De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Kinderopvang

opvanganp-6147315.jpgHet is reces, Haags voor vakantie. Tijd voor het kabinet om nog eens rustig na te denken over de besluiten van de afgelopen tijd, zoals over de kinderopvang. Hoe Wouter Bos er nu van wordt beticht de vrouwen weer naar het aanrecht te sturen, terwijl hij juist een paar honderd miljoen euro extra heeft uitgetrokken voor de opvang. Beeldvorming, wat doe je er aan…

En de parlementaire redactie van de NOS? Wij zagen nog een los eindje, over belastingaftrek. Toch een nationale hobby. Een ingewikkeld verhaal: de aftrek van buitengewone uitgaven voor de ziektekosten wordt ingeperkt. Er was al het een en ander over uitgelekt, maar dat verhaal riep zoveel vragen op dat de NOS had gewacht op de volledige uitwerking van het plan: toeslag erbij, toch nog wat aftrekposten, 65+ wat extra geld, de WAO-ers ook. Wie, wat, waarom.   

Afgelopen vrijdag keurde de Ministerraad het hele plan goed. De brief die alle details bevat moet naar de Tweede Kamer, maar het is weekend, ambtenaren thuis. Het werd maandag. Verslaggever reist af van Amsterdam naar Den Haag, leuk of niet, ruim 3 miljoen mensen profiteren van de regeling zoals die nu is, dus die willen vast wel weten wat er van overblijft. Wachten, 12u, geen brief, tuurlijk ambtenaren moeten ook lunchen. 13 u, geen brief, maar kunnen we minister Klink interviewen eigenlijk, of  staatssecretaris Bussemaker als de brief er straks is?

Klink is op vakantie. Het wordt Bussemaker. En die zit? Juist: in Amsterdam. Ik hoor een keiharde krak. Is m’n klomp. 250 miljoen euro aan bezuiniging, 1, 7 miljard voor nieuwe ingewikkelde regelingen, chronisch zieken, ouderen en alle andere belastingbetalers. Voor hoeveel meer moet je even op je post blijven om via de pers een toelichting te geven?  14u: ah de brief, 14 vette pagina’s.

Hoe leggen we dit uit aan de TV-kijkers, in begrijpelijk Nederlands. Dat doe je met grafische vormgeving, DLS-en in TV-jargon. En daar mag geen woord Spaans in staan. Best lastig om die in de auto te formuleren, op weg naar Amsterdam. File! Stress! Een redacteur gaat mee in de auto om te helpen, de cameraploeg is op weg naar het adres in Amsterdam. Telefoneren met de voorlichter van de staatssecretaris. “Ze heeft weinig tijd, want ze moet op tijd thuis zijn”. Pardon? We zijn laat doordat die brief laat was.

Ander adres, cameraploeg moet omdraaien. Het is het thuisadres van de staatssecretaris. Bij de voordeur staat een vreemde mevrouw. “Dag mevrouw, ik ben Dominique” “Ik ben de pianojuf” , antwoordt zij. Het is de pianojuf van de dochter van de staatsecretaris. Haar komst blijkt de reden te zijn van Bussemakers afwezigheid in Den Haag. Weer hoor ik dat gekke gekraak aan mijn voet. Het interview vindt plaats in de tuin om de pianoles niet te verstoren.

Eenmaal klaar, om half vijf,  begeef ik me weer in de file, naar Hilversum, want Den Haag is verder.  Ik bel de eindredacteur van het Zes uur Journaal, toch honderdduizenden kijkers en zeg dat ik niet op tijd ben om er een volledig verhaal van te kunnen maken. Om Zes uur dus een kortje, een nieuwsflitsje. Vanwege de pianojuf. Ik begrijp best dat de bewindspersonen ook een privéleven hebben, maar om nu op zo’n dag een voorschot te nemen op die bezuiniging op de kinderopvang…

Dominique van der Heyde

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie