De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Mondje dicht!

ruudgoed1.jpgWekenlang willen we van alles vertellen, en kunnen we niet. Nu kunnen we van alles vertellen, maar mogen we niet! Vrijdagochtend 09.00uur liggen de stukken op onze redactie. Voor de duidelijkheid: de stukken van Prinsjesdag: de Miljoenennota, de begrotingen van de ministeries, de voorspellingen van het Centraal Planbureau. Honderden bladzijden vol ingewikkelde zinnen, cijfers, puntenwolken, koopkrachtplaatjes, verwachtingen, waarschuwingen…

Voor het eerst in jaren is er weer een embargoregeling. Lekker makkelijk voor journalisten, want dan kunnen we ons goed voorbereiden. Voorwaarde is wel dat niemand zegt wat er in de stukken staat. Daar moeten de hoofdredacteuren zelfs een handtekening voor zetten.

Een paar jaar geleden ging het flink mis. In het weekend stonden op een website ineens de samenvattingen die het ANP geschreven had. En of er nu wel of geen embargoregeling was, ieder jaar weet de redactie van RTL de week voor Prinsjesdag te citeren uit de ‘geheime’ stukken.

anp-embargo.jpg

De embargoregeling leek voorgoed te verdwijnen, maar maakt dit jaar toch een come-back. De Eerste en Tweede Kamer hadden geklaagd bij premier Balkenende. Niet alleen de journalisten kregen de stukken pas op het laatste moment, maar ook de Kamerleden. Die hadden daardoor ook een flinke achterstand op het kabinet.

Dus zitten we vanochtend weer ouderwets te bladeren in de eindeloze pagina’s. En weten wij veel meer dan u. En mogen we u er niks over vertellen.

Voor zover er nieuws is natuurlijk, want het belangrijkste weet u allang. Politici hebben zelf namelijk geen zin om het ‘goede nieuws’ te bewaren tot Prinsjesdag. Dus zijn we al overspoeld met berichten over de WW, de BTW, de AOW….

Laat ik dan toch een tipje van de sluier oplichten. Niet geheel zonder risico natuurlijk, dit kan me de kop kosten. Het ANP heeft een van zijn samenvattingen alvast verstuurd. U heeft het niet van mij, maar er staat: the quick brown fox jumps over the lazy dog. Wat zou dat nou betekenen? Welke geheime boodschap zit daarin verborgen?  Wie is de snelle vos en wie de luie hond?

Ik weet het natuurlijk, maar mag het niet vertellen. Dinsdag om 15.15uur, einde embargo, dan volgt het antwoord…

Ruud Slotboom

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Mondje dicht!”

 1. rob zegt: 12-09-08 om 17:05

  Zit er niet een kleine notitie bij van het ministerie van landbouw dat zegt dat na de zure appels ook de zoete appels duurder worden.
  Of blijven de meeste appelrassen gelijk in prijs op de minder gewilde appels na natuurlijk?

 2. bas zegt: 12-09-08 om 19:33

  Ik kan mij voorstellen dat het voor een journalist frustrerend is om veel te weten en niets te mogen zeggen

  Maar nu is het mogelijk om goed na te denken over wat te schrijven. En bij een onderwerp als de miljoenennota, die voor ons allemaal van belang is voor het inkomen en ga maar door, is dat toch wel belangrijk

 3. Na zuur kwam toch zoutzuur?

 4. pieter van son zegt: 14-09-08 om 05:41

  Na de NRC publicatie met motivering, kan ik me niet voorstellen dat ‘dit mondje dicht of ik schiet’ verhaal nog stand houdt. En zeker volgend jaar niet.

Geef een reactie