De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Tweede Kamer op reces (2)

strand.jpgDe eerste week van het reces zit er inmiddels al weer op. En wat was het stil in Den Haag. Zelfs geen tot nu toe onbekend gebleven Kamerlid dat ook maar even dreigde de Kamer van reces terug te roepen vanwege de een of andere spoedeisende kwestie. Ideale omstandigheden dus voor een beetje zelfreflectie bij de traditionele regeringspartijen CDA, PvdA en VVD. Want voor hen blijven de peilingen ook in het reces onverminderd dramatisch.

Ook als er helemaal niets gebeurt aan het Binnenhof, bewegen de politieke peilingen. Althans bij het CDA en de PvdA, die de afgelopen week allebei weer een virtuele Kamerzetel verloren. Als er dit weekend verkiezingen zonder campagne zouden zijn geweest, had het CDA op 32 (-9), de PvdA op 19 (-14) en de VVD op 13 (-9) zetels mogen rekenen. Samen nog maar 64, terwijl die drie partijen tot 2002 altijd weer goed waren voor op z’n minst 100. Nederland kende dan ook nooit kabinetten, waar niet tenminste twee van deze drie partijen in vertegenwoordigd waren. En nu opeens gloort er een kabinet zonder ook maar één van de drie traditonele regeringspartijen.

Hoe komt dat? In de Haagse wandelgangen hoor je vooral trefwoorden zoemen. Globalisering, Geert, happy slapping, islamisering, Rita, internethypes, paddo’s, Geert, populisme, Polen, Bulgaren en Roemenen, geenstijl.nl, Rita, Marco van Basten, booming China, Geert, coma-zuipen en Rita. Kortom, verwarring genoeg voor een heel reces nadenken. Hoe je er als politieke partij met zulke stevige wortels tot diep in de 19e eeuw in slaagt het begin van de 21e eeuw te overleven.

Vorige week donderdag dus met belangstelling uitgekeken naar de 1-mei-rede van de kersverse fractievoorzitter van de PvdA, Mariëtte Hamer. Ze sprak op de Paasheuvel in Vierhouten, de plek waar de socialistische jeugd van de eerste helft van de vorige eeuw strijdliederen zong voor de verheffing van de arbeidersklasse in het algemeen en de invoering van enige vorm van ontslagrecht in het bijzonder. En ja hoor, volgens Hamer schuilt de toekomst van haar PvdA vooral in de koestering van die roemruchte ruim een eeuw oude traditie.

Zondag was het de beurt aan VVD-fractievoorzitter Mark Rutte. Hij kreeg ruim een kwartier zendtijd bij Buitenhof, een televisieprogramma waarmee je ook in de ochtendkranten van maandag kunt scoren. Het ging over de verpakkingsbelasting, een milieumaatregel van het kabinet tegen het gebruik van glas, karton en allerlei kunststofen waarin tegenwoordig zelfs punaises al per stuk worden verpakt. Rutte was tegen en had een verhaal over Hardwerkende Nederlanders die door de fiscus worden bestolen. Helemaal in de stijl van het 19e-eeuwse liberalisme, toen er in Nederland dankzij die liberalen nog geen inkomstenbelasting maar wel op grote schaal analfabetisme en zuigelingensterfte bestond.

Het CDA liet dit reces nog niet van zich horen. Premier Balkenende heeft het waarschijnlijk te druk met zijn rechtszaak tegen het weekblad Opinio. Dat publiceerde een paar weken geleden een gepeperde toespraak over de islam die de premier voor de top van het CDA zou hebben gehouden. De paar honderd Opinio-lezers hadden allemaal gelijk door dat die toespraak nep was. Maar ergens op een laptop in het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan ging het mis en werd die toespraak voor waar aangenomen. De lokale autoriteiten hebben inmiddels een boycot van Nederlandse verpakkingsmaterialen aangekondigd. De premier zal niet rusten voor die schade op Opinio is verhaald.

Veel succes met overleven in de 21e eeuw.

Toof Brader

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “Tweede Kamer op reces (2)”

 1. Jerome zegt: 14-05-08 om 13:40

  In de gemeente Groningen, ben ik door Sociale Zaken en andere instanties geboycot door leugenaars die werken in de Sociale Zaken te Groningen.

  Nu begrijp ik waarom veel onschuldige kinderen waren doodgegaan door Nederlandse egoïstische en arrogantie en barbaarse harten.

  De meeste Nederlanden dragen de vloekte van God handen, God haten materialisten en kapitalisten als Western, All hun koninkrijk zullen onder de water verwijdingen.

  Weet je wanneer ik ga terug naar mijn las de kut paspoort van mijn land verdwijn in hel waar de Western gaan.

 2. Ilse zegt: 15-05-08 om 14:24

  Is ook de Haagse redactie met reces?

Geef een reactie