De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Gehakt en verantwoording

bos_jaarverslag_anp-7530737.jpgHet is vandaag de derde woensdag van mei. Verantwoordingsdag op het Binnenhof. Ingevoerd in 2000 met de verwachting dat die dag een even groot politiek evenement zou worden als Prinsjesdag op de derde dinsdag van september. Maar het ziet er ook dit jaar weer niet naar uit, dat dat gaat lukken.

Het idee kwam een jaar of tien geleden van het toenmalige PvdA-Kamerlid Jan van Zijl. Hij vond het gek, dat het kabinet op Prinsjesdag wel met veel toeters en bellen haar voornemens voor het volgende jaar presenteert, maar dat er daarna nauwelijks meer iets werd gemeld over wat er van al die voornemens terecht komt. Dus wel aankondigen dat er volgend jaar tig miljoen naar bij voorbeeld nieuwe politieuniformen gaat, maar daarna geen informatie over de vraag, of er met die uniformen meer boeven worden gevangen.

En dus is er sinds 2000 op de derde woensdag in mei Verantwoordingsdag. Alle ministeries publiceren dan hun financieel jaarverslag van het vorige jaar. En leggen daarin niet alleen uit, dat het belastinggeld keurig volgens de regels is uitgegeven, maar ook of die uitgaven de problemen volgens plan hebben opgelost. Het eerste oordeel daarover komt op die derde woensdag van de Algemene Rekenkamer, die al die jaarverslagen van commentaar voorziet. Zowel de jaarverslagen van de ministeries als de commentaren van de Rekenkamer gaan naar de Tweede Kamer die daar dan met het kabinet over debatteert.

De verwachting dat zo’n Verantwoordingsdebat even groot en spannend zou worden als de Algemene Beschouwingen na Prinsjesdag (vandaar de associatie met gehaktdag), is tot nu toe niet ingelost. En dat is ook wel een beetje logisch. Want tussen de presentatie van de kabinetsplannen op Prinsjesdag en het Verantwoordingsdebat over diezelfde plannen ligt ruim anderhalf jaar.

Deze week gaat het over de Miljoenennota van 2007, die dus in september 2006 is gepresenteerd. In dat anderhalve jaar zijn er in de Tweede Kamer al tientallen spoeddebatten geweest over bijna alles wat er in die tussentijd niet helemaal goed of helemaal verkeerd is gegaan, omdat Kamerleden er zelf of via de media achter kwamen dat er iets mis ging. Geen Kamerlid dat het in zijn of haar hoofd haalt, daar dan niet direct werk van te maken en te wachten op de derde woensdag van volgend jaar mei.

Verantwoordingsdag was de afgelopen jaar daarom vooral een oud-nieuws-show waarin ministeries nog eens kwamen melden wat iedereen eigenlijk al lang wist en waarover vaak al menig debat in de Tweede Kamer was gevoerd. Media deden de dag dan ook af met steeds kleinere berichtjes en dus was er ook bij politici steeds minder neiging zich die dag even fijn te profileren. In plaats van fel debatterende fractievoorzitters werd Verantwoordingsdag een dag voor de backbenchers, gespecialiseerd in de kleine lettertjes van begrotingshoofdstukken waar verder niemand iets van begreep.

Dit jaar doen kabinet en Tweede Kamer een misschien wel laatste poging er toch nog iets van te maken. Terwijl afgelopen vrijdag al een grote doos vol financiële jaarverslagen werd gepresenteerd, presenteerde premier Balkenende vandaag een aparte algemene Verantwoordingsbrief waarin hij voor het kabinet als geheel nog eens terugblikt op wat er het vorige jaar is bereikt. En morgen, donderdag, volgt daarop een groot debat in de Tweede Kamer met de premier, de minister van Financiën en alle fractievoorzitters.

Komt dat zien, het debat is donderdag rechtstreeks te volgen via Politiek 24. En als het dan weer niks wordt met Verantwoordingsdag, doen we volgend jaar gewoon een spoeddebat over onze zoveelste vroegtijdige uitschakeling bij het Eurovisie Songfestival.

Toof Brader

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


7 reacties op “Gehakt en verantwoording”

 1. bert zegt: 21-05-08 om 16:55

  Misschien moeten ze er maar eens gewoon mee ophouden! Wat een rituele dans.

 2. Marcel V. zegt: 21-05-08 om 19:41

  Ik vind het ongelooflijk dat in deze tijd van weblogs, die elke dag met de grootste trivialiteiten (moeten) worden volgeschreven er in geen enkele blog van de NOS aandacht is besteed aan de kwestie Gregorius Nekschot. Het lijkt verdacht veel op het zwijgen van CDA en PvdA. En misschien ook wel om dezelfde redenen. Het is misschien wel “net goed” dat die rechtse mislukkeling met zijn kritiek op “links” en de Islam is opgepakt, toch? Die zwijg je lekker dood, toch?

 3. Al die rituelen, kunnen ze in Den Haag niet beter opositie gaan voeren, i.p.v. het kabinet steeds maar ter verantwoording roepen, alsof die zaken allemaal maar blijven liggen…

 4. Stefan zegt: 22-05-08 om 13:06

  Via Politiek24 kijk ik vandaag naar het Live Debat waarin de politieke partijen hun commentaar geven op het kabinetsbeleid van 2007.

  Het viel mij vandaag (do 22 mei – 13.00) op dat mevr. mevr. dr. Kant. het debat voorzit. Gisteren was ook al een andere voorzitter in de kamer te zien.

  Kunt u een nieuwsblog schrijven over de verschillende kamervoorzitters? Wie zijn zij? Wannneer treden zij op?

 5. Menno zegt: 23-05-08 om 10:25

  Het verantwoordingsdebat was, hoewel op punten best vermakelijk, weer precies niet hetgeen waarvoor het bedoeld was. Waar de regering in dit debat moet worden beoordeeld op de in 2007 geleverde prestaties hebben de PM, de minister en veel fractievoorzitters vrijwel uitsluitend gesproken over de plannen van het kabinet voor 2008, 2009 en verder. De heer Van Geel maakte het wel erg bont door vrijwel niet te spreken over de prestaties van het kabinet, maar zijn pijlen geheel te richten op de alternatieve begroting van de VVD, een partij die in de oppositie zit! Op deze manier wordt het inderdaad niet wat. Het is van belang dat een kabinet jaarlijks bij de begrotingsbehandeling concreet aangeeft wat het in dat begrotingsjaar wil realiseren en daar dan op de derde woensdag van mei verantwoording over aflegt. Maar ja, het blijkt vaak dat kamerleden wel in beweging komen als er een mus wordt doodgeschoten op Dominodag, maar niet willen terugkijken op wat er nu echt is terechtgekomen van al die mooie plannen….

 6. Dave zegt: 23-05-08 om 14:06

  @Stefan
  http://weblogs.nos.nl/denhaag/.....-den-haag/

 7. Dennis zegt: 28-07-08 om 07:13

  Geweldig weer van ons kabinet Vliegtaks was de oplossing ….natuurlijk goed overnagedacht…gevolgen Vliegtuigmaatschapijen vertrekken naar het buitenland …passasiers naar het buitenland ……gevolg minder werk op de Nederlandse vliegvelden ……minder inkomsten ….buitenland lacht zich een hoedje …staat geen inkomsten ……wat bedenkt Bakelende nog meer om het zo zwaar mogelijk voor ons burgers te maken …wacht even bedenk net zelf iets …ademtaks misschien..Peter???????

Geef een reactie