De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Das of geen das…

bosanp-7586766.jpgAls fractievoorzitter van de PvdA schuwde Wouter Bos de das. Demonstratief deed hij na zijn bezoek aan de koningin zijn das zo snel mogelijk af voor het oog van de draaiende camera’s. Dit was tijdens de kabinetsformatie van 2006.

Maar tegenwoordig is Bos minister van Financiën en vicepremier. Waardige functies, waarbij een waardige uitraling hoort. En daarom duikt hij steeds vaker op, jawel, met keurig gestrikte das.  


Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.
Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Maar die rol van minister doet hem zo langzaamaan de das om. Hij kan zich onvoldoende profileren als partijleider. Als bewindspersoon moet hij compromissen sluiten en het kabinetsbeleid verdedigen, maar als PvdA-voorman moet hij zijn eigen achterban tevreden houden.

Afgelopen weekeind was het PvdA-congres. Daar waren de verwachtingen hoog gespannen. De partijleider moest hier zijn achterban weer tevreden zien te krijgen. De peilingen zijn de laatste weken desastreus en de vraag was: waar is Wouter Bos en waar staat hij eigenlijk voor?  Met zijn langverwachte speech, waarin hij het thema ‘integratie’ tot speerpunt maakte, kreeg hij de zaal achter zich. Maar let vooral op wat hij aan heeft: 

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

De dubbelrol van minister en partijleider zal Bos blijven achtervolgen. Een lastige combinatie, maar duidelijkheid is nabij. Wil je weten in welke rol hij spreekt: let op zijn kledingkeuze.

Belinda van der Gaag

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


12 reacties op “Das of geen das…”

 1. Haha Spijkers op laag water zoeken, zoals wel meer bij PvdA gebeurd door de media. Lekker belangrijk, de man loopt NATUURLIJK liever zonder STROPdas. Maar als minister is dat volgens de eti·quet·te (de)
  (beleefdheidsregels en omgangsvormen) not done. Nixxx te doen? Of wil je hier echt één of andere conclusie aan verbinden of zo? Kom eens met wat onthullends….

 2. Han zegt: 17-06-08 om 09:18

  Wat een onzin allemaal. Ik ben geen fan van Bos, maar laat de man bepalen wanneer hij een das draagt, vooropgesteld dat dit gewoon een (mooi) kledingstuk is. Laten we daarentegen inhoudelijk discussieren over de plannen van het kabinet waar Bos deel van uitmaakt. De burger wordt betutteld, ingeperkt, met lasten verzwaard en waarvoor? Wordt Nederland socialer, veiliger, productiever? Dit kabinet durft geen echte keuzes te maken en dat leidt tot stilstand, en daarmee tot achteruitgang. In die zin dient de das van Bos als metafoor voor het gebrek aan een heldere lijn van dit kabinet!

 3. Tjonge nou Han, laat ze gaan turven wie er in Den Haag het gewaagst bij loopt! Al lopen ze journalisten als h*eren achter dat heerschende anti PvdA-geneuzel aan. Zal wel even wat kopiëren uit de VK.

 4. In reactie:

  Verdrag aan alle inwoners voorleggen:
  PvdA heeft een minderheid in de coalitie zoals jij ook weet. Vandaar geen nieuwe volksraadpleging. Jammer dat je gelijk begint met slecht op de hoogte. Zegt Heeeel veel over jou.

  Pardonregeling:
  Ben enorm blij met de pardonregeling! VVD-ers en VVD-gerelateerden/aftreksels als gebleekte Geert en tante TON zeiken altijd over GELD, macht status en hun eigen ego.
  Waarschijnlijk omdat dat het belangrijkst in hun leven is!
  Hier ging het echter over mensenlevens…..

  Thuiszorg:
  Er is nog niet genoeg verbeterd in de thuiszorg, er is niet gauw genoeg verbeterd!
  WAO:
  Dit toontje alleeen al sterkt me in mijn overtuiging dat dit mijn laatste reactie op je hautaine post is Ton (die op de Televaag thuishoort) Iedereen, behalve U, weet dat in het verleden mensen afvloeiden in de WAO als bedrijven gingen inkrimpen
  JE vraagt feiten:
  Heb in de bijzondere nabijheid ervaringen met WAO. 2 personen mochten weer voor 100% aan het werk. Werden eerst bovenformatief geplaatst. Nu tellen ze weer volledig mee.
  Je ziet ze ook opfleuren. Natuurlijk ging het niet van 0 naar 100%. Heb meerdere signalen dat men echt probeert mensen weer uit de WAO te krijgen. Als Oogetuige zeg ik: goed bezig. Wat een negatief verhaal weer met je centen erbij: goede herkeuring die gericht is op re-integratie kost altijd geld. Maar wat wil je dan in heaven’s name?
  Die Iraneese familie die ik gister noemde. hebben een zoon die kaakchirurch is en een dochter die mondhygiëniste is. Pa is dus een garage begonnen. Die lieve mensen zijn ons land zo dankbaar!En wees gerust…….ze betalen veel belasting met zijn allen; moeders werkt ook nog.

  Huursubsidie:
  Daar hoef ik echt geen rapporten voor te lezen: algemeen bekend. Maar hoe krijg je de mensen eruit? Je hebt nog niet van positievisme getuigt, laat staan van “oplossingsgericht denken”. Jij wilt de huren draastisch verhogen? En de mensen die het allemaal niet meer kunnen betalen laten krimperen…..G*d ik dacht dat je toch op enig moment wel een beetje sociaal kon zijn.

  Waar gaat het om?
  Goed jongen prima TON daar gaat het toch om: verdienen, verdienen en meer hebben als een ander. Ogen uitsteken, macht en status. NOOIT GENOEG!!!!!
  Gelukkig krijgen mijn kinderen les van veel leraren die er echt voor gaan mensen beter te maken. Bevlogen mensen, daar is behoefte aan in ons geweldige Nederland.
  Alle ministers (zeker Plasterk en Bos) kunnen in het bedrijfsleven meer verdienen. Gelukkig dat er ook nog andere waarden zijn in het leven als geld.

  Heb jij echt gestudeerd hahahaha. Nooit met het lot van je medemens bezig geweest dan zeker. Zo vroegen ze Marco van Basten eens, toen hij 12 jaar gelden of zo in Italië zat…”Weet jij wat het minimumsalaris is in Nederland? San Marco (die Ajax hopelijk weer naar de top gaat brengen maar dat terzijde) 6000 gulden. Tja, need I say more? In dat (niet op de hoogte van de werkelijkheid) zie ik deze opmerking ook: mensen die, ten onrechte, hun hand ophouden. Waarom mensen er wat bij geven die het ECHT hard nodig hebben als je mensen die iets presteren nog veeeeeeeeeel meer kunt geven.

  Zucht en laat maar verder.
  Tja Ton, andere golflengte zullen we maar zeggen.

  Dit is mijn mening, ik ga je niet proberen te overtuigen. Als je niet van mening kunt veranderen in het leven heb je niets geleerd.

 5. Rups zegt: 17-06-08 om 15:35

  @Dick: Door deze weblog is iets bijzonders wél duidelijk neergezet, de beste man zit natuurlijk in een redelijk schizofrene situatie. En inderdaad, de stropdas zegt wat over de rol/functie welke hij op een bepaald moment vertegenwoordigt. Die rol valt hem langzamerhand steeds zwaarder. Conclusie: hoelang gaat het nog duren!

 6. pjotr zegt: 17-06-08 om 16:23

  Het tweede en derde filmpje werken niet.

 7. pjotr zegt: 17-06-08 om 16:24

  nu weer wel.

 8. Han zegt: 17-06-08 om 16:36

  Beste Dick,

  Volgens mij moet ik je even uitleggen wat ik schreef. Ik bedoelde aan te geven dat het al dan niet dragen van een das niet leidend mag zijn bij de beoordeling van een partijleider. Dat vind ik namelijk nogal kortzichtig. Daarentegen mag het gedraai van Bos, de PVDA standpunten die niet matchen met zijn persoonlijke overtuiging, etc. wel degelijk dienen als discussiemateriaal.

  De verwijzingen naar PVV en TON vergeef ik je, hoewel ze me diep raken. Ik ben wel trots op mijn liberale hart, alleen al vanwege het feit dat dit land opgebouwd is door mensen die hun handen uit de mouwen (en daarmee ook hun nek) wilde (uit)steken. En volgens mij wordt daar de sociale zekerheid van betaald, maar ik kan me vergissen natuurlijk. Misschien heeft de PvdA nog ergens een geldboom staan.

  Als de Partij van de Arbeid haar naam eer aan wil doen, zorgt ze ervoor dat werken ook echt loont, dat is pas sociaal. Ik heb wel degelijk gestudeerd en ben dagelijks met mensen bezig (alleen al op mijn werk, waar ik gemiddeld de helft van de tijd bezig ben met belasting verdienen.

 9. dick zegt: 17-06-08 om 17:54

  @ Han
  Met je kortzichtig mening ben ik het eens. Regeren is compromissen sluiten volgens mij. Als er 1 partij draait is het het CDA wel. Zit al erg lang in het centrum van de macht en voert moeiteloos LPF, VVD, CU en PvdA beleid uit. Tja, geen ruggengraat.

  Jij vindt VVD en de beweginge die daarvan zijn afgeleid niet ego-centrisch en belust op geld, macht en status? Hoef je me niet te vergeven, dat is mijn ervaring al zolang ik in politiek geïnteresseerd ben. Heb ook niets tegen bedrijven, indrustrie en winst maken, als je maar niet alleen aan jezelf denkt. Asfalt, asfalt zodat de economie door kan gaan (en ik hoor ze erbij denken “wij met onze bolides kunnen paraderen”). Vind wel dat het kapitalisme enorm is doorgeslagen, andere mensen zijn niet meer belangrijk, jammer!

  PvdA is voortdurend bezig nieuwe banen te creeeren. Jij vindt een modaal salaris niet hoog? Ik wel, zegt me genoeg. Hebben we dat gemeen: 40 uur in de week minimaal bezig met belasting verdienen. Ga snel want ik moet voor 18 uur nog wat BTW betalen. Doe het met liefde want ik weet dat het met zorg en sociaal inzicht wordt besteed.

 10. Arnold zegt: 17-06-08 om 21:13

  Klopt niet helemaal!
  Want vandaag -tijdens het vragenuurtje- had hij geen das om…
  Maar misschien had-ie het warm!

 11. chris zegt: 20-06-08 om 01:45

  Lekker belangrijk. “Das of geen das”. Waren jullie daar om het congres te verslaan of om te kijken of WB een das om had? Ik had jullie hoger ingeschat.

  Er waren minstens 8 mensen van de Nos tv waaronder 3 verslagevers op het congres van de PvdA. Voor een verslag van 4 min.op tv. Dat is makkelijk geld verdienen de hele dag wandelen, kletsen of telefoneren. En de Nos maar klagen dat ze moeten bezuinigen.

  De Nos vond de speech van WB slecht en RTL vond het een van zijn beste speeches. Wie zou er nou gelijk hebben. RTL natuurlijk. De PvdA en vooral WB wordt altijd door het slijk gehaald door Nos en Nova.

  Ik dacht altijd dat de NOS neutraal was.

  Wat hebben jullie tegen dit kabinet.Als dit kabinet valt (wat jullie hopen)en wij krijgen een ander kabinet kan de helft van de NPO op zoek naar een andere baan .

 12. Wanneer gaat het hier over de rok van tante TON?

Geef een reactie