De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De lift

wijnschenk_liftanp-1021869.jpgIn het deel van de Tweede Kamer waar de PvdA zit, is een lift. Eigenlijk een heel gewone lift, met vier knopjes voor vier verdiepingen. Op de bovenste verdieping zit de fractiekamer van de PvdA. Als het spannend wordt is dat verboden gebied voor journalisten. Dan staan ze met z’n allen te wachten bij de lift op de derde verdieping.

De lift is een favoriete plek voor fotografen. Wat is er mooier dan een foto van een politicus die lijdt of juicht, opeengepakt in een kleine ruimte, op weg naar de fractiekamer? Een symbool van politieke carrières: je schiet omhoog of je schiet omlaag. Maar ja, de carrièremakers stappen natuurlijk op de begane grond in, en voor je het weet schiet de lift de derde verdieping voorbij. Dus kijken de journalisten en fotografen elkaar enigszins bedremmeld aan: druk jij of ik op de knop….Ooit was de lift in handen van Mat, Winny en Harry. De LPF had de PvdA uit dit deel van de Kamer verjaagd en mocht elke keer omhoog zoeven naar de fractiekamer. Toen drukten journalisten bijna iedere dag op het knopje op de derde verdieping. Je wist nooit welke vete er nu weer werd uitgevochten. Maar nu is het een stuk rustiger, meestal heerst er een serene rust in de lift. Alleen zacht kabbelende muziek ontbreekt nog.

tichelaar_anp-5682299.jpg

Tot gisteren. Toen was het voor één dag de lift van Jacques. Het gerucht deed de ronde dat Tichelaar zou opstappen als fractieleider, vanwege gezondheidsproblemen. Dat ging hij vertellen aan zijn fractiegenoten. Dus stonden de journalisten en fotografen weer op de derde verdieping, bij het liftknopje.

Let op, de schuifdeuren gaan open! Het geklik van de camera’s weerkaatst in de lift: leeg. De spanning loopt op. Het liftbelletje, het knipperende lichtje en het monotone geluid van uit elkaar schuivende deuren. Opnieuw geklik, microfoons die naar voren worden geduwd, de eerste vraag dreigt over de lippen van een verslaggever te rollen….maar het blijkt een eenvoudig kamerlid te zijn. Ze kijkt verschrikt naar de cameralenzen. In een flits denkt ze: wat leuk…vanavond op tv! Om daarna een beetje bedremmeld te lachen: ze staan hier helemaal niet voor mij…

Maar dan is het raak. Een volle lift, een partijvoorzitter, een paar kamerleden, een glimlachende vice-fractievoorzitter, allemaal op elkaar gepropt, en ….Jacques. Klik, klik, klik. Maar Jacques heeft geen zin in camera’s en microfoons. Hij kijkt naar beneden, een beetje ineengedoken. Naar zijn telefoon? Naar zijn agenda? Naar zijn afscheidsspeech?

De liftdeuren sluiten zich. De fotograaf vraagt verbaasd: hè, stond Tichelaar in de lift? Hij kijkt snel naar zijn digitale foto’s. Ja, daar staat-ie, maar wel een beetje verscholen. Ook voor de cameraman ging het te snel: geen beeld. Stom! De lift is onverbiddelijk omhoog gestegen. Naar de veilige vierde verdieping. Het is voorbij: de dag waarop de lift voor de laatste keer in handen was van Jacques.

Ruud Slotboom

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie