgebrek) vertegenwoordigd waren. Zij hopen dat de hele Tweede Kamer hun conclusies en aanbevelingen deze week zal overnemen.

Het is de gebruikelijke procedure bij de behandeling van parlementaire enquêtes en onderzoeken. Waar de Tweede Kamer normaal gesproken haar oordeel baseert op door het kabinet verstrekte informatie (vandaar dat ministers of staatssecretarissen nooit mogen liegen), zijn er soms onderwerpen waar de Tweede Kamer het zelf allemaal wil uitzoeken. Pas als de meerderheid van de Kamer de bevindingen van de betreffende enquête- of onderzoekscommissie goed heeft bevonden, volgt een debat met het kabinet.

Deze week dus geen minister Plasterk en/of de staatssecretarissen Dijksma en Van Bijsterveldt in vak K. Maar de commissie. Vooral voor de commissievoorzitter belooft het daarom een topweek te worden. Dinsdag blijft het nog bij voorpret, als alle fracties hun eerste oordeel over het onderzoek zullen geven en de voorzitter en zijn commissie alleen maar zullen luisteren.

Maar donderdag mag Dijsselbloem daar op reageren en zal hij inclusief interrupties tenminste een paar uur en misschien wel een halve dag aan het woord zijn. En al die tijd staat hij daar dan in vak K, op de plaats van de premier.

Het debat over het rapport van de commissie-Dijsselbloem is dinsdag vanaf 16.00 uur en donderdag vanaf 10.15 uur rechtstreeks te volgen bij het digitale kanaal Politiek 24.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Toof Brader

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Dijsselbloem als premier”

 1. oplettende lezer zegt: 15-04-08 om 15:29

  TON zit ook niet in de commissie…

 2. René zegt: 15-04-08 om 21:00

  TON was ten tijde van het samenstellen van de commissie nog geen partijlid, Verdonk zat nog in de VVD…

 3. Ruben van Bergen zegt: 15-04-08 om 21:35

  Als ik vandaag een partij opricht zit die ook niet in de commissie. TON heeft nog nooit zetels behaalt bij een verkiezing, logisch dus dat deze partij niet vertegenwoordigd is in wat voor commissie ingesteld door de Tweede Kamer dan ook.

 4. Arthur zegt: 19-04-08 om 16:51

  Bovendien heeft TON wel belangrijkere dingen te doen dan zich bezig te houden met de staat en toekomst van het nederlandse onderwijs … feestjes geven bijvoorbeeld. En praten met het volk, hmm waar hebben we dat eerder gehoord?

Geef een reactie