De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Voetbal verbroedert

fans_anp-7637024.jpg‘We’ zijn weer even één, want ‘onze’ jongens moeten voetballen. Had je vorige week nog mot met je buurman over het verplaatsen van de schutting, komende dagen drink je in dezelfde tuin een biertje, gespannen kijkend naar het net nieuwe grote en platte tv scherm.

En als ‘we’ scoren vlieg je hem dit keer niet in de haren, maar in de armen. Terwijl de altijd zo keffende buurvrouw opeens wel vrolijk doet tegen je eigen echtgenote.
Alle problemen lijken even te zijn vergeten. Nederland kleurt Oranje en samen zijn we sterk.
 
Zo anders leek het de afgelopen twee weken. De hele politiek en een gedeelte van de samenleving werd verdeeld door de kwestie ‘embryoselectie’.
De vraag is simpel: mag een embryo ook geselecteerd worden op het erfelijke kanker gen? Het antwoord is nog steeds niet gegeven. Medisch gezien is het al een tijdje mogelijk, maar ethisch gezien ligt het politiek buitengewoon gevoelig.

PvdA- staatssecretaris Jet Bussemaker vindt dat het wel mag en stuurde er een brief over naar de Tweede Kamer. ChristenUnie vice-premier Rouvoet denkt daar heel anders over en eiste dat het kabinet er eerst over gaat praten.

Ook in de Tweede Kamer liepen de gemoederen hoog op. 

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Een groot dilemma dat voor heel wat problemen zorgt binnen het kabinet.
Diverse scenario’s doen de ronde en achter de schermen wordt er flink gezocht naar een oplossing, die voor een ieder acceptabel is. Maar makkelijk is dat niet.
 
Zou het EK uitkomst bieden? Voetbal verbroedert immers.

Behalve embryozaken heeft staatssecretaris Bussemaker ook sportzaken in haar pakket. In die hoedanigheid heeft zij het voorrecht om, wanneer ze maar wil, op de tribune Oranje aan te moedigen. En ook de premier en vice-premiers zijn welkom in het stadion.
 
De politieke geschiedenis leert dat het enorm kan helpen om ‘in een andere setting’ een Haags probleem op te lossen.

Kortom: Premier Balkenende zou er goed aan doen om Bussemaker en Rouvoet samen naar Bern te sturen, twee stoeltjes naast elkaar te reserveren en om voor de één een trompet en voor de ander een brulshirt te kopen.
 
Wie weet kijken de twee elkaar na het laatste fluitsignaal lachend aan en is de oplossing een stuk dichterbij.
 
Marcel Bril

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Voetbal verbroedert”

  1. dick zegt: 09-06-08 om 12:15

    Sooo wat verbroedert voetbal! In ’88 in Munchen na de finale…..we hebben het nog steeds niet zo op onze oosterburen. Maar er werd wel veel en heftig verbroedert!

    Als Jet en Andreas er samen niet uitkomen zonder het EK zijn het een stel kneuzen. En ligt de schuld bij Andreas!

Geef een reactie