De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Politiek en voetbal

terpstra_oranje_anp-7280871.jpgAls binnenkort het Europees Kampioenschap voetbal begint, is dat natuurlijk ook op het Binnenhof een onderwerp van gesprek. In het perscentrum Nieuwspoort is de traditionele pool alweer geopend en verschillende bewindslieden hebben een bezoek aan het toernooi gepland. Staatssecretaris Bussemaker zal in elk geval twee wedstrijden van het Nederlands elftal bekijken en ook premier Balkenende en de vice-premiers Bos en Rouvoet hebben plannen voor een reisje naar het EK. De bezoeken zijn niet politiek omstreden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld die aan de openingsceremonie van de Olympische Spelen in China.
 

Ook bij vorige kampioenschappen was er al veel belangstelling van politici. Zo is op beelden van na de finale van het WK 1974 goed te zien hoe leden van het kabinet-Den Uyl (ingetogen) applaudisseren als de Duitse aanvoerder Franz Beckenbauer de beker omhoog houdt. Van links naar rechts (na Pieter van Vollenhoven) de ministers Van Doorn, Westerterp, Duisenberg en Van Kemenade. En al is hij niet op de beelden zichtbaar, onder de aanwezigen was in elk geval ook minister Van Agt. Na het EK van 1988 werd een verbouwereerde Ruud Gullit nog voor hij de cup kreeg omhelsd door staatssecretaris Dees.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Maar net als andere jaren zullen de meeste politici het EK wel beleven, zoals veel anderen: voor de buis, al dan niet in de Tweede Kamer. Hoe dat eraan kan toegaan, laat oudgediende Erica Terpstra optekenen in de Volkskrant van 31 mei. Het toenmalige Kamerlid beschrijft dat tijdens de finale van 1988 de aandacht voor het voetbal groter was dan voor het debat. Na het eindsignaal ging het nieuws als een lopend vuurtje door de Kamer, zegt de huidige NOC*NSF-voorzitter. Het zal wel komen doordat Terpstra in haar leven zowel heel veel debatten als heel veel sportwedstrijden heeft meegemaakt, maar het verhaal klopt niet: de EK-finale was dat jaar op een zaterdag en dat is niet een dag waarop de Kamer pleegt te vergaderen….
De finale is dit jaar overigens op een zondag.
 
Albert Simons

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


5 reacties op “Politiek en voetbal”

 1. dick zegt: 05-06-08 om 15:59

  Wat mij betreft zijn die bezoeken ook niet omstreden. Maar ik hoor de ongenuanceerde, schreeuwerige wolven alweer “Skandalig” huilen in het bos. Tuurlijk is het bezoeken van een openingsceremonie iets heel anders.

 2. adriaan zegt: 06-06-08 om 13:06

  wie gaat deze reisjes weer betalen ?????? Juist niet onze afvaardiging van dit land. Dat zal hun wel geen eurocent kosten. Wij jan met de pet betalen ervoor middels de belasting. SCHUNNIG !!!!!

 3. Simon zegt: 08-06-08 om 15:26

  @ adriaan zegt: 06-06-08 om 13:06
  Het was te verwachten. Gelukkig hebben intelligente Nederlanders minder last van dit zeurknobbeltje. Vergeet overigens niet dat politici ook miljarden euro’s binnenhalen voor Nederland.

 4. bert zegt: 17-06-08 om 17:13

  Erica Terpstra dacht natuurlijk dat Duitsland-Nederland op woensdag de finale was. Op die dag werd – zoals de auteur vast nog weet – gedebatteerd over de herindeling Utrecht-West.

 5. dick zegt: 17-06-08 om 19:15

  Ben die Erica Terpstra nu trouwens wel aardig zat hoor. Tjonge jonge, dat overdreven gedoe ook. Kan ze Jan Mulder niet meenemen? Ook zo’n aansteller. Dit is zwaar logisch natuurlijk “tijdens de finale van 1988 was de aandacht voor het voetbal groter dan voor het debat”. Voor wat voor debat dan ook.

Geef een reactie