De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Tweede Kamer op reces (1)

strand.jpgGeen Vragenuurtje in de Tweede Kamer vandaag. Zoals we de komende weken ook verstoken zullen blijven van spoed- en andere Kamerdebatten, moties, amendementen of stemmingen. De 150 Kamerleden zijn tot en met Pinksteren op reces. En altijd rijst dan weer de vraag: waarom gaat de democratie zo vaak en zo lang op vakantie.

Acht weken zomerreces, een week herfstreces, drie weken kerstreces, een week krokusreces en twee weken meireces. Er zijn maar weinig professies met zoveel roostervrije weken als  een lid van de Tweede-Kamer geniet. De meeste Kamerleden worden daar dan ook een beetje ongemakkelijk van. Want hoe leg je de Hardwerkende Nederlander (HWN) uit, dat de mensen die hem of haar aan het Binnenhof vertegenwoordigen, er vijftien weken per jaar even tussenuit gaan.

En dus heb je altijd weer Kamerleden of hun woordvoerders die het toch maar weer eens proberen. Dat Kamerleden in de weken dat ze wel in Den Haag zijn werkweken van wel 70 uur draaien en hun mannen, vrouwen en kinderen nauwelijks zien. Of dat ze tijdens zo’n reces heus niet de hele dag aan het strand liggen, maar juist de dingen doen waar je aan het Binnenhof nooit aan toe komt. Spreekbeurten voor de kiezers in je eigen omgeving, werkbezoeken om kennis te nemen van nog onbekende schandalen en stukken lezen om het kabinet na het reces nu eens wel het vuur aan de schenen te leggen.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Maar hoe dan ook, reces of vakantie, je kon vorige week donderdagnacht bij de laatste stemmingen voor het meireces toch duidelijk merken, dat de Kamer er echt even aan toe was.

Toof Brader

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


7 reacties op “Tweede Kamer op reces (1)”

 1. Harry Steenvink zegt: 29-04-08 om 19:31

  Het is verschrikkelijk dat ons parlement is afgezakt naar een dergelijk niveau.

 2. Hank Winters zegt: 29-04-08 om 21:33

  Het is goed wanneer de parlementsleden de tijd nemen en zich verdiepen of de tijd nemen om rustig na te denken en te onderzoeken.

 3. Floor Vermeulen zegt: 29-04-08 om 22:51

  Een reces is niet ongewoon, noch is de lengte van het reces van onze Tweede Kamer buitengewoon lang. Het Britse lagerhuis, het Congres in de Verenigde Staten en andere parlementen houden vergelijkbare tussenpozen in hun beraadslaging.

  In veel Amerikaanse Staten duurt het reces van het Huis en de Senaat soms maandenlang. De sessies duren doorgaans een paar weken, waarna de parlementariërs weer huiswaards keren.

 4. Inge zegt: 30-04-08 om 00:50

  Toch wel grappig om te zien dat de Tweede Kamer om zichzelf kan lachen; zouden ze vaker moeten doen.

 5. Als ze de vergaderingen beter zouden spreiden hoeven ze ook geen 70 uur in de week te werken.

  Daarnaast zie ik ze ook veel onnodig werk doen. Zoals nutteloze vragen stellen over weer een hype uit de media.

  De vele commissievergaderingen die een groot deel van het werk van een parlementarier zijn bevorderen de neiging die veel coalitieleden toch al van nature hebben; deze gedragen zich vaak meer als bestuurders dan als volkvertegenwoordigers.

  Parlementariers die ondanks 15 weken vakantie te hard werken moeten dus hun staatsrechterlijke taak niet goed begrepen hebben.

 6. keuleniscool zegt: 30-04-08 om 20:08

  Er wordt te veel belasting betaald , daarom…….

  Onlangs werden ca 30.000 uitgeprocedeerde gelukszoekers gedoogd ,
  omdat Cohen en consorten de uitzetting naast zich neer legden . schande !
  Gevolgkosten…..MILJARDEN euro,s

  Alleen al de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Dordrecht hebben over de periode 1998-2004 voor ca 5 MILJARD de zaak bedonderd !

  Stuur 50 a 80 % van de ambtenaren naar huis , ze storen echt !
  enz. enz. enz.
  grote schande als je ziet ,
  hoeveel over de balk gegooid wordt door de regering .

  verder……….
  Nu kunnen de mosselkwekers geen zaad halen op de wadden ,
  en een korenwolf ,een soort grote veldmuis , legt hele bouwprojecten plat.
  Ingepolderde goede grond laat men onder water lopen ,
  en weidegronden laat men runderen lopen tot ze dood vallen.
  En de leiders van deze maffia achtige milieu-clubjes , hoeveel steken die in hun zak !
  Daar heb je veel echte ZAKKENVULLERS bij !
  super schande !

  En de regering gaat tig maal op vacantie
  of zwaarbetaalde ,,studie-reisjes ,, gewoon schande !

 7. In Nederland is er veel mis op scholen. Schooldirecties verzwijgen veel, u weet wel de vuile was binnenhouden. Maar vuile was gaat op den duur stinken. De school in Nederland is hard op weg om een van de meest gevaarlijke voedings bodems van het land te worden. Land dat niet bewerkt wordt brengt onkruid voor, en andere gewassen die alles behalve goede vruchten voorbrengen. Een school die de problemen verzwijgt maakt zich in feite schuldig en medeplichtig. Wij kunen niet zwijgen als het gaat om de onveiligheid op school. Samenwerken aan veilige scholen ook met de politiek, je kunt niet als politiek figuur druk met het buitenland bezig zijn en de scholen in je eigen land links laten liggen. Dat gebeurd nu dus wel. SchoolGuard Nederland. Website: http://schoolguard.wordpress.com
  E-mail naar: schoolguard@safe-mail.net

Geef een reactie