De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Geklaag en gezeur

torentje_anp-6945247.jpgOp het secretariaat van het ministerie van premier Balkenende bij het Torentje hangen twee klokken. Het zijn twee eenvoudige klokken, een beetje van die ouderwetse keukenklokken. De één laat de tijd zien in Nederland, de ander de tijd van het land waar de premier op dat moment is.

Deze week zouden de klokken gelijk moeten staan: de premier moest in Nederland zijn. Van tien uur ’s ochtends tot twaalf uur ’s avonds moest hij verantwoording afleggen voor zijn beleid in de Tweede Kamer. Maar de klokken stonden niet gelijk, zag ik toen ik er voor een interview moest zijn. De linkerklok liep op tijd, maar de rechterklok liep tien minuten achter! Hoe kan dat nou?

De meest voor de hand liggende grap is natuurlijk dat de premier altijd al achter loopt. Maar dat is te gemakkelijk.

Nee, misschien staan de twee klokken wel symbool voor de twee werkelijkheden in Nederland. Want laten we eerlijk zijn: wie kan er nog een touw aan vastknopen? Gaat het nou goed of slecht in Nederland?

Zijn we een stelletje klagers of het op één na gelukkigste volk in de wereld? Is het kabinet volledig het vertrouwen van de bevolking kwijt, of staat dat alleen maar in simpele onderzoekjes?

De politieke partijen lijken het ook niet meer te weten. Wil de enige echte werkelijkheid opstaan, dan kunnen ze de klokken gelijk zetten…

a. We hebben dan wel altijd wat je klagen, maar uiteindelijk zijn we tevreden: we gaan opgewekt naar ons werk, verdienen best goed, en hebben een goedgevulde ijskast!

b. We zijn een stelletje klagers, atijd maar ontevreden, altijd maar zeuren over wat niet goed is en we vergeten dat we in een van de rijkste landen leven!

c. We zijn dan wel een stelletje klagers, maar dat is terecht: wie wil er elke dag in de file staan, in een Vogelaar-wijk wonen, meer betalen voor zijn kinderopvang, meer betalen voor autorijden?

d. We klagen helemaal niet! Wie heeft dat bedacht dat we klagen? Of  het nu goed gaat of slecht gaat, we zijn helemaal geen volk van zeurpieten!

 En wat is de uitslag? Maurice de Hond deed er al onderzoek naar. Lees hier de resultaten.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Ruud Slotboom

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie