De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Hibbel en dribbel

huizinga_anp-6886227.jpgTineke Huizinga. Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat. Menigeen vreesde na de formatie dat we nooit meer iets van haar zouden horen, omdat haar minister Camiel Eurlings alle grote dossiers voor zichzelf wilde houden. Inmiddels zorgt ze toch voor opmerkelijke citaten.

 

Woensdagmiddag had ze het moeilijk. Spoeddebat over de ov-chipkaart die uiteindelijk de strippenkaart en de treinkaartjes moet vervangen. Maar steeds weer blijkt zo’n technisch hoogstandje toch weer te kraken. En dreigt er dus fraude met privacy of met reiskosten.

De oppositie was het helemaal zat en kwam met de eerste motie van wantrouwen tegen een individuele bewindspersoon uit Balkenende’s vierde kabinet. Maar Huizinga weerde zich ferm. De oppositie had volgens de staatssecretaris geen enkele reden zo overhaast, zo holderdebolder en zo hibbeldribbel over die chipkaart te oordelen.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Volgens Huizinga zelf is dat hibbeldribbel een Noordhollandse uitdrukking. En inderdaad blijkt de uitdrukking, maar dan als hibbel en dribbel, voor te komen in de almanak voor de Kennis der Noordhollandsche Volkstaal. Maar de echte oorsprong is toch weer net iets voornamer. Het was niemand minder dan Bredero, een van Nederlands grootste toneelschrijvers uit de Gouden Eeuw, die deze uitdrukking in zijn klucht ‘Moortje’ in de Nederlandse taal introduceerde.

De motie van wantrouwen tegen Huizinga werd door een Kamermeerderheid van CDA, PvdA, ChristenUnie en de oppositiepartijen D66, SGP en de Partij voor de Dieren verworpen.

Toof Brader

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Hibbel en dribbel”

  1. Lisa zegt: 17-04-08 om 00:48

    Heel goed van D66 :) Echt geen hibbeldribbelpartij.

Geef een reactie