De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Koehandel over spoeddebatten en spreektijden

pechtold-veilingmeester.jpgPolitici zijn niet altijd bezig met inhoudelijke onderwerpen. Soms zijn het eerder handelaren. Een moment waarop dat goed merkbaar is, is de dagelijkse regeling van werkzaamheden. Iedere vergaderdag van de Tweede Kamer vindt die direct na de lunchpauze plaats. De Kamer regelt dan haar ‘werkzaamheden’ en dat houdt bijvoorbeeld in: de vaststelling van de agenda (waaronder het aanvragen van spoeddebatten), het afspreken van spreektijden, het verzoeken om een brief van het kabinet over een bepaald onderwerp en nog wat zaken.

Vooral het eerste punt, het vaststellen van de agenda, levert nog wel eens uitgebreide discussies op. Vroeger vonden er zelden spoeddebatten plaats. Oorspronkelijk waren die bedoeld om te kunnen debatteren over hoogst actuele kwesties, zoals de bomaanslagen in New York.

Er was altijd een Kamermeerderheid nodig om een spoeddebat op de agenda te krijgen. Als er zo’n debat gehouden werd, was er ook ècht wat aan de hand. Sinds 2004 is dat veranderd en zijn er dertig zetels nodig om een spoeddebat geagendeerd te krijgen. De bedoeling was om de kloof tussen burger en politiek te verkleinen en actuele zaken makkelijker op de agenda te krijgen. Het aantal spoeddebatten heeft sindsdien een vlucht genomen. En ieder jaar worden het er meer. Dit jaar zijn er tot nu toe in totaal al meer spoeddebatten gehouden dan in heel vorig jaar.

blog_belinda2.jpg
(Bron: Tweede Kamer)

Een ander discussiepunt zijn de spreektijden. Iedere fractie krijgt een aantal minuten spreektijd toegewezen voor een debat, afhankelijk van de grootte van de partij en van het onderwerp. Bij grote debatten (bijvoorbeeld begrotingsbehandelingen) lopen de spreektijden wel eens op tot 45 minuten. Voor een spoeddebat is dat meestal rond de drie of vier minuten.De handelsgeest van de politici komt echt naar boven als deze zaken samen vallen. De Kamerleden willen zich profileren en dus liever meer minuten spreektijd dan minder. Bij een spoeddebat zijn de spreektijden sowieso korter dan bij een ‘gewoon’ debat. Maar voor dat laatste is weer die Kamermeerderheid nodig om aan te vragen. Het is dus een kwestie van onderhandelen en hoog inzetten. De inzet is vaak een gewoon debat, maar als daar niet de benodigde meerderheid voor te vinden is, zet het Kamerlid het verzoek net zo makkelijk om in een verzoek om een spoeddebat.

Deze week kreeg D66-leider en oud-veilingmeester Pechtold het wel voor elkaar om een ‘gewoon’ debat over de gang van zaken rond de embryokwestie op de agenda te krijgen. De Kamer vond het onderwerp zo belangrijk en het ligt politiek zo gevoelig, dat er snel tijd voor moest worden vrij gemaakt. Maar de spreektijd was nog even een onderwerp van discussie, kijk maar:

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Overigens, die minuten worden tijdens de debatten echt bijgehouden. Een taak van de voorzitter. Bij interrupties wordt de tijd stilgezet.

En dan tot slot, het woord ‘spoed’ is ook maar betrekkelijk. Soms zit er ruim een week tussen de aanvraag en het daadwerkelijk houden van een spoeddebat.

Het debat van de embryo’s is gisteren aangevraagd en wordt morgen gehouden. Of dat spoedig genoeg is, mag u zelf bepalen.

Belinda van der Gaag

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Koehandel over spoeddebatten en spreektijden”

 1. jpallada zegt: 05-06-08 om 01:45

  balkenende doet niks voor ons houd alles af
  wat hij wil zeggen doet hij via de telegraaf hij zit er niet voor ons
  zijn enige doel is om minister van europa te worden daar gaat hij voor
  en de rest zal hem een worst wezen iedereen die hem tegen houd word aan gepakt democratie is er niet meer
  gr j pallada

 2. jpallada zegt: 05-06-08 om 01:46

  heb ik net gedaan

 3. Thomas zegt: 05-06-08 om 10:57

  @ jpallada

  Denk je nou echt dat JP zo wereldvreemd is? En de telegraaf, kom op, die leest hij hopelijk niet eens. Ik ben ook geen fan van JP, maar het is natuurlijk onzinnig om de hem te beschuldigen van de breuk tussen politiek en burger. Dit omdat deze breuk juist behoort te bestaan. het lijkt er nu juist meer op dat de burger steeds meer invloed krijgt op de politiek en dat de waan van de dag de tweede kamer binnendringt (ook te zien aan het aantal ‘spoed’ debatten). Die kloof zou juist herstelt moeten worden.

 4. Ruben Koops zegt: 05-06-08 om 20:12

  @ Belinda, wat vindt de Haagsche journalistiek van al die spoeddebatten? Bestaat er een voorkeur voor een gewoon debat boven een spoeddebat?

Geef een reactie