De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Democraten aller landen!

rimg0003-2.jpgOp het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben ze door hun politieke meningsverschillen al vaker met elkaar te maken dan hen lief is: minister Maxime Verhagen (CDA, Buitenlandse Zaken) en zijn collega Bert Koenders (PvdA, Ontwikkelingssamenwerking)

En dan is de zomervakantie nog maar net achter de rug en komen ze elkaar ook al weer tegen op de Democratische Conventie in Denver (Colorado), waar Barack Obama  volgende week officieel op het schild wordt geheven als de presidentskandidaat voor de Democraten.

Een massieve vertegenwoordiging dus van de Nederlandse regering op deze toogdag van de Democraten. Je zou er bijna een warme voorkeur van het kabinet uit gaan afleiden voor een overwinning van Obama op McCain in de race om het Witte Huis.

En zo’n voorkeur zou bepaald bijzonder zijn. Want niemand minder dan premier Jan-Peter Balkenende gaf eerder vicepremier Wouter Bos en staatssecretaris Jet Bussemaker publiekelijk een reprimande omdat zij een voorkeur voor Obama beleden.

Maar de aanwezigheid van zowel Verhagen als Koenders blijkt bij nader inzien niet als sympathie voor Obama te mogen worden uitgelegd. Integendeel, Koenders gaat wel, maar hij gaat niet namens de regering, zo laat hij weten.

Natuurlijk, de minister is weliswaar 24 uur per dag en 7 dagen per week dienaar van de Kroon, maar het bezoek aan de Conventie brengt hij namens de PvdA. De Democraten hebben de PvdA uitgenodigd een delegatie te sturen en die heeft vervolgens besloten partijvoorzitter Ploumen en Koenders er op af te sturen. Maar Koenders is daar dus NIET namens de regering.

En Verhagen dan?

Verhagen gaat eigenlijk helemaal niet naar de Conventie, meldt zijn woordvoerder. Maar feitelijk gaat hij wel, maar niet officieel en dat is dus iets heel anders.

Officieel bezoekt Verhagen in Denver het International Leadership Forum van het National Democratic Institute. En dat wordt bijgewoond  door regeringsleiders en ministers van Buitenlandse Zaken van Europese en andere landen. Toevallig is de Democratische Conventie tegelijkertijd. En daar, geeft zijn woordvoerder toe, zal de minister ook best gezien kunnen worden. Maar hij is daar dus niet officieel en er mag geen voorkeur uit worden afgeleid.

Benieuwd of Obama (en McCain) dat onderscheid tussen officieel en onofficieel ook kunnen maken. Naar de conventie van de Republikeinen gaan de twee ministers in elk geval niet. Koenders is dan bij een VN-conferentie in Ghana, Verhagen is dan in Nederland. De conventie van de Grand Old Party valt samen met de ambassadeursweek in Nederland.

Al onze mannen in verre vreemde landen zijn dan een weekje hier in Den Haag om onder leiding van Verhagen bij te praten.
 
Wilco Boom

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Democraten aller landen!”

 1. dick zegt: 18-08-08 om 19:42

  Logisch dat de PvdA de Democraten steunt, is het ooit anders geweest?
  Maar het CDA zwalkt maar door. Van regeren met LPF, VVD naar regeren met PvdA en het linkse CU. JP: foei geen voorkeur uitspreken.
  Rat Verhaagen laat toch zijn voorkeur voor de Democraten blijken. Tuurlijk kan Obama het onderscheid tussen officieel en onofficieel niet zien; wie wel?

 2. duivjuh zegt: 19-08-08 om 06:39

  Gore oplichterstruuk, dat is het. Op “eigen” doft met terroristen in de gazastrook als volksvertegenwoordigers op reis mag tegenwoordig ook van de 2de kamer en de mp. Dus waarom zouden we ons hier druk over maken. De “verhuftering” van de NLse maatschappij vindt overal plaats.
  Wat een genot zal het zijn als in november zometeen McCain ingezworen gaat worden. Guaranteed!
  Er komt binnekort nog wel belangrijke info naar boven over de “integere” man die gebakken lucht verkoopt.

 3. Stan zegt: 19-08-08 om 14:20

  @duivjuh: als er iets zeker is, is het dat McCain niet wordt ingezworen in november. Ik weet niet wie de verkiezingen gaat winnen, maar het inzweren van de Amerikaanse president vindt pas in januari 2009 plaats. Je zult je eventuele genot dus een paar maanden moeten uitstellen.

 4. Hoe zit het overigens met de vertegenwoordiging van de NOS zelf? Ik las zojuist dat NOVA met 20 (!) mensen naar Denver gaat, terwijl er naar de Republikeinse conventie maar één persoon zal gaan. Vergis ik mij, als ik niet uit sluit dat de NOS ongeveer hetzelfde zal doen als NOVA?

Geef een reactie