De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Hoe brutaal mag je zijn tegen politici?

donner_pers_anp-6608552.jpgHoe brutaal mag je zijn tegen een politicus? Dat is een vraag die je steeds vaker hoort op het Binnenhof. Ministers en kamerleden merken dat ze met regelmaat worden geconfronteerd met verslaggevers die interviewen op een TMF-achtige manier. Ze vinden dat ze bevraagd worden alsof ze in een discotheek staan. En het lijkt erop, vinden de geërgerde politici, dat de verslaggevers de politicus vooral voor gek willen zetten.

Bekendste voorbeeld van deze nieuwe stijl is GeenStijl-filmer Rutger. Hij riep tegen PvdA-kamerlid Mei Li Vos: “Als wij je tieten willen filmen, doen wij dat toch wel”. Hij zei dat nadat Vos had gevraagd waarom de cameraman tijdens een interview duidelijk niet haar hoofd filmt. Mei Li Vos kon er om lachen en maakte voor de ‘grap’ een slaande beweging naar Rutger. 

En dan was er van dezelfde verslaggever natuurlijk ook het ‘gesprek’ met minister Ella Vogelaar. 

Dat ging op het Binnenhof 40 jaar geleden wel anders. Een journalist excuseerde zich ervoor dat hij überhaupt nog vragen durfde te stellen. Van een echt kritisch vraaggesprek was al helemaal geen sprake, blijkt uit de volgende beelden uit Andere Tijden (VPRO/NPS). 

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Sinds die tijd is er gelukkig veel veranderd. Iedere journalist kan aan iedere politicus vragen wat hij wil.

Maar sommige politici maken zich wel zorgen. Zij vinden dat de interviews moeten gaan over de politiek. En dat er sprake moet zijn van meer respect. Want anders wordt de status van de Tweede Kamer – het belangrijkste orgaan van de democratie – ondermijnd. Soms hoor je zelfs zeggen dat Rutger misschien maar geweerd moet worden uit het Tweede Kamergebouw.

In Den Haag breken ze zich het hoofd erover hoe ze hiermee moeten omgaan. Want naast Rutger zijn er meer ‘andere interviewers’, denk maar aan De Jakhalzen.

De politici zouden tijdens zo’n interview de gesprekspartner terecht kunnen wijzen. Ze kunnen ook het interview afbreken. Of ze kunnen wat meer ontspannen.

Indachtig Bassie en Adriaan: “Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen”.

Arjan Noorlander

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


15 reacties op “Hoe brutaal mag je zijn tegen politici?”

 1. Steven Bosman zegt: 16-05-08 om 14:08

  1 – er zijn “interviewers” die zich gewoon schofterig gedragen. Die er alleen maar op uit zijn om bekende mensen voor gek te zetten en zichzelf veel belangrijker en leuker vinden dan de persoon die ze “interviewen”. Zulke zakkenwassers zijn er nou eenmaal en je verlagen tot hun niveau levert alleen maar meer ellende op.
  2 – politici moeten wel oppassen dat ze niet hypocriet worden. Gaan klagen omdat ze op een vervelende manier een interview wordt afgenomen, maar als het hen uitkomt wel in allerlei wazige talkshows gaan zitten of rare dingen doen op TV, alleen maar om aandacht te krijgen. Als politici eens beginnen met hun eigen vak serieus te nemen: dat vak is het land te regeren, dames en heren, NIET ervoor zorgen dat je populair bent en herkozen wordt. Er worden kamervragen gesteld naar aanleiding van stukjes in de Telegraaf, afleveringen van Zembla, etcetera. Het niveau van deze kamervragen is soms zo laag dat je je afvraagt hoe de steller van de vraag gekozen is als volksvertegenwoordiger.

  Kortom: iedereen verdient in beginsel respect, maar een serieuze benadering in een interview moet een politicus wel verdienen, vind ik.

  Niemand haalt het in zijn hoofd om Wiegel op zo’n manier te interviewen, omdat bekend is dat er dan niets van je over blijft. Misschien tijd voor wat meer mediatraining?

 2. Barry NL zegt: 16-05-08 om 14:53

  Ik zag zojuist voor het eerst dat ‘interview’ van een verslaggever van GeenStijl.nl met minister Ella Vogelaar. Ik krijg gewoon plaatsvervangende schaamte dat je iemand op die manier interviewt met als enige doel diegene belachelijk te maken omdat dat een ‘leuk’ filmpje oplevert. Als tweede reactie komt bij mij de vraag op hoe je op ‘de juiste manier’ met dit soort situaties om kunt gaan. De ene manier zou zijn de aanval te openen en de persoon in kwestie op zijn gedrag aan te spreken, maar hiervoor moet je wel bepaalde vaardigheden bezitten die niet veel mensen hebben. Deze manier is gelijk aan wat Steven Bosman hierboven in zijn reactie suggereert over hoe Hans Wiegel zou reageren. Indien je de vaardigheden niet hebt om de persoon in kwestie aan te spreken op zijn gedrag (dit geldt voor de meesten, denk ik), dan is negeren volgens mij de ‘juiste manier’ om te reageren. Dit is dus wat minister Ella Vogelaar ook doet en het is wat mij betreft de beste oplossing.

 3. Nepkarel zegt: 16-05-08 om 15:41

  Het zijn de politici die geen goed verhaal hebben en niet kunnen omgaan met de media die zichzelf belachelijk maken. De vaak als ‘stijf’ betitelde Balkenende hield zich prima staande tussen de babes Bridget and Katja, omdat hij zich gewoon niet van de wijs laat brengen. Hij weet wat zijn rol is en houdt die vast.

  Rutger is brutaal, maar vooral in de zin dat hij zich vast bijt in de zwakte van een politicus. Het is niet zijn schuld dat minister Vogelaar niet kan omgaan met een simpele vraag over een mediamedewerker op haar ministerie. Het is ook zwak dat Rutger nu wordt aangevallen, want dergelijke dingen hoorde je niet toen Wouke van Scherrenburg heel brutaal minister Hirsch-Ballin – ook geen ster in de media – tot in het toilet achtervolgde omdat hij simpelweg geen antwoord wilde geven op een vraag.

  Er zou vanuit de pers best wat meer respect voor de politici mogen zijn, maar politici moeten zich dan ook zo gedragen dat ze dat respect afdwingen. Vooral aan dat laatste ontbreekt het vaak.

 4. Dick Hazeleger zegt: 16-05-08 om 16:38

  Misschien zouden journalisten zich eens af kunnen gaan vragen of zij nu verlengde PR-medewerkers van de politici zijn, of dat zij “nieuwsgaarders” zijn die ook achter datgene kijken dat hen opgedist wordt door de politici.

  Misschien ietjes meer “investigating journalism”; waren het niet twee journalisten van de Washington Post die destijds het “Watergate” in de publiciteit brachten? In plaats van “ja en amen” knikken als een politicus/ca zegt “het is zo”, en door durven vragen!

  Overigens hoor ik wel weer erg veel het woord “respect” uit de “politieke hoek” komen, heren/dames respect wordt nog steeds verdiend, en niet zo maar gegeven. Als ik dan terugkijk op wat “de politiek” (van uiterst links tot uiterst rechts en alles wat daartussen zit) de afgelopen jaren met ons land heeft gedaan, kom ik tot de conclusie dat diezelfde politiek nog heel wat te doen heeft om weer respectabel te worden!

  @Nepkarel: “Respect afdwingen?”… zoals in Zimbabwe, de USA? Mag ik even passen?

 5. Marcel V. zegt: 16-05-08 om 18:00

  Oh my God…natuurlijk moet GeenStijl het weer ontgelden bij de NOS. Er zouden zelfs stemmen opgaan om Rutger niet meer toe te laten in de Tweede Kamer, hoe verzin je het!

  De oude media voelen de tijdgeest niet aan en verliezen terrein.In plaats van een juist antwoord te formuleren pleiten ze, samen met oude politici, maar voor een verbod. Hilarisch!

  Het echte grote nieuws is de intimiderende arrestatie van Gregorius Nekschot en het is zonder meer VERBAZINGWEKKEND

 6. Rens van der Heijden zegt: 17-05-08 om 00:04

  Men mag inderdaad wel wat meer respect hebben. Kennis van zaken is ook wel handig.
  Bijvoorbeeld op het programma Buitenhof wil men elkaar nog wel eens botweg niet uit laten praten, en ik heb wel eens discussies gezien waar de ‘interviewer’/gespreksleider/hoe je het wilt noemen, compleet de weg kwijt was (toegegeven, dit ging over een ietswat technisch onderwerp, maar toch).

  Daarnaast is veel van wat geenstijl doet vervelend en/of beledigend. Dat ze dan controversieel zijn, fine, maar houd in ieder geval iets van respect voor de politici.

  Het omgekeerde is natuurlijk ook waar, politici moeten respect verdienen, maar zoals de reclame-campagne van toen ik nog klein was ging: “Een betere wereld begint bij jezelf”!

 7. s.b zegt: 17-05-08 om 00:14

  Hoe het echt ging: Mei Li Vos beweegt tijdens het interview nogal met haar schouders, waarna de camera naar beneden zakt om te laten zien dat dat komt doordat ze met haar handen aan het gebaren is. Dan zegt ze op een vrij onfatsoenlijke manier tegen de cameraman: “Wat zit jij raar te filmen?!”, waarop de interviewer zegt: “Jij zat met je handen te bewegen”. En dan krijg je pas die opmerking over die tieten.
  Moraal: Geenstijl gaat zo ver als politici dat toelaten, en ik zou daar wat voorzichtiger mee zijn. Wat je verkeerd doet krijg je in ieder geval meteen terug met dit soort interviews.

 8. Oom Bob zegt: 17-05-08 om 02:45

  Journalisten maken nog altijd zelf wel uit hoe ze tegen politici praten. En als het de dames en heren politici niet bevalt hoepelen ze maar op. Kom op zeg, nog eventjes en er komt vanuit het kabinet een gedragscode over hoe te spreken tegen volksvertegenwoordigers! Afgeschermd door voorlichters en secretaresses krijg je als normaal mens al amper de gelegenheid een volksvertegenwoordiger (dat is slechts iemand die het volk vertegenwoordigt, niets meer of minder) te spreken. Ja, tegen verkiezingstijd als ze weer eens ergens op een zeepkist staan of ergens staan te folderen, dan kun je die mensen nog wel eens in het wild tegen het lijf lopen. Voor de rest is het uitgesloten.
  En dan nu een beetje misplaatst kapsones krijgen als een journalist vervelende vragen stelt? Antwoorden zul je als volksvertegenwoordiger, of je wilt of niet! Het moet in dit land toch niet gekker worden als politici gaan bepalen wat wel of niet gepaste taal is die tegen hen gebezigd mag worden.
  Oeps, wat zei ik nou? Niet veel gekker? Toen had ik bijna de affaire Nekschot over het hoofd gezien. Een affaire die duidelijk maakt dat het in dit land inderdaad al te gek is geworden. Als de politiek dit over de kant laat gaan moet het kabinet over enige tijd geld weg halen bij de Kinderopvang om met dat geld plaatselijke Stasi-afdelingen op te richten.
  En voor een ieder die zich niet gaat houden aan de door de Stasi uitgevaardigde bevelen is het aan te bevelen nu reeds een onderduikadres en valse papieren te regelen voordat het te laat is.
  Kortom, hoe brutaal mag je zijn tegen een politicus? Hondsbrutaal. Ik zou als volk niet weten waarom ik niet hondsbrutaal zou mogen zijn tegen mijn vertegenwoordigers.

 9. Steve zegt: 17-05-08 om 09:47

  De linkse vleugel begint weer ouderwets te jammeren als er eens een ‘populistische; vraag wordt gesteld. De studio’s,talkshows en redacties zitten vol met kritische links georienteerde journalisten en presentatoren. Deze groep heeft vorstelijke publieke omroep salarissen, als er dan een internetjournalistje komt moet je niet meteen gaan piepen hoor.

 10. Viva Hilter zegt: 17-05-08 om 20:41

  ik vind nederlanse politieke geen eerlijk mensen

 11. Rotterdammertje zegt: 18-05-08 om 09:55

  Politici kei en keihard aanpakken.
  Doen ze bij ons ook.

 12. Alexander Bouwens zegt: 19-05-08 om 11:36

  Rutger benadert zijn geinterviewde express op een wijze die een bijzondere reactie moet losmaken, hij wil graag deze reactie vastleggen en wat de geinterviewde daadwerkelijk te vertellen heeft lijkt niet terzake te doen.
  Wat ik vrij typisch vind is dat hij een stijl hanteert waar gegarandeerd aanmerkingen op komen, maar als die afwijzend zijn dan reageren zijn medestanders gelijk nogal verongelijkt en verschuilen ze zich achter journalistieke vrijheden en is het ineens een links/rechts tegenstelling.
  Dan vind ik toch, wie de bal kaatst kan hem terug verwachten.

  Overigens klopt het inderdaad dat dhr. Wiegel verbaal zeer sterk is.
  Echter zijn zulke sterke verbale eigenschappen nogal een zeldzaamheid, ik kan slechts een handjevol andere politici noemen die net zo goed waren als hij. Het lijkt me dan ook wel erg veel gevraagd als men dit van iedere politicus verwacht.

 13. Jordi zegt: 19-05-08 om 23:26

  Ik denk dat het voor veel mensen verschillend is wat nou precies brutaal is. Als er op een ‘TMF achtige’ manier wordt geintervieuwd heb ik daar totaal geen problemen mee. Maakt het een stuk interessanter voor jongeren. Als het respect er maar wel blijft. Alleen jammer dat de meeste kamerleden en ministers geen ‘TMF achtige’antwoorden geven….

 14. Barry NL zegt: 20-05-08 om 20:50

  Jordi zegt: “Alleen jammer dat de meeste kamerleden en ministers geen ‘TMF achtige’antwoorden geven…”

  De onderwerpen in politiek lenen zich nu eenmaal een stuk minder voor ‘TMF achtige’-antwoorden dan de onderwerpen die bij TMF aan de orde komen. Daarnaast denk ik dat de politieke antwoorden ook veel kritischer beoordeeld worden dan de antwoorden op een zender als TMF. Volgens mij zorgt dit ervoor dat politici op een andere manier antwoord geven. En terecht!

 15. Jordi zegt: 21-05-08 om 03:17

  Beste Barry NL

  Ik snap jouw reactie totaal. Wat ik alleen probeerde te zeggen was dat Politici misschien eens in wat simpeler Nederlands konden praten. Zodat meer mensen hun begrijpen. Een verhaal van een half uur kan meestal ook 15 minuten duren zonder de dure woorden. Omdat ik interesse heb in de politiek begrijp ik het meeste wel. Maar ik kan me voorstellen dat jongeren het niet begrijpen. Mensen zoals dhr Marijnissen, dhr Wilders, mevr Verdonk praten al een stuk duidelijker voor jongeren.

Geef een reactie