De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Ontslagen

embargo.JPGWaarschijnlijk word ik deze week ontslagen als chef van de politieke redactie van de NOS. Aan het einde van deze blog ga ik namelijk verklappen wat het nieuws is van Prinsjesdag. Dat mag eigenlijk niet, want mijn hoofdredacteur heeft een embargoverklaring getekend waarin staat dat wij niets citeren uit de Miljoenennota en alle andere stukken die wij afgelopen vrijdag onder embargo hebben gekregen. Door het ondertekenen van de embargoverklaring beloven wij plechtig ook alles geheim te houden als de inhoud op straat ligt. Dat is inmiddels het geval.

Waar in andere jaren onze RTL-collega Frits Wester de hoofdlijnen verklapte, heeft dit jaar NRC Handelsblad alle stukken op het internet gezet. Waar RTL iemand zo gek kreeg om het stuk met gevaar voor eigen carrière te overhandigen en Frits dus de onderlinge journalistieke competitie won, was het voor NRC Handelsblad natuurlijk niet zo moeilijk om de stukken boven tafel te krijgen. Een paar honderd dozen werden afgelopen vrijdag op het Binnenhof uitgedeeld onder parlementariërs en journalisten. Zelfs een blinde buitenstaander kon over de Miljoenennota struikelen, dus een getraind parlementair journalist had weinig moeite om via een bevriend Kamerlid of collega-journalist een exemplaar te bemachtigen. Het was dus meer een statement van de hoofdredactie van NRC-handelsblad om de embargoregeling niet te tekenen en ter discussie te stellen en geen indrukwekkende journalistieke primeur.

Achter de discussie over de embargoregeling gaat een politiek gevecht schuil tussen voor- en tegenstanders. De bedoeling van de embargoregeling is dat journalisten en Kamerleden zich goed kunnen voorbereiden en dat hier door de verslaggeving op Prinsjesdag en het politieke debat tijdens de algemene beschouwingen zorgvuldig geschiedt.

Regeringspartij CDA is vanwege veelvuldige lekkage net als de Rijksvoorlichtingsdienst tegen de embargoregeling. De PvdA en een meerderheid van de Kamer is voor. Vorig jaar onstond hier uit een compromis tussen premier Balkenende en vice-premier Bos en werden de stukken ‘s ochtends vroeg om zes uur op Prinsjesdag zelf ter beschikking van de pers en de Tweede Kamer gesteld. Alleen de fractievoorzitters in de Tweede Kamer kregen de stukken voor het weekend en om lekkage te voorkomen met een hun naam er vet over heengedrukt. Ook toen lekte het stuk overigens uit.

Morgen is het voor velen in Den Haag het hoogtepunt van het parlementaire jaar met de gouden koets, de Troonrede, de hoedjes en heel veel aandacht voor de kabinetsplannen in de kranten en op radio en tv. De NOS is druk met de voorbereidingen zowel technisch als inhoudelijk want de hele dag doen wij uitgebreid verslag van het jaarlijkse festijn. Maar hier en daar wordt er een beetje gemokt want de embargoregeling wordt iedere dag een beetje meer ridicuul.

Gisteren liet oud-minister Gerrit Zalm -was de langstzittende minister van Financiën uit de Nederlandse geschiedenis- zijn licht schijnen over de stukken die NRC Handelsblad zaterdag op het net zette. Er is een -dit keer ongeschreven- regel op het Binnenhof dat ministers hun opvolger niet voor de voeten lopen. En tot nu toe verwees Gerrit Zalm ook altijd naar die ongeschreven regel. Maar het is oorlog bij de VVD en die partij laat geen moment onbenut om in de electorale strijd met de PVV van Geert Wilders en Trots op Nederland van Rita Verdonk het kabinet in het algemeen en de PvdA in het bijzonder tegen de schenen te schoppen.

En dus maakte Gerrit Zalm gisteren in Buitenhof gehakt van zijn opvolger Wouter Bos. De huidige minister van Financiën kan hier tot morgen niet op reageren -anders schendt ie zijn eigen embargo- en stuurde het PvdA-kamerlid Paul Tang op pad om schande te spreken van het optreden van Gerrit Zalm. De NOS liet het er gisteren bij, omdat wij niet met de gegevens naar buiten konden komen vanwege het embargo en dus geen fatsoenlijk interview konden afnemen. Alles bij elkaar al een behoorlijk schizofrene situatie maar het kan nog erger.

Kamerleden die hebben afgedwongen dat de ouderwetse embargoregeling moest terugkeren discusieerden vanochtend bij de EO op Radio 1 naar aanleiding van de uitgelekte stukken en het commentaar van Gerrit Zalm. Zij kregen vervolgens weer op hun donder van Tweede-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet die nu haar eigen onderdanen de afspraken met de regering ziet schenden.

Waarom houdt de NOS zich in vredesnaam nog aan al deze geschonden flauwekul-afspraken zult u zich afvragen. Gooi alle informatie vanavond nog in het acht-uur-journaal, lijkt de enige logische opstelling. De reden is niet langer alleen dat wij goed zijn voor onze handtekening. Als er iets in de stukken zou staan wat uw leven ingrijpend zou gaan veranderen en niet al eerder naar buiten was gebracht dan had mijn hoofdredacteur waarschijnlijk de afspraken teruggedraaid vanwege alle discussie in de afgelopen twee dagen.

Maar, de hoofdlijnen van het kabinetsbeleid heeft de NOS al gebracht en het belangrijkste nieuws was al veel eerder uitgelekt. Niet vanwege geschonden embargo-afspraken of journalistiek speurwerk. Nee, het werd bekend gemaakt door het kabinet zelf. Kijk, luister en huiver hoe premier Balkenende en vice-premier Bos dat deden tijdens een heuse persconferentie op Algemene Zaken, rechtstreeks te zien op Politiek24 van de NOS.

En een tijdje later verklapte Wouter Bos ook nog het koopkrachtbeeld voor volgend jaar. Toen de voorspellingen en berekeningen van het Centraal Planbureau lekten en bleek dat er ouderen en gehandicapten zijn die er toch op achteruit gaan, nuanceerde Bos het belang van koopkrachtplaatjes in het journaal.

Voor de rest staat er geen belangrijk nieuw nieuws in. Maar ga vooral de hele dag kijken en luisteren, want sommige dingen waren we zelf ook al bijna weer vergeten. Onze uitzendingen hebben een hoog servicegehalte; u ziet alles nog eens mooi op een rij. Bovendien is Prinsjesdag de start van het politieke debat over de keuzes die de regering maakt of achterwege laat. Hoe lang moet u werken, wat kost de kinderopvang, gaan de dijken echt bezwijken en wat mag het kosten om dat te voorkomen? En u hebt het niet van mij, maar er wordt gefluisterd dat het kabinet na 25 jaar discussie van plan is om een besluit te nemen over het al dan niet verlengen van de A-4 door Midden-Delfland. Het zal toch niet waar zijn?

Rob Koster

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


10 reacties op “Ontslagen”

 1. @ Rob

  Voor zoiets wordt er bij de NOS niemand ontslagen. Dat gebeurt alleen als men (bijvoorbeeld als Charles Groenhuijsen) kritisch is op zijn of haar werkgever en er bovendien een iets te rechtse politieke signatuur er op na houdt. Maak je dus geen zorgen.

 2. Hans Laroes zegt: 15-09-08 om 18:17

  @ james: zoals gebruikelijk: totale onzin

 3. Eh Rob,

  Als je baas je zou ontslaan omdat jij je werk als journalist doet, zou dat niet beter zijn voor je carriere ?
  Je mag wat mij betreft verwachten dat je werkgever jou respecteert, zegt de ene professional tegen de andere ?

  Maar serieus:
  Mensen zoals politici (jawel ?), ambtenaren en journalisten maken onderling afspraken en daar hou je je aan, toch?

  Wanneer is de grens van die afspraak bereikt: of omdat één van de deelnemers zich er niet aan houdt en dus bestaat er feitelijk in dit geval ook géén afspraak (inhoudelijk is het onderwerp van de afspraak momenteel onzinnig) of alle andere deelnemers van die afspraak houden zich hoe-dan-ook altijd eraan.
  Dat laatste noemt een journalist toch krampachtig, het gewone volk noemt het “Haags theater: gaat ergens over maar de burger weet niet waarover ?”.
  Oh ja, die aanduiding links versus rechts is al sinds de “sixties” de dooddoener van menig “debat” (hoezo “verzuiling” als begrip verdwenen, het gaat om de inhoud hoop je i.p.v. om het etiketje op je voorhoofd).

  Doe de groeten aan Femke, kunnen de politici weer een tijdje flink “debatteren” over jouw en mijn beurs.
  Echte onderwerpen krijg je als journalist helaas bijna niet op de agenda, toch ?
  Een hoop onzinnig gedoe om iets wat iedereen – behalve politici – weet: echte problemen los je niet in Den Haag op maar je begint bij jezelf, toch ?

  Darkvoice 15-09-2008

 4. Frits van Woerkom zegt: 15-09-08 om 20:18

  Wel eens van trollen gehoord, James? Mijn god, wat word ik moe van die obsessie van jou en je vriendje Marcel V. waardoor je alle weblogs blijft vervuilen. Je hebt je eigen trapveldje, blijf je in godsnaam daar in je eigen gelijk wentelen en val de rest van Nederland er niet langer mee lastig

 5. Marcel V. zegt: 15-09-08 om 23:11

  Ben een tijdje weg geweest (druk,druk,druk).Maar nu Frits van Woerkom er weer is moet ik natuurlijk reageren.

  Frits, je vervuilt dit weblog ernstig door steeds andere reaguurders te komen afserveren. Je bent een lastpak die van het forum mag worden afgegooid!

 6. Ik lees net dat ik op de uiterst lange tenen van Hans Laroes heb getrapt. Tja, zijn gepikeerde reactie toont in ieder geval aan dat er minimaal een kern van waarheid zit in mijn eerste reactie. Inhoudelijk gaat Laroes er immers (zoals bijna altijd) niet op in, maar hij vindt het blijkbaar tóch nodig om te reageren.

 7. Alexander Bouwens zegt: 16-09-08 om 11:45

  Ik vind het embargo maar een raar iets.
  Het is geloof ik begonnen als service naar de journalisten toe zodat zij de tijd krijgen om de stukken goed te kunnen doorlezen zodat ze makkelijk een selectie kunnen maken van de te plaatsen onderdelen in de krant van dinsdag en om de journalisten de tijd te geven goed gefundeerd commentaar te laten geven.
  blijkbaar staan de journalisten hier niet op te wachten, afschaffen dus.

  @James, Marcel V,
  Als iemand je telkens loopt af te zeiken, negeer je dat in het begin, als dat echter aanhoudt dan reageer je er toch op omdat het ontzettend irritant is.
  Dat betekend niet dat de zeiker ineens gelijk heeft of een kern van waarheid raakt.

  @redactie,

  De techniek om commentaar per ip-adres te bannen bestaan al jaren, misschien zou u die eens moeten toepassen.

 8. @ Alexander Bouwens

  Critici van de NOS hebben evenveel recht hier te reageren als liefhebbers van de NOS. Pleidooien voor censuur zijn overigens veelzeggend.

 9. En ik zou zeggen, hou de discussie op het onderwerp waar het over gaat. We gaan elkaar lopen afzeiken om niets. de reacties over en weer doen een beetje aan welles nietes denken en ‘hij begon nee, hij begon’ alsjeblieft. Op mijn log zou inderdaad wat ip adressen worden geblokkeerd. Want inderdaad is die techniek aanwezig.
  koolblog.web-log.nl

 10. Tim zegt: 17-09-08 om 13:04

  “Vrijheid van meningsuiting” is een recht, geen plicht. Het is niet je plicht anderen af te zeiken of je eigen waarheid overal te verkondigen.

  Dus ga gerust je gang als je het niet laten kan, maar denk soms ook eens na voordat je weer een populaire uitspraak verzint omdat het zo leuk anderen provoceert. Te vaak is snel te veel, er staat “te” voor. Is een hele Nederlandse wijsheid overigens.

  Maar nu naar het echte onderwerp van dit blog. Leuke kijk op het embargo. Dat embargo is in mijn ogen toch onzin want een blinde kan aan zien komen hoe dingen zijn en gaan lopen. Ik zie de miljoenennota toch als een soort van “hoe gaan we de gaten vullen die onstaan zijn door stupide beslissingen van voorgaande kabinetten”. Tenslotte zijn we de afgelopen jaren zoveel ingeschoten door privatisering van bijna alle voorzieningen dat er geen houden meer aan is. Of je nu links rechts of tweehandig bent, het lijkt me tamelijk duidelijk dat ieder nieuw kabinet meer met handen gebonden is door het verleden.

Geef een reactie