De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De bordjes zijn verhangen

albayrakanp-7333002.JPGHet kan verkeren in de politiek. Zo botsten CDA-Kamerlid Wim van de Camp en zijn partijgenoten jarenlang met de Kamerleden Nebahat Albayrak (PvdA) en Henk Kamp (VVD) over het asielbeleid. Dat was in het paarse tijdperk (1994-2002) toen PvdA en VVD samen met D66 voor dat beleid verantwoordelijk waren.

Harde confrontaties waren dat vaak, waarbij het CDA te hoop liep tegen het asielbeleid van paars, waar al die jaren PvdA-bewindslieden (Schmitz, Cohen, Kalsbeek) voor verantwoordelijk waren.

Maar de bordjes zijn verhangen in politiek Den Haag. Dat bleek vandaag maar weer eens in een debat met staatssecretaris Albayrak van asielzaken over Chinese asielzoekers.

Nu was het Henk Kamp die Albayrak hard aanviel en zelfs een – overigens kansloze – motie van wantrouwen tegen haar indiende. En was het Wim van de Camp die de overigens koelbloedige onaangedane Albayrak als een ridder zonder vrees of blaam te hulp schoot.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Hij deed dat met zo veel vuur dat Albayrak geen begin van steun nodig had van haar fractiegenoot Hans Spekman. Voor Albayrak moet het een heel merkwaardige gewaarwording zijn geweest.
Maar zo werkt de Nederlandse politiek. Wie het ene jaar je politieke vijand is, kan een jaar later je politieke vriend zijn.

In een parlement waar partijen te klein zijn om alleen te regeren en samenwerking dus onontkoombaar is. Wendbare Kamerleden als Wim van de Camp, die moeiteloos van rol verwisselen, zijn daarvoor onmisbaar.
 
Wilco Boom

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “De bordjes zijn verhangen”

  1. Lisa zegt: 24-04-08 om 06:38

    Ik vond het wel mooi hoe meneer van de Camp dit doet. Dit vind ik nou goede politiek. Hij zegt de VVD/Verdonk goed waar het op staat. Bravo!

  2. zeer goed

  3. Ferry zegt: 24-04-08 om 10:41

    Scoren in de schaduw van Wilders wellicht?!? Als de VVD denkt dat ze daarmee hun electoraal verlies kunnen inlopen. Ik ben in ieder geval niet echt overtuigd.
    De politieke mores bij een motie van wantrouwen was toch dat je enige kans zag dat hij ook aangenomen werd. Of ermee dreigen en op het laatst dan toch maar weer niet. Tijdig en geruisloos je terugtrekken in je hok anders is het een kansloze missie.

Geef een reactie