De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Balkenende naar de Olympische Spelen

olympische_vlag_ap070808054.jpgDe Duitse Bundeskanzler Merkel, de Britse Prime Minister Brown en de Franse Président de la République Sarkozy gaan vrijwel zeker niet naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking. En het Europees Parlement heeft inmiddels alle Europese regeringsleiders opgeroepen niet te gaan. Maar premier Balkenende voelt voorlopig niets voor enigerlei vorm van boycot. Woensdag buigt de Tweede Kamer zich voor het eerst over de mensenrechten in China.

Het zijn gewilde uitjes. Politici bezoeken graag grote sportmanifestaties. Vooral als er in nationaal verband wat te vieren valt. Wimbledon, de Tour de France, het WK en het EK voetbal en de Olympische Spelen. Een paar Oranje-attributen op het hoofd en om de nek en dan maar hopen dat de winnende Nederlander een paar minuten met je in beeld wil. Minstens zo goed voor de peilingen als al die moeizame besprekingen in het Torentje en de Trêveszaal bij elkaar.

Maar soms wordt het voor politici lastig zich vrij en onbekommerd tegen de nationale sporthelden aan te schurken. Sporten doen ze immers niet alleen in democratieën. Maar bij voorbeeld ook in China, waar deze zomer op 8 augustus de Olympische Spelen beginnen. En hoe zit het dan met de mensenrechten, waarover China van Amnesty International slechte rapportcijfers krijgt, overigens niet alleen vanwege Tibet.

Zoals gezegd, in steeds meer landen klinkt de roep om een politiek gebaar. De sporters kunnen dan gewoon gaan; de politici mijden bijeenkomsten die door het organiserende land voor propaganda kunnen worden gebruikt.

In Nederland is de discussie nog gaande. Als het aan premier Balkenende ligt, is hij er over een paar maanden gewoon bij. De vraag is, of de Tweede Kamer hem gaat tegenhouden. Het eerste debat over de kwestie is voorzien voor 13 mei a.s. Ter voorbereiding op dat debat voeren de Kamerleden woensdag eerst een rondetafelgesprek met mensen die over China en de mensenrechten alles weten. Dat gesprek is vanaf 13.00 uur live te volgen op Politiek 24.

Toof Brader

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


9 reacties op “Balkenende naar de Olympische Spelen”

 1. Lisa zegt: 22-04-08 om 20:18

  Balkenende is natuurlijk wel lekker typisch Nederlands eigenwijs, maar met deze instelling komen we natuurlijk niet echt dichter bij een gemeenschappelijk EU buitenland beleid.

  Maar dat lijkt wel tekenend te worden voor Balkenende’s gehele regeerperiode. In zijn buitenland beleid laat hij de Europese lijn vaker links liggen. Bijv. de steun Irak-oorlog, maar ook de meer recente energie-deal met Tsaar Poetin.

 2. Jorein Versteege zegt: 22-04-08 om 22:39

  Eigenlijk zouden we alle spelen moeten boycotten die niet in democratische landen gehouden worden. Ik ben er zeer op tegen dat totalitaire laden zo als China, Vietnam, Laos, Cuba, Turkmenistan en veel Arabische landen de spelen mogen houden.

  Naast de bekende éénpartijstaat zijn er genoeg schijndemocratieën ( Rusland, Wit-Rusland, bijna alle Arabische landen ). Dat soort landen zijn het niet waard om de olympische spelen te organiseren. Eigenlijk is de hele media aandacht wel erg typisch, eerst hoor je nauwelijks iets over China en Tibet en dan als er iets groots in China aankomt opeens weer te veel.

  De Olympische spelen ontstonden in de eerste democratie ter wereld en ik vindt dat die ook in democratische landen gehouden moeten worden.

 3. mark zegt: 22-04-08 om 22:52

  Gelukkig zijn journalisten principiëler, die laten een foute finale liever schieten……………..
  De gemiddelde Nederlander (en ook de boven- en beneden-gemiddelde) weet heus wel dat China niet het paradijs op aarde is, dat geen enkele (ex-)communistische heilstaat ooit geweest en een kapaitalistische ook niet. Een paar strakke massadansjes en draakjes bij de ceremonie verandert daar niks aan. Maar hou eens op met de hypocrisie, iedereen met bezwaren kan morgen beginnen met het boycotten van Chinese producten! Een sporter mag niet sporten, maar zelf lekker doorconsumeren? Wie moet er nu nadenken?

 4. Oom Bob zegt: 23-04-08 om 00:33

  Onze gediplomeerde Watermanager gaat naar de Spelen. Dus moet JPB op last van onze Geliefde Vorstin ook mee. Want JPB heeft helemaal niets te vertellen in ons land: Mevrouw de Vorstin is de baas. En daarmee uit!

 5. Jaco zegt: 23-04-08 om 05:13

  Olympische Spelen zou los moeten staan van politiek. Zoals de slogan. One world One dream.

 6. Arjan zegt: 23-04-08 om 13:43

  Natuurlijk gaat mp Balkenende naar China. Hele horden ambtenaren zijn hem per slot van rekening al voor gegaan. Als de mp zich nu terugtrekt komt er ongetwijfeld nog meer gedoe over de ‘netwerk’ reizen van gemeente en provincie ambtenaren.

  Bovendien getuigt niet gaan niet van de juiste VOC mentaliteit. Handel eerst, mensenrechten later.

 7. Lisa zegt: 24-04-08 om 06:45

  Prins Willem-Alexander moet natuurlijk wel gewoon kunnen gaan. Beetje raar als een IOC-lid niet zou kunnen gaan.

  Maar ik had de idee dat Balkenende wel goed contact had met Merkel, dit had toch wel Europees afgestemd kunnen worden?

 8. is okay

 9. Ferry zegt: 24-04-08 om 10:54

  Kunnen we niet gewoon afwachten tot na het Europees voetbaltoernooi. Wellicht lost het probleem zich vanzelf op, als we ons beschaamd terugtrekken in onze hollandse polderburcht na een mislukte voetbalmissie. Winnen we die onverhoeds, tsja dan hebben we ook echt wat te vertellen in de wereld. Kunnen we gelijk in China vertellen hoe ze met Tibet moeten omgaan. Buiten dat zijn ze ons belerend vingertje wel gewend.
  Advies: De uitslag van het EK afwachten en na bevind van zaken handelen.

Geef een reactie