De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Een moment van lichte vertedering

tineke.JPGHet was donderdag weer eens zover. Tineke Huizinga, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, in een spoeddebat van links en rechts onder vuur van vrijwel de voltallige oppositie. Deze keer over de stakingen in het streekvervoer en of de staatssecretaris genoeg heeft gedaan om de werkgevers en werknemers zo snel mogelijk weer aan de onderhandelingstafel te krijgen. En over een voor Huizinga opbeurend sms-je.

Sinds Huizinga begin vorig jaar aantrad als een van de drie bewindslieden van de ChristenUnie in het vierde kabinet-Balkenende hebben de debatten tussen de staatssecretaris en de oppositie een tamelijk voorspelbaar verloop. Het onderwerp maakt nauwelijks uit. Taximeters, de ov-chipkaart of het streekvervoer, steeds weer gaat het op dezelfde manier.

De oppositie eist actie van de staatssecretaris om een crisis in de betreffende sector te bezweren. De staatssecretaris erkent de crisis maar legt de oppositie ook uit, dat zij daar dankzij de privatisering, de decentralisering of de Europeanisering van voorheen Haagse beslissingen eigenlijk helemaal niets meer aan kan doen en dus ook maar moet afwachten, of en wanneer de strijdende partijen er weer uit komen. De oppositie erkent op haar beurt dat het inderdaad niet de bedoeling is, dat alles weer vanuit Den Haag wordt geregeld, maar eist niettemin wel actie van de staatssecretaris en als die te lang uitblijft soms ook haar aftreden.

Maar donderdag werd er heel even afgeweken van dit inmiddels vaste patroon, toen de staatssecretaris de Tweede Kamer tijdens het debat informeerde over een opbeurend sms-je dat haar zojuist had bereikt.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Het was zo’n moment van lichte vertedering dat zich soms van de Tweede Kamer meester maakt, net groot genoeg om ook de venijnigste politieke debatten voor een ogenblik te ontspannen. Behalve dan voor die ene opposant die net buiten het bereik van de Kamermicrofoons voor zich uit mompelde dat er daarmee tenminste nog één lid van de familie Huizinga was geslaagd.

Toof Brader

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Een moment van lichte vertedering”

 1. Barend zegt: 13-06-08 om 14:13

  Het was zo’n moment van lichte vertedering ……..We zijn toch allemaal mensen met een HART .

 2. Oom Bob zegt: 13-06-08 om 15:26

  Tip voor alle bewindslieden: zorg dat je gebeld wordt door een of ander kind en VERTEDERING maakt zich meester van de Tweede Kamer.
  Voorbeeld: Bos maakt wéér een belastingverhoging bekend tot woede van 80 volksvertegenwoordigers. Even een belletje van kindje Bos met de mededeling dat hij of zij niet weet te kiezen tussen pindakaas of jonge kaas en ziedaar: met 150 stemmen voor en 0 tegen sleept Bosje een BTW-verhoging van 47% uit het vuur. Appeltje, eitje.
  Alleen al het woord Vertedering gebruiken bij een stukje tekst over Huizinga maakt mijn hele dag kapot. En dan moeten vanavond die Fransozen het niet wagen ook nog te winnen van Nederland want dan zijn de rapen helemaal gaar.
  Voor Tineke, bedoel ik.

 3. Lisa zegt: 13-06-08 om 16:38

  Ja, leuk moment idd :D

  Maar ik vind het onterecht hoe Huizinga door (vooral) de oppositie aangepakt wordt. Ze wordt een beetje de Sorgdrager van dit kabinet gemaakt. Sorgdrager vond ik altijd erg goed bezig, maar die kreeg het ook zwaar te verduren.

  Ik vraag me af of dit ook zou gebeuren als er een of andere norse man in haar plaats met (in essentie) dezelfde boodschap naar de Kamer zou komen. Want dat Huizinga misschien lief en kwetsbaar overkomt, betekent echt niet dat ze een makkelijke politieke prooi is.

  Ik voorspel dat zij niet zal aftreden, nergens om. De kans dat één van de CDA of PvdA ministers tijdens de rit sneuvelt is volgens mij groter.

 4. johan groeneveld zegt: 05-07-08 om 14:02

  waren er maar meer van dit type integere politici in de 2e kamer, dan zou dit land er een stuk beter voor staan. Voor al die “papegaaien, egotrippers en graaiers” kan ik echt niet warm lopen…

Geef een reactie