De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Democraten aller landen (2)

koenders_verhagen_anp-53486.jpgKent u die mop van die twee ministers die naar de Democratische Conventie in Denver gingen? Inderdaad, ze gingen niet.

De ministers van Buitenlandse Zaken en voor Ontwikkelingssamenwerking, Maxime Verhagen (CDA) en Bert Koenders (PvdA), zouden komende week allebei een bezoek brengen aan de conventie, waar de Democraten hun presidentskandidaat Barack Obama gaan toejuichen. De Volkskrant had al aangekondigd dat minister Verhagen een weblog over zijn bezoek zou bijhouden, maar bij nader inzien gaat Verhagen niet en Koenders gaat plotseling ook niet. Op het laatste moment, vandaag, hebben allebei de bewindslieden laten weten dat ze thuisblijven.

De vraag is natuurlijk waarom? De verklaringen lopen nogal uiteen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken komt het doordat het niet meer mogelijk bleek voor minister Verhagen in Denver een ‘evenwichtig programma’ samen te stellen. Daarmee wordt bedoeld dat hij vooral Democraten, en vrijwel geen Republikeinen, zou treffen (wat misschien niet zo heel bijzonder en onverwacht is in de stad waar op dat moment de Democratische Conventie wordt gehouden).

Een ander argument is dat Verhagen ook niet in staat is de Republikeinse Conventie te bezoeken die over enkele weken wordt gehouden. En voorkomen moet worden dat de toekomstige president van Amerika gaat denken dat de Nederlandse regering liever een Democraat dan een Republikein in het Witte Huis ziet. Ze zijn ons allemaal even lief.

Minister Koenders op zijn beurt gaat bij nader inzien niet omdat hij het te druk heeft, zegt zijn woordvoerder. Afgelopen maandag was er nog geen spoor van twijfel te bespeuren over de voorgenomen reis, maar intussen is vastgesteld dat de minister nog zo veel andere reizen moet maken, dat het agendatechnisch niet passend is te maken.

Tot zo ver de officiële verklaringen. Maar er zijn bronnen in Den Haag die weten te melden dat er achter de hiervoor beschreven werkelijkheid nog een heel andere wereld schuil gaat. Het komt erop neer dat Verhagen inderdaad met terugkerende kracht heeft geconcludeerd dat Amerikaanse politici wel eens zouden kunnen gaan denken dat Nederland een voorkeur heeft voor Obama boven McCain – als beide ministers zich op de Democratische Conventie zouden laten zien en niet op de Republikeinse tegenhanger, omdat ze dan geen van beiden kunnen.

Verhagen heeft vervolgens om die reden besloten zelf niet te gaan, maar ook geconcludeerd dat Koenders dan dus ook niet mag. Het argument dat Koenders niet namens de regering zou gaan, maar namens de PvdA, de partij zou zijn ticket betalen en hij zou géén ambtenaren meenemen, zou volgens Verhagen niet ter zake doen. Koenders heeft zich hier uiteindelijk bij neergelegd, zij het met frisse tegenzin.

Je kunt natuurlijk redeneren, wat maakt het uit, twee ministers met een stevig ego die elkaar een beetje in de weg zitten. Maar als het allemaal waar is, is het toch niet helemaal irrelevant. Als Kamerlid kruisten Verhagen en Koenders met regelmaat de degens over hoe het verder moet met de wereld. Sinds ze minister zijn in hetzelfde kabinet is daar eigenlijk weinig aan veranderd.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


8 reacties op “Democraten aller landen (2)”

 1. Sander zegt: 22-08-08 om 23:57

  Ik moet bij die twee figuren ondertussen steeds meer aan “Bonhoff vs. Heinsbroek” denken.. Benieuwd hoe lang het duurt voordat het knapt.

 2. Och, wat zal het een enorme teleurstelling zijn voor Bertje Koenders. Hij wilde er zó graag heen gaan. Het is alsof een scholiertje van de basisschool een excursie naar een pretpark wordt ontnomen.

 3. Ach dat zijn wij toch wel gewend hoop beloftes maken maar bijna niks waar maken.

 4. Jeanne zegt: 23-08-08 om 19:41

  @ James: grappig hoe sommige mensen menen hun argumenten kracht bij te kunnen zetten door de naam van iemand die ze niet mogen van een verkleinwoordje te voorzien.
  Jamtje toch!

 5. dick zegt: 23-08-08 om 21:26

  De door zichzelf benoemde rat Verhaagen, gunt zelfs een ander het licht in de ogen niet. Dat vrouwen vaak jaloerse types zijn is bekend, maar ratten?

 6. bert westera zegt: 26-08-08 om 14:10

  Het partijenstelsel in Amerika laat de kiezer erg weinig keus, maar wat de NOS er van bakt in haar verslaggeving, slaat alles. Obama is wat mij betreft een aardige vent hoor, maar er is toch nog een kandidaat?? Heeft de Nos niet als plicht om het volk eerlijk en objectief te berichten??

 7. Waarom toch zo achter een voorverkiezingsshow in een ander land aanlopen??? Komt er een VS-delegatie bij de verkiezingstouren in ons land kijken? Gaan we bij de Belgen of Duitsen buurten rond verkiezingstijd? Welnee. Als in november de president bekend is, een felicitatietelegrammetje en een afspraakje maken. Da’s genoeg. De NOS en NPS laten al zoveel Obama zien, dat ik soms denk ik in de volgende staat van de VS te wonen?

 8. Vrijland zegt: 28-08-08 om 21:11

  Belachelijk dat er zoveel aandacht besteed wordt aan dit non-nieuws-evenement. Ik hoorde op NPR een journalist zeggen dat hij uit principe er niet naartoegaat omdat er toch geen nieuws te verwachten is. De kandidaat voor het presidentschap en van het vice-presidentschap zijn al eerder gekozen. Amerikaanse journalisten zouden er alleen heengaan omdat het eten zo goed is en ze collega’s uit het land weer eens zien.

Geef een reactie