De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Graat in de keel

paling_anp-1036837.jpgDe VVD is het zat. Spuugzat zelfs. Dat een splinterpartijtje als de Partij voor de Dieren zo serieus wordt genomen in het parlement dat hun voorstel om geen paling meer te serveren wordt overgenomen door het bestuur van de Kamer! Exit dus de broodjes paling in het Kamerrestaurant, tot grote opwinding van het VVD Kamerlid Aptroot. In plaats van zich bezig te houden met de grote problemen in het land maakt de Kamer zichzelf hiermee belachelijk, zegt Aptroot.

En om te laten zien dat ze zich bij de VVD niet laten tegenhouden door de Partij voor de Dieren gaat Aptroot demonstratief een harinkje happen bij de haringkar op het Buitenhof. Zolang die daar nog mag staan van Marianne Thieme, zegt Aptroot erbij. De pers wordt erbij genood via een persbericht met het kopje “Palingoproer in het Parlement”. 

En ja, de beelden zijn leuk. Kijk zelf maar…

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

In het persbericht van de VVD wordt overigens niet ingegaan op de argumenten van de Partij voor de Dieren: de paling dreigt uit te sterven, is in gevangenschap niet te kweken en als “de politiek” burgers aanzet tot duurzaamheid moet “de politiek” daarbij wel het goede voorbeeld geven, bijvoorbeeld door geen bedreigde diersoorten meer te eten.

Wilma Borgman

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


18 reacties op “Graat in de keel”

 1. dick zegt: 25-06-08 om 11:04

  Het grote VVD voelt zich veel te groot voor een 1-vrouw’s fractie. Mag dan ook bepalen welke onderwerpen wel of niet relevant zijn. Ken nog wel een hele kleine partij met hele grote onderwerpen. Deze zaaien enkel haat terwijl de PvdD opkomt voor dieren. Maar VVD kijkt wel uit om PVV en TON met dezelfde woorden te bestrijden. Laf! Alleen omdat deze partijen bulten stemmen van de VVD jatten…

  Verwende mannetjes leven van delicatessen; pak ze niet hun welvaartshapje af. Och, och Abjootje wat laat je je kennen!
  Bovendien is het voorstel gewoon overgenomen door het bestuur van de Kamer!
  Probeer zelf maar eens met iets te komen dat niet “macht, status, ego of geld-gerelateerd is”.
  Iets wat de kloof tussen relatief arm en stinkend rijk niet nog groter maakt.

 2. dick zegt: 25-06-08 om 11:05

  Een graat in de keel is weer eens wat anders als een “hete aardappel”.

 3. dick zegt: 25-06-08 om 13:27

  Daar is ie al gelijk: kleine partij met onzinnig (politiestaat?) voorstel. Dat taalgebruik ook whoeha:

  TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL 2
  Vergaderjaar 2007-2008

  28 684 Naar een veiliger samenleving

  Nr. 154 MOTIE VAN HET LID BRINKMAN
  Voorgesteld 19 juni 2008

  De Kamer,

  gehoord de beraadslaging,

  constaterende, dat vele juridische feiten en omstandigheden nodig zijn voor de politie teneinde een verdachte te mogen fouilleren op wapens;

  constaterende, dat deze barrière voor de politie vaak een onnodig gevaarlijke situatie oplevert;

  voorts constaterende, dat gemeenten reeds gebieden mogen aanwijzen alwaar de politie preventief mag fouilleren;

  verzoekt de regering te bepalen dat preventief fouilleren voor de politie in geheel Nederland is toegestaan,

  en gaat over tot de orde van de dag.

  Brinkman

 4. Marcel V. zegt: 25-06-08 om 23:02

  Kijk even hieronder wat Wilma Borgman nu weer voor politieke uitspraken doet! Ik heb jouw mening niet nodig, Wilma. Die bedenk ik zelf wel.

  “In het persbericht van de VVD wordt overigens niet ingegaan op de argumenten van de Partij voor de Dieren: de paling dreigt uit te sterven, is in gevangenschap niet te kweken en als “de politiek” burgers aanzet tot duurzaamheid moet “de politiek” daarbij wel het goede voorbeeld geven, bijvoorbeeld door geen bedreigde diersoorten meer te eten.”

  Hou eens op met opvoeden, Wilma, ook al werk je bij een volstrekt niet neutrale omroep die te pas en te onpas haar (door ons betaalde) zendtijd gebruikt om Nederland een mening op te dringen.

 5. Jordi zegt: 26-06-08 om 00:13

  Beste dick, je komt bij mij een beetje gefrustreerd over. Jij hebt het over een voorstel van de PVV dat onzinnig zou zijn? Ik heb jou nog geen zinnig woord zien schrijven op deze weblog. Misschien moet je je eens verdiepen in wat er echt in deze samenleving speelt. Of een paar dagen met de politie meelopen in de grote stad. Kan je eens zien hie veilig het is om preventief te fouilleren, en hoeveel wapens er dan worden ingenomen. Maar nee, jij vind het geen goed idee, ik denk dat dat pas komt als je zelf in een situatie hebt gezeten waar wapens bij betrokken zijn. Al met al, gelukkig denkt niet iedereen in Nederland zoals jij…

 6. dick zegt: 26-06-08 om 19:55

  Beste Jordi, frustratie is volgens mij een gevoel van teleurstelling omdat je je doel niet kunt bereiken. Mijn levensdoel is “een gelukkig leven”, dat gaat me aardig goed af tot nu toe. Ben dus ook niet teleurgesteld dat ik dat doel niet kan bereiken. Ben eigenlijk nergens teleurgesteld in. Wat de politiek betreft ben ik soms slechts verbaast, verwonderd en bekruipt mij een gevoel van ongeloof. Wel een interessante huichelarij vaak. Heb een uitgesproken voorkeur, maar daar zal ik je niet mee lastig vallen. Beetje ongelukkige woordkeus dus “gefrustreerd”; spiegelreactie?

  Verdiepen doe ik dagelijks, kijk en luister veel naar mensen om me heen en lees veel politiek-georiënteerde weblogs. Van zeer verschillende pluimage. Bovendien hebben wij ook vrienden die op 1 van beide partijen willen stemmen. Prima toch, het staat iedereen vrij een overtuiging te hebben in dit geweldige land. Zou geen beter land weten om in te wonen. Zo mag ik ook reageren op iets wat op mij belachelijk over komt. Maar Jordi, oriënteer jij je ook breder dan je neus lang is?

  Woon in een stad van 130.000 inwoners en ik vind het prima om af en toe preventief te fouilleren. Gebeurd al jaren bij ons. Mits het in goed overleg gebeurd met de burgemeester; wanneer en wat is de aanleiding. Zou hier echter nooit een politiestaat willen, dat IEDEREEN ALTIJD zo maar willekeurig kan worden gefouilleerd. Zijn we overgeleverd aan de willekeur, da’s eng! Heb overigens niets te verbergen, ben dan ook voor verregaande persoonsgebonden-opsporingsmethoden.

  Over zinnig gesproken. Ik geef toe dat het nogal subjectief is, maar ik heb nog nooit wat zinnigs van de PVV gehoord. Ze hebben een blinde voorkeur voor ongenuanceerd opereren. Net als tante TON. Het is vaak nogal zwart/wit; waar of niet waar, afspraak of geen afspraak. Lange halen gauw thuis….of niet.
  Beiden hebben een overmatige behoefte om zich af te zetten. TON tegen “Den Haag” (komt soms over als “revanche nemen” op allen die haar toen niet meer moesten) en PVV zet zich graag en veelvuldig tegen de Islam af.
  Superstoer natuurlijk dat afzetten tegen de gevestigde orde. Zoals opiniepeilers en verkoopcijfers laten zien. Bij TON kun je trouwens ook beleid kopen. Het bespaart je bovendien de moeizame moeite om zelf een overtuiging of beter alternatief te formuleren. Zelf nadenken valt immers niet mee, maar de draak steken kan iedereen. Tante TON heeft bovendien al wel een beweging maar nog geen programma noch een democratische partij.

  Soms slaat de angst om van alles en nog wat wel heel erg toe in dit land!! Maar als je angst- en haatzaait, kun je verwachten dat hetzelfde product geoogst wordt.

  Al met al, gelukkig ben ik geen kuddedier (noch hielenlikker of slijmbal) die altijd achter de mening van een ander aanloopt. We hebben al veel te veel slijmballen rondlopen hier. Liever onderzoek ik zelf wat. Vorm mijn eigen mening en heb respect voor die van een ander. Ben erg voor samen dingen oplossen. Maar in de 3 hierboven genoemde partijen met name, zitten heel veel ego’s die op macht, geld en roem belust zijn. Daar is vaak lastig tot overeenstemming mee te komen. Ook mijn uitgangspunt “alle mensen zijn gelijk” wordt met name door de 3 bovengenoemde partijen niet gedeeld.
  Nu ga ik weer een beetje plezier in het leven maken en zo naar SPanje-Rusland kijken via de ONVOLPREZEN NOS.

 7. nounou zegt: 27-06-08 om 16:13

  @dick, @jordi
  Het artikel ging over paling eten,

 8. dick zegt: 28-06-08 om 14:25

  lekker!

 9. Jan Arieson zegt: 28-06-08 om 18:39

  Hej VVD,
  Schaam je, ten eerste omdat je maling hebt aan uitstervende paling en verder dat je een splinterpartij niet serieus neemt. Mr. Aptroot vergeet even dat ie zelf ook maar een splinterlid is in de VVD, niet meer en niet minder.
  Zelf neem ik het uitsterven van de paling (Aal) heel serious. Ik woon landelijk met een riviertje met een redelijke waterval met een palingkist. Dat is een grote zeef van 4 x 4 meter. Al het gaat door de zeef. s’Morgens hoef je alleen maar de palingen op te rapen. Deze kist heb ik geopend en dus buitenspel gezet.

 10. Bert W zegt: 29-06-08 om 16:59

  De paling zal het ongetwijfeld moeilijk hebben, maar wat te denken van onze nederlandse cultuur. Zouden de bloggers op de NOS dit ook eens onder de aandacht willen brengen. “Kleine partijtjes” zoals de PVV, toch bijna 5 keer het aantal stemmen van de PvdD, verdienen ook de aandacht en vooral het respect om hier op een normale manier te worden behandeld.

 11. Wat is je punt precies Bert? Kun je je wat nader duiden?

 12. Bert Westera zegt: 30-06-08 om 14:42

  Staat er toch duidelijk Dick? Ik zou niet weten hoe ik objectiviteit anders zou moeten duiden!

 13. Ruben Koops zegt: 30-06-08 om 18:18

  @Wilma, wie is de (nieuwe?) verslaggever die het interview met dhr. Rutte hield bij de viskraam?

 14. Oh, de Nos is niet objectief, vind jij….zwaar oneens. Vind zelfs dat ze Geertje in het begin veeeeeel te veel aandacht hebben gegeven. Zelfs nog meer dan waar hij om vroeg. Zijn ook blog over geweest, vast nog wel terug te vinden.

 15. Quote: “In plaats van zich bezig te houden met de grote problemen in het land maakt de Kamer zichzelf hiermee belachelijk”
  Tja, waarom ook niet eigenlijk voor ‘grote’ problemen zoals de Europese grondwet heeft dit kabinet de kamer namelijk helemaal niet nodig. Ze varen toch gewoon hun eigen koers en luisteren nergens naar. Zelfs de uitslag van een landelijk referendum legt het kabinet gewoon naast zich neer…

 16. Johan zegt: 20-07-08 om 16:03

  Volgens mij hebben we anno 2008 niks aan de Balkenende 4
  Alles word alleen maar duurder en men debateerdom stomme dingen zoals : moet er wel of geen paling geserveerd worden in het restaurant van de 2e kamer. Hebben die 150 oenen niks beters te doen????

 17. dick zegt: 24-07-08 om 09:55

  Dat voorstel komt niet van Balk-4 maan van de VVD

 18. H.Bos zegt: 28-07-08 om 21:51

  Lekker iedereen op paling bezit fouilleren? Graat in de keel? Ausweiss bitte!

Geef een reactie