De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

OM bewijst Nekschot een dienst

nekschot.jpgIk zal het maar eerlijk zeggen: ik had nog nooit van Gregorius Nekschot gehoord. En u? Vast ook niet. Een cartoonist die het tot zijn levenswerk heeft gemaakt om de grenzen van de vrijheid van meningsuiting op te zoeken, en daarmee nog nooit een echte rimpeling heeft veroorzaakt in de vijver van de publieke opinie. Eigenlijk best een beetje armoedig.

Totdat het OM een arrestatieteam op hem af stuurde.

Sinds die tijd vallen de politici over elkaar heen om Nekschot in bescherming te nemen. Schandalig, om zo’n koene ridder van het vrije woord te muilkorven. De Tweede Kamer veegde haar agenda schoon voor een spoeddebat.

De minister van Justitie zei tijdens dat debat dat zelfs hij vindt dat het wel erg lang duurde voordat Nekschot weer werd vrijgelaten na zijn arrestatie. Voor de rest verwees hij naar het adagium dat ‘het recht zijn beloop moet hebben’. Onderzoeken of iemand strafbare beledigingen uit, is nou juist één van de taken van het OM.

Een typische Hirsch Ballin-redenering waar juridisch natuurlijk geen speld tussen te krijgen is. Maar het kwaad is al geschied.

De minister wordt op de populair weblog Geen Stijl.nl nu steevast afgebeeld in een SS-uniform. De teneur is dat Nederland afglijdt naar het niveau van een dictatuur, onder het bewind van junta-leider Ernesto.

Toch heb ik door de actie van het Openbaar Ministerie voor het eerst kennis genomen van de tekeningen van Gregorius Nekschot. En er een mening over kunnen vormen. Ineens wordt er volop gediscussieerd over de cartoons. Nekschot wordt uitgenodigd om te tekenen voor veel gerenommeerdere en beter gelezen media dan HP/De Tijd en Propria Cures. VVD-leider Rutte wil dat zijn cartoons wel in de Tweede Kamer opgehangen kunnen worden.

Op een wat eigenaardige manier heeft het OM Gregorius Nekschot en de discussie over de vrijheid van meningsuiting een dienst bewezen.

Kees Groot

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


21 reacties op “OM bewijst Nekschot een dienst”

 1. Marcel V. zegt: 26-05-08 om 20:50

  Wederom een stukje dat bol staat van het gebruikelijke NOS denken.

  Een journalist die nog nooit van Gregorius Nekschot heeft gehoord??? Ik weet wel hoe dat komt! NOS-ers kijken nooit op de wat meer rechtsere of libertijnse websites (zoals het bekende Frontaal Naakt) en lezen natuurlijk ook nooit rechtse blaadjes (zoals HP/De Tijd). Dat is de reden dat deze wereldvreemde blogger nog nooit van Gregorius heeft gehoord.

  Bovenstaande blog zegt vooral heel veel over de journalist zelf, die Gregorius Nekschot wegzet als een niets betekenende loser die “nog nooit een rimpel heeft veroorzaakt in de vijver van de publieke opinie”. Een beetje armoedig wordt hij zelfs genoemd. Geen wonder als je een rechteroog en een rechteroor mist, zoals bijna alle NOS journalisten.

  En o ja, natuurlijk moet HP/De Tijd nog even worden afgezeken, omdat het niet tot de gerenommeerde media zou behoren.

  Wat een zielige vertoning is dit blog…maar wel typisch NOS!

 2. Bert Westera zegt: 26-05-08 om 23:39

  Wat een waardeloos stukje tekst dit. Ik zit niet te wachten op je mening over de cartoons van Gregorius Nekschot, ik zat te wachten dat jij het op zou nemen voor het vrije woord. Die linkse link marcheerders moeten altijd hun standpunt even laten weten. Hey mooie potverteerder, van NOS journalisten verwacht ik een objectieve mening, niets meer en niet minder, Toch verdomd moeilijk voor die linkse neuzelkerk.

 3. Sven zegt: 27-05-08 om 00:05

  Wat een drukte over dat arrestatieteam. De hele discussie gaat over de vrijheid van meningsuiting. Nu is het geval dat er onlangs iemand van mening is geweest, dat het grappig was om die Gregorius een verrassing aan te bieden. En zo stond er ineens een arrestatieteam voor zijn deur. Wie de bal kaatst…krijgt tegenwoordig bezoek.

  Voor Rutte lijkt het me overigens handig dat Gregorius een mooie cartoon maakt van hem. Bij voorkeur eentje met een VVD burqua, om de integratie te bevorderen. En dan kan hij die cartoon boven zijn bed hangen. Lang leve de vrijheid van meningsuiting.

 4. Molly-Bolly zegt: 27-05-08 om 00:10

  Nou de Haagse stolp der wereldvreemdheid en politiek correchtheid heeft goed zijn werk gedaan als je nog nooit van Nekschot had gehoord.

  Wel eens van Het Vrije Volk gehoord?? Schrik niet, hoor…

  http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=6216

 5. Jordi zegt: 27-05-08 om 00:27

  Ik had inderdaad nooit van deze cartoonist gehoord. Maar of het OM deze meneer nou een dienst heeft bewezen? Opgepakt worden en dan te lang vastgehouden worden voor dit is schandalig. Ik heb de cartoons gezien en snap dat het voor sommige mensen niet leuk is om te zien. Nou, kijk er dan niet naar. Tegenwoordig worden al dit soort dingen op een weegschaal gezet en 1000x gewogen of het wel niet beledigend/kwetsend is. Je word er moe van! Op televisie heb je een zender die mij irriteert en die ik beledigend vind namelijk Al-Jazeera. Dus wat doe ik dan? Ik kijk er gewoon niet naar en schenk er geen aandacht aan! Misschien een goede tip voor de mensen die de cartoons beledigend vinden.

 6. burger zegt: 27-05-08 om 08:18

  Ik denk dat met mij vele honderduizenden nederlanders wel bekend waren met deze tekenaar; hij stond immers al een jaar of 5 bij Theo van Gogh op de site ‘de Gezonde Roker’. Vreemd dus dat u er zelf nooit van gehoord heeft en voetstoots aanneemt dat ook lezers hier onbekend waren met de materie.

 7. Kotzenjammer zegt: 27-05-08 om 10:21

  “En u? Vast ook niet”, Kees Groot weet alles.
  Ok
  Bij deze ben je afgeserveerd, op een fantastische manier geef je aan hoe beperkt je wereldbeeld is. Nekschot is al sinds jaar en dag bekend, misschien niet bij de linkse mainstream kliek die krampachtig het volk bewaakt en rechtpraat wat krom is in plaats van onze verworvenheden te beschermen.
  Mensen zoals jij verzwakken de samenleving ernstiger dan een onschuldige cartoonist die op zijn eigen satirische wijze tracht de integratie te bevorderen.
  Next!

 8. Rene Kul zegt: 27-05-08 om 12:30

  Ik zal het maar eerlijk zeggen: ik had nog nooit van Kees Groot gehoord.
  Eigenlijk best een beetje armoedig

 9. Jan zegt: 27-05-08 om 13:04

  Gregorius is mij inderdaad al lange tijd ‘bekend’, het weblog flabber.nl biedt hem al jaren een platform in de maandag-cartoon dag. Daar flabber geen miljoenen unieke hits heeft per week lijkt me echter ‘wereldvreemd als je nog nooit van nekschot gehoord hebt’ behoorlijk overdreven.
  De redenering dat Nekschot’s carriere en bekendheid geholpen is met zijn arrestatie, daar valt geen speld tussen te krijgen.

 10. blueberry zegt: 27-05-08 om 15:35

  Dit is wat je noemt een brevet van onvermogen als journalist. Misschien eens wat meer opiniebladen lezen.

 11. Keesje Klein zegt: 27-05-08 om 19:01

  Gut zeg! Nog nooit van de Grote Gregorius gehoord? Je moet eens wat meer de straat opgaan in plaats van de hele dag in een zompig rokerig links bolwerk rond te hangen.

 12. Boris zegt: 27-05-08 om 19:20

  Nekschot maakt slechte cartoons die inderdaad beledigend zijn. Voor de islam, en voor mij. Oppakken was niet nodig – aanklagen was voldoende geweest – maar die rotzooi van hem hoef ik ook niet meer gepubliceerd te zien. De sfeer is al genoeg verpest.

 13. Marcel V. zegt: 27-05-08 om 20:28

  Censureren helpt! Echt waar…vraag het maar aan Kees Groot!

 14. Zo af en toe gebeurt het dat een Neanderthaler onder een steen vandaan kruipt. Vervolgens denkt hij dat de wereld net zo stil heeft gestaan als hijzelf. En daar is alles wel zo’n beetje mee samengevat.

 15. ellard zegt: 27-05-08 om 21:53

  Kees, Je moet de groeten hebben van Rob Zonneveld, Je weet wel, die van de kabelkrant.

 16. Corine zegt: 27-05-08 om 23:04

  Ik vind het tamelijk ongepast dat de Kamer zich zo bemoeid met deze specifieke zaak. Laat het recht zijn beloop hebben! Of meneer Nekschot discriminerende cartoons heeft gemaakt zal de rechter wel beslissen. Als de Kamer vindt dat iemand niet voor het maken van cartoons vervolgd mag worden moet de wet veranderd worden. Ik ben blij dat mensen die zich gediscrimineerd voelen naar de politie stappen, in plaats van het recht in eigen hand te nemen. Ik vind overigens dat het recht op vrije meningsuiting nooit een excuus mag zijn om mensen moetwillig te beledigen. Natuurlijk moet iedereen een beetje een dikke huid hebbben, maar er zijn grenzen. Het vrije woord moet gekoesterd worden en misbruikt. Als iemand vindt dat er grenzen zijn overtreden gaat die naar de politie en dat is wat hier is gebeurd. Prima dat daar serieus mee wordt omgegaan. Nu moet de rechter zijn werk doen.

 17. marcel zegt: 27-05-08 om 23:25

  Wat een rare agressie toch weer in de reacties

 18. August Robert zegt: 28-05-08 om 18:44

  @marcel:
  ..inderdaad.

  @de rest
  Wat een boel helden van het vrije woord hebben we op dit moment, nu ons land een parlementaire democratische rechtstaat is. En al die zaken wettelijk zijn vastgelegd.

  Het is opmerkelijk dat iedereen opgeworpen kan worden als symbool voor het vrije woord, ongeacht inhoudelijkheid, expertise of belang. Iedere dwaas die ‘iets’ met z’n mening doet is automatisch een heilige. Cartoonisten moet je niet censureren, maar wat ze produceren is niet veel meer dan anekdotische propaganda, een karikatuur van een werkelijkheid.

 19. Jordi zegt: 28-05-08 om 23:33

  Beste Corine. Ik denk juist dat het niet ongepast is dat de Kamer zich hiermee bemoeit. We worden beperkt in onze vrijheden. Vind jij dat zelf niet belangrijk? Dat je mag zeggen, doen en tekenen wat je wil? Er zijn duidelijke regels van wat wel en niet binnen de wet valt. Er begint een soort heksenjacht te ontstaan tegen mensen die cartoons/films etc maken o.a. over de Islam. Het lijkt wel of het OM een beetje gefrustreerd is dat ze dhr Wilders niet heeft kunnen vervolgen en nu op de manier haar gram probeert te halen.

 20. H.Bos zegt: 08-06-08 om 13:06

  Linkse en rechtse vrijheid! Even een test!
  Verander namen in de Cartoons, zoals Koran tot bijbel of zoiets,zit dat dan nog lekker?

 21. H.Bos zegt: 22-07-08 om 00:05

  In het gevang,schrijft “mijn strijd”, dan, je weet nooit!

Geef een reactie