De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Wie is de baas?

hamer_trap_anp-7403228.jpgEerst was er Femke Halsema, al sinds jaar en dag het gezicht van GroenLinks. Maar aan het einde van dit politieke seizoen hebben plotseling ook de twee andere linkse partijen een vrouw als fractieleider gekregen. Mariëtte Hamer bij de PvdA en Agnes Kant bij de SP.

In één geval was dat eigenlijk niet de bedoeling. Toen in april duidelijk werd dat Jacques Tichelaar om gezondheidsredenen – zeven bypasses – niet zou terugkeren als fractievoorzitter van de PvdA, had vice-premier en PvdA-leider Wouter Bos aanvankelijk staatssecretaris Frans Timmermans van Europese Zaken op het oog als opvolger.
 
Daarbij zou het niet zijn gebleven als het aan Bos gelegen had: hij wilde een reeks vliegen in één klap slaan: Timmermans terug naar de Kamer als fractievoorzitter, Hamer als staatssecretaris naar Sociale Zaken, Kamerlid Martijn van Dam naar de plek van Timmersmans en als klap op de vuurpijl minister Ella Vogelaar uit het kabinet om plaats te maken voor staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken. “Er was wel een kleine carrousel bedacht’’, zegt een betrokkene droogjes.

Het plan van Bos viel in duigen doordat Mariëtte Hamer zijn aanbod meteen van de hand wees. Zij kondigde aan fractievoorzitter te willen worden en dat lukte haar vervolgens ook. In de fractie werd ze met krappe meerderheid gekozen. Bos legde zich bij de weigering neer.

Bos en Hamer hebben geruchten over deze gang van zaken altijd tegengesproken. Maar verschillende bronnen, zowel binnen de PvdA als het CDA, bevestigen inmiddels onafhankelijk van elkaar dat het wel degelijk zo gegaan is.

Door haar kordate weigering kon Hamer dus ook op 16 april zonder blikken of blozen in het tv-programma NOVA zeggen dat de geruchten over de terugkeer van Timmermans naar de fractie niet klopten.

En dat de nieuwe fractievoorzitter uit de fractie afkomstig zou zijn. Die situatie had ze immers kort daarvoor zelf gecreëerd.

De grote vraag is natuurlijk waarom Bos Timmermans naar voren probeerde te schuiven. Daarvoor vallen een paar verklaringen op te tekenen. De belangrijkste is dat hij van Timmermans méér verwacht als het gaat om profilering voor de PvdA-fractie. Timmermans is een betere ‘debater’ dan Hamer.

Daarmee zou hij de Kamerfractie meer ‘smoel’ kunnen geven tegenover het CDA en de linkse oppositie. Bovendien passen de links-liberale opvattingen van Timmermans beter bij Bos, dan de meer traditioneel linkse ideeën van Hamer.

En er was nog een reden voor Bos om Hamer een functie in het kabinet aan te bieden: wiedergutmachung.

In 2007 zou ze staatssecretaris van Onderwijs zijn geworden, maar dat feest ging op het laatste moment niet door. Ze had de felicitatiebloemen van toenmalig minister Aart-Jan de Geus van Sociale Zaken (‘je hebt het verdiend’) al in huis, toen Bos bij nader inzien Sharon Dijksma op die post wilde.

Maar goed, deze keer wilde Hamer niet (meer); ze gokte er met succes op dat ze fractievoorzitter kon worden. Daarmee was de hele carrousel van Bos van tafel, want zonder overstap van Hamer naar het kabinet kon Timmermans niet naar de fractie en bleven ook de andere PvdA’ers op hun post. Premier Balkenende wist al die tijd van niks. Hij werd pas achteraf door Bos geïnformeerd.

En zo is het gekomen dat alle drie de linkse fracties een vrouw als voorzitter heben gekregen. Of dat ook nog politieke betekenis krijgt, zal moeten blijken. De eerste tekenen duiden er wel een beetje op.

Hamer heeft aangegeven dat de deur naar de SP op een kier moet, Kant op haar beurt doet aardig richting PvdA en inmiddels zoekt ook Halsema toenadering.

Wilco Boom

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


6 reacties op “Wie is de baas?”

 1. johan de wolf zegt: 07-07-08 om 22:12

  “Hamer heeft aangegeven dat de deur naar de SP op een kier moet, Kant op haar beurt doet aardig richting PvdA en inmiddels zoekt ook Halsema toenadering.”
  Gelukkig valt er straks door linkse ” hennetjes ” onderling beter samen te werken ,dan onder hun collega “haantjes” (met opzet ?) niet mogelijk bleek.
  Misschien voorkomen deze politica wel dat “links” uit het centrum van de macht (gelet op wat Wouter Bos overkomt)wordt getreiterd.
  Ik wens hen (en Nederland) veel succes bij hun opbouwend werk aan een prettige onderlinge relatie.

 2. Lisa T. zegt: 11-07-08 om 22:03

  Ik kan me er niet druk om maken. Ze doet me niets, die Hamer. Maar Timmermans ook niet. Ik vind Pechtold veel sterker uit de verf komen.

  Het constante negatieve gedoe over Vogelaar, ook door de pers, vind ik onterecht en overdreven. Ze doet het best goed. Haar voorgangster (ik zal geen namen noemen) had op dit moment al meerdere keren de kamer fout ingelicht en voorgelogen, en een paar vette rellen op haar naam staan.

  Het enige wat Vogelaar aan te rekenen valt is dat ze de woningbouwcorporaties (nog?) niet dwingt geld in te leveren dat aan de burgers (wijkverbetering) toekomt, maar zij hen als zelfstandige bedrijven als volwaardige gesprekspartners houdt.

  Nou, een sappige rel kan je dat niet noemen.

 3. H.Bos zegt: 28-07-08 om 22:05

  Wie geloof je eerder,vader of moeder?
  Vader mag je schoppen waar het pijn doet(lachekkend, moeder niet aanraken! U maakt de politiek mogenlijk!

 4. Bert Westera zegt: 18-08-08 om 15:49

  ‘t Is hier rustig. Ik had wel een logje verwacht over Wijnand Duyvendak. Ach jeugdzonde, is ook zo. Inbreken en bedreigen voor de goede zaak zullen we maar zeggen. Ja toch NOS, net als het slecht informeren van het publiek over deze kwestie de goede zaak dient.

 5. Rob Waaijenberg zegt: 21-08-08 om 16:12

  Citaat: “Maar aan het einde van dit politieke seizoen hebben plotseling ook de twee andere linkse partijen een vrouw als fractieleider gekregen.”

  Da’s echt niet zo bijzonder.
  In het verleden hadden we
  Ina Brouwer (CPN)
  Andree van Es (PSP)
  Cathy Ubels (EVP)
  Ria Beckers (PPR)

 6. ;jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj

Geef een reactie