De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Examenvrees

eindexamens.jpgTerwijl VWO scholieren het natuurkunde 1 examen maken, de HAVO wiskunde B 1 examineert en VMBO jongeren hun kennis van de Nederlandse taal moeten bewijzen, ben ik bezig met mijn eigen examen.

 De Nederlandse Grondwetsquiz. Een aantal weken geleden leek het nog zo leuk: “mag ik u uitnodigen om mee te doen aan een quiz over onze Grondwet?  Dit jaar bestaat de huidige Grondwet 25 jaar en dat willen we vieren met een quiz. Doet u mee?” Ja natuurlijk doe ik mee! 

In het weekend lees ik nog eens uitgebreid de Grondwet door, waarna ik me troost met de gedachte dat ik best goed op de hoogte ben. Zo weet ik welke grondrechten wij Nederlandse burgers hebben, kan ik formuleren wat de verhouding tussen de Regering en de Staten Generaal is en weet ik uit mijn hoofd hoe de troonsopvolging in zijn werk gaat.

Voor de zekerheid bekijk ik ook nog even de belangrijkste wijzigingen, doorgevoerd in 1983. Wist u bijvoorbeeld dat pas in dat jaar in de Grondwet is vastgelegd dat Amsterdam de hoofdstad van Nederland is? En dat ook toen pas in de Grondwet verankerd werd dat er geen doodstraf in Nederland uitgesproken mag worden?

De dag des oordeels begint ontspannen. Mijn gedachten zijn gericht op het rapport van de Inspectie van het Onderwijs. Zij geven een persconferentie en ik doe daar verslag van. Slechts heel af en toe kruipt het beeld van een volle zaal met Grondwetkenners mijn hoofd binnen, maar zweethandjes of klotsende okseltjes krijg ik er niet van.

Tegen de klok van vier uur moet ik me melden bij de Oude Zaal. Ik behoor tot het blauwe team, het team van de parlementair journalisten.  In het rode team zitten Kamerleden en het groene bestaat uit krantenlezers. Toch een beetje onwennig, Wat zouden de Kamerleden, die je bijna dagelijks ziet, eigenlijk allemaal weten? Is SGP Kamerlid Kees van der Staaij niet afgestudeerd in het Staatsrecht?

De collega-journalisten lopen duidelijk met dezelfde vraag rond. Op het nippertje proberen we de jury, bestaande uit Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, oud-minister Hans Dijkstal en Grondwethoogleraar Wim Voermans , er toe te bewegen om Van der Staaij uit te sluiten van deelname. Nergens om, slechts om onze eigen kansen op winst te vergroten. De jury blijkt streng maar rechtvaardig en Van der Staaij doet gewoon mee.

Mijn stoel staat helemaal achteraan, links in de hoek. Het voordeel is dat bijna niemand mij ziet, maar het nadeel is dat ik de vragen nauwelijks kan lezen. Toch ietwat gespannen tuur ik naar de eerste vragen. Die gaan helemaal goed. Maar, zo blijkt, dat zijn inkomertjes.

Al snel begint het grote gokken. ‘Welk land heeft er geen grondwet?’ Ah makkie, denk ik eerst, dat is het Verenigd Koninkrijk. Maar nee: ‘A: Israël, B: Bahrein, C: Cuba’. Ja hoor eens… Het ging hier toch over de NEDERLANDSE grondwet?

Op dat moment ga ik 13 jaar terug in de tijd, eindexamen Wiskunde A op de HAVO te Enschede. Ook toen gebeurde het nogal eens dat ik het antwoord moest gokken. Ook toen haalde ik met de hakken over de sloot een voldoende.

De finale haal ik niet, gelukkig heb ik mij in de loop der jaren ontwikkeld tot een goed verliezer. Maar de eer van de beroepsgroep wordt tot mijn genoegen hoog gehouden, want AD-verslaggever Job van de Sande is de terechte winnaar van de quiz.

Marcel Bril

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Examenvrees”

  1. Ruben Koops zegt: 22-05-08 om 23:05

    Valt me toch tegen Marcel ;) Maar leuk dat je de uitdaging aanging. Succes daar!

Geef een reactie