De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Van Agt liep blauwtje bij Beatrix

vanagt-anp-948387.jpgDries van Agt had een moeizame relatie met koningin Beatrix. Dat blijkt uit de biografie die vandaag over de oud-premier verschijnt. Vooral tijdens de formatie van een nieuw kabinet in 1981 liep de spanning op.

‘Hij liep een blauwtje en charmeur Lubbers won het meisje.’ Een intrigerende zin uit de

de biografie ‘Van Agt – Tour de Force’ van Johan van Merrienboer, Peter Bootsma en Peter van Griensven. Het gaat over de relatie tussen Dries van Agt en koningin Beatrix.

Die relatie was moeizaam. Terwijl Lubbers en Beatrix een paar jaar later een perfect tandem vormden, leek de relatie tussen Van Agt en de koningin meer op een gedwongen huwelijk.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

 Beatrix, begin jaren tachtig net koningin, wilde zoveel mogelijk onzekerheden uitsluiten via een perfecte organisatie. Van Agt neigde juist tot relativeren en improviseren. Beatrix wilde over allerlei onderwerpen van alles weten, Van Agt zag voor haar geen beslissende rol weggelegd als politiek en staatkundig adviseur.

Dieptepunt was de formatie van 1981. Beatrix benoemde tegen de zin van Van Agt W.F. De Gaay Fortman tot informateur: een groot voorstander van een kabinet tussen CDA, PvdA en D66.

Van Agt was verbijsterd over de keuze van de koningin en liet dat in een gesprek blijken: hij zou – in zijn eigen woorden – met pruillip en aarzelende intonatie hebben verzucht: ‘Zo kan het ook.’

 In de biografie geeft Van Agt toe wat destijds via andere bronnen ook al duidelijk werd: dat hij Beatrix de benoeming van de informateur wel degelijk kwalijk had genomen. Het staatshoofd was volgens hem staatsrechtelijk eigenzinnig te werk gegaan, overigens zonder daarbij over de schreef te gaan.

Later deed het verhaal de ronde dat de koningin haar excuses had aangeboden aan Van Agt. De oud-premier herinnert zich alleen dat hij van Beatrix een doos chianti had gekregen, uit eigen tuin. Maar verder, schrijven de biografen, liet zijn geheugen hem in de steek. Van Agt sloot niet uit dat dit het bewuste gebaar was.

 En zo moest Van Agt enkele jaren later toezien hoe zijn opvolger Lubbers veel beter in de smaak viel. Ach, zij waren ook leeftijdgenoten, verzuchtte Van Agt, volgens de biografen met enige afgunst.

Lubbers won het meisje en Van Agt liep een blauwtje.

Ruud Slotboom
 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie