De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De laatste vraag van Den Haag

vischjageranp-1864750.jpgElke vrijdag krijgen parlementair journalisten de gelegenheid om minister-president Balkenende te bestoken met vragen. Dit gebeurt na afloop van de ministerraad. Zodra alle ministers richting huis zijn vertrokken in hun bolides met chauffeur, stapt Balkenende het perszaaltje binnen en spreekt zijn woordvoerder; “goedemiddag dames en heren, de minister-president…”

Balkenende vertelt vervolgens wat er die dag in de ministerraad is besproken en daarna krijg de parlementaire pers de gelegenheid om vragen te stellen. De vragen die de journalisten stellen zijn meestal te verwachten vragen, die gaan over de politieke debatten van de afgelopen week of over afspraken die gemaakt zijn tijdens de ministerraad.

Maar er is een persoon, een man, die geen logische vragen stelt aan de minister-president. Zijn naam is Julius Vischjager.

Julius Vischjager is journalist, fotograaf, hoofdredacteur en tevens de enige medewerker van zijn eigen, handgeschreven krant; de Daily Invisible. Hij heeft al zo’n dertig jaar lang de unieke eer om op de vrijdagse persconferentie namens zijn krant de laatste vraag te stellen aan de minister-president.

Voor Julius geen politiek inhoudelijk gesprek, hij vraagt de minister-president liever waarom er geen piano staat in het Catshuis. Het antwoord dat hij krijgt van de minister-president schrijft hij op in zijn eigen Daily Invisible.

Vischjagers laatste vraag begon al toen minister-president De Jong eind jaren zestig de wekelijkse persconferentie introduceerde. De vraag was toen: welke journalisten mogen hierbij aanwezig zijn? Julius richtte toen zijn Daily Invisible op als symbolisch gebaar en de Rijksvoorlichtingsdienst besloot dat ook een persoonlijke krant als de Daily Invisible vertegenwoordigd mag zijn bij de persconferentie van de minister-president.

Julius is een fenomeen op het Binnenhof. Zijn passie is piano spelen en hij is dan ook de uitvinder van zijn eigen ‘vertederingsconcerten’; hij geeft een pianoconcert op uitnodiging van politici. Zijn vragen aan de premier gaan dan ook praktisch altijd over piano’s of zijn vertederingsconcerten. Balkenende beantwoordt Julius’ vraag met een ietwat ongeduldige glimlach.

Aan Vischjagers voorrecht kwam in 2007 abrupt een einde, toen de persconferentie werd verplaatst van Perscentrum Nieuwspoort naar het ministerie van Algemene Zaken. Omdat de gehele persconferentie live via Politiek 24  kan worden bekeken, leek het de Rijksvoorlichtingsdienst niet verstandig om Vischjager, die een wat verwarde indruk kan maken, de laatste vraag te laten stellen terwijl deze vaak niet gaat over politiek.

Vischjager protesteerde daarop luidkeels voor het ministerie van Algemene Zaken en kreeg uiteindelijk zijn privilege terug. Soms levert het wat geïrriteerd gezucht op in het perszaaltje van Algemene Zaken, maar de laatste vraag van Den Haag wordt nog steeds gesteld door Julius Vischjager.  

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Nina van den Dungen

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


5 reacties op “De laatste vraag van Den Haag”

 1. ook kritisch zegt: 30-05-08 om 21:49

  Wat een ontzettend leuk verhaal, zo’n levend relikwie uit de jaren zestig. Deze man houdt in zijn eentje die tijd levend. En hoewel alle rumoer en idelaen over het algemeen weinig goeds gebracht hebben, is deze man te prijzen. Op de eerste plaats doordat hij juist het leuke, ludieke van die tijd conserveert en twee omdat hij zijn idealen trouw is gebleven. Kun je van de meeste van zijn generatiegenootjes niet zeggen.
  Gek dat dit tot nu toe (voor mij) eigenlijk altijd onbekend is gebleven.

 2. Mark Zaremba zegt: 30-05-08 om 22:54

  Geweldig verhaal! Zeer terecht dat ook een kleine krant aanwezig mag zijn bij zo´n persconferentie. Hij mag gewoon gebruik maken van de vrijheid van informatievergaring. De overheid heeft niet te oordelen over wat al dan niet een ´verwarrende´ vraag is. Prima!

 3. Joost zegt: 31-05-08 om 11:46

  De werkelijkheid blijkt weer eens mooier dan de verbeelding. Wat een geweldig verhaal!

 4. Jan zegt: 04-06-08 om 01:13

  Fenomenaal!!! Prachtig verhaal….

 5. juliusw vischjager zegt: 13-12-09 om 10:25

  waarde collegaas , het onstaan van de laatste vraag heb ik te danken aan de oude Bush niet te verwarren met BOS,IK STELDE UIT DE DISSERTATIE van bush vragen die dissertatie is door de medium deskundige van d66,gert jan kemme meegenomen uit het witte huis waar ik ook wel eens geweest ben en speciaal de v raag over het middelpunt van europa ,Polen en het cultuurpolitieke gedeelte daarvan mijn specialiteit waar ik de nodige studies op de uva voor gedaan heb tijdens ,mijn rechtenstudie hoewel ik 7 maal voor mulo B BEN GEZAKT ik had namelijk wiskunde aanleg dat hebben veel musici,maar het gaat over bush waarschijdelijk weet BOS DIT WEL ,VANDAAR DE VOOR DE NEDERLANSCHE SOGENANNTE NIET POliTiEKE VRAAG,van wouter bos aan mij ,dat obama wouter maar moet bellen en ernst hirsch ballin en die weer ondersteund ,door eurlings ,nu zegt frits wester daT HIJ HET TELEFOON NUMMER VAN OBAMA HEEFT, DAT WORDT ontkent door mediahoogleraren maar ik geloof frits zonder meer hij liet het mij nog zien maar ik wil dat niet gebruiken wel vind ik nodig dat wouter kontakt opneemt met amerika dAT HIJ wel in de pvda veel te vertellen heeft net als jeltje maar weinig over amerika en die bepaalt wel wat er gebeurt, nederland is net zo klein voor amerika als the daily invisible voor zijn lieve collegaas maar ik wilde jullie even vertellen dat het soms iets gecompliceerder is en dan klinkt het al gauw verwarrend voor iemand die niet ingewijd is en wat de piano betreft beethoven en mozart blijven langer in de ether dan politieke partijen en het verband tussen die moet geschapen worden vriendelijke groeten julius vischj\ager

Geef een reactie