De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Reageer op de Troonrede

bea_in_koets.jpgKoningin Beatrix zei in de Troonrede dat de regering samen wil bouwen aan een land dat vertrouwen heeft in zichzelf. “Alleen samen kunnen we werken aan een goede toekomst. Samen maken we Nederland sterker”, aldus de koningin.

Ook zei de koningin dat Nederland er relatief goed voor staat, ondanks de economische onrust. “Maar alertheid is geboden”.

Wat vindt u van de Troonrede? Geef uw mening.

De Haagse redactie

Update 18-09-08, 21.25 uur:
NOS-verslaggever Marieke de Vries voelde naar aanleiding van uw reacties drie staatssecretarissen aan de tand. Bekijk hier de reportage.  

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


40 reacties op “Reageer op de Troonrede”

 1. Maaike zegt: 16-09-08 om 14:27

  Ik vond het een goede troonrede, het had wat uitgebreider gemogen, maar het is niet de bedoeling om alle plannen uitgebreid uit te gaan werken in de troonrede. Ik vind dat de met name dhr. Rutte alleen maar zeurt, en Wilders noemt het een flutbegroting; volgens mij kunnen sommige mensen alleen maar commentaar leveren!

 2. Frank Bronstring zegt: 16-09-08 om 14:29

  Ik heb pas weer vertrouwen in ons land, indien de overheid mij eindelijk toestaat om hier te kunnen leven met de vrouw die ik lief heb. Daar zij uit het Verre Oosten komt, moeten wij nu aan allerlei belachelijke regeltjes voldoen, terwijl we alles zelf bekostigen en geen beroep hoeven te doenop de algemene middelen. En de politiek? Die geeft er niks om. Waarschijnljk zijn de mensen zoals ik electoraal niet interessant genoeg.

 3. Weet je wat? Ik reageer op deze weblogs op een andere website. Waar niet gewist wordt. De NOS kan het blijkbaar niet aan. Het wordt dan over U, zonder U. Zolas je wilt :D

 4. Carla Linnenbank zegt: 16-09-08 om 14:39

  Heb deze dag zitten kijken naar de troonrede. het is nog steeds niet duidelijk dat er in dit land een reactie is: O het valt wel mee.
  Nu in dit land valt het echt niet mee.Of je nu hier bent geboren of in het buitenand, de grenzen sluiten niet hier. Het is wel zo dat ons land mee gaat met de achterhaalde situatie i.v.m de Islam. Niet zeggen dat valt wel mee, overal hoor je de moslims verzieken het in Nederland.Dit vind ik oo.
  Ben in Surimane geweest voor langere tijd daar leven mensen in (vrede) met elkaar. Naar Thailand, daar is het geen koek en ei, maar men kan met elkaar praten.Wij laten ONS overheersen door de Islam.Men moet hier optreden tegen Zogenaamde |nederlanders). Je bent hier of je nu een dubbel paspoort hebt of niet, bevalt het je niet hier , mensen met een dubbele nationalitiet, je kan weggaan.Maar je wilt niet terug want hier is het een luilekkerland voor al die mensen.

 5. Sven Sailink zegt: 16-09-08 om 14:53

  Pffff.

  De begroting is achterhaald, nu al , een ieder zal snel de gevolgen van de kredietcrisis ondervinden ( omvallende banken, hogere rente, minder investeringen, minder bestedingen, meer werkeloosheid, etc,.)
  gelukkig heeft onze Wouterrr ( nee niet die van de LOI, maar onze alleswetende finance boy) ons gerustgesteld dat ( n.a.v. wellink) de kredietcrisis nederland niet raakt. !!. (Mrt/apr 08).
  Moven met die zooi

 6. Ferry zegt: 16-09-08 om 14:54

  Ik ben het met Maaike eens. Rutte zeurt en Wilders, toch al nooit verlegen om de meest grove en wanstaltige opmerkingen, noemt het een flutbegroting. Vroeger kon ik die gesprekken nog wel volgen en was het ook wel leuk om naar te luisteren maar met dit soort kwalificaties en dat verongelijkte toontje ben ik snel afgehaakt. Het zijn flutpolitici’s die mijn interesse in de politiek niet doen beklijven.

 7. Cora zegt: 16-09-08 om 15:00

  En maar vol blijven houden dat het goed gaat. De nederlandse bevolking is toch geen stel kleuters? Die kun je misschien nog met zo’n verhaaltje voor de gek houden. Bah!!!

 8. ryan zegt: 16-09-08 om 15:05

  ik zou willen reageren op de reactie / opmerkingen van Carla. Bij nader inzien doe ik het toch maar liever niet….

 9. Ad Verhoeks zegt: 16-09-08 om 15:07

  Maaike volgens mij heb je boter op je hoofd, of je bent blind en doof voor de werkelijkheid en een derde mogelijkheid is dat je barst van het geld

 10. Carla Linnenbank zegt: 16-09-08 om 15:09

  Hoor Wouter Bos nu.
  Hij blijft positief.Komt hij eens kijken in de probleemwijken.Ook dit is achterhaald, hij zegt zelf dingen zijn achterhaald.Alle (kutsmoesjes)ten spijt.Wordt wel de schuld bij burgers leggen en de burgers die alle ellende over zich heen voelen,maar pak de daadkreacht eens aan.Alleen maar over inflatie maar de ellende die de gewone burgers meemaken met allerlei soorten lieden die lak hebben aan alles.Nu over de benzine prijzen, heb hem zelf horen zeggen, ja we zijn één europa, dus ik KAN NIETS aan de prijzen doen, wanneer gaan onze oogen open, niet allen Bos maar al die partijen.Als je dan zegt kijk en LUISTER eens naa Wilders, dan ben je slecht.Mij hoela aan dit geleuter, wie zich niet wil aanpassen ga terug naar waar je zegt dat je bent. Marokko wil zijn EIGEN,(paspoort) niet terug. Denken ook blijf maar in dat domme Holland en wij nemen daar later wel de wetregel over.

 11. ryan zegt: 16-09-08 om 15:18

  Carla, het is niet mij hoela maar mijn hoela! maar dat is minder belangrijk dan denken dat wilders goed en bos slecht is. Lees de geschiedenis eens na…

 12. Henk zegt: 16-09-08 om 15:28

  Even een opmerking voor de mediamakers.
  Kies in de na discussies ook eens de goeie politici bij elkaar.
  1 cda-er tegen 3 opponenten. Waarom niet de christenunie ipv D66.
  En laten ze nou tijdens zo’n bespreking ook eens hoor en werderhoor toepassen. Volgens mij een taak voor de gespreksleiders. Wat een gekibbel. Moet dat ons land besturen. Alsjeblieft niet. Zeker niet de laatste drie dames. We willen wijze mannen en vrouwen die het algemene belang dienen en niet die ieder alleen maar uit hun eigen straatje praten. Dat heeft toch geen zin. Denken ze daarmee punten te scoren?
  Bij mij in ieder geval niet.

 13. H.M.Lunshof zegt: 16-09-08 om 15:30

  Milieu, energiebesparing,zelfs zonneboilers worden genoemd.
  De laatste weken werden door diverse politieke partijen bepaalde standpunten ingenomen over kernenergie.
  In de troonrede geen woord over de mogelijke toepassing van kernenergie op langere termijn

 14. mensen maak geen stennis over deze begroting,

  ik ben geboren in de 30 jaren

  armoe was troef en denk er om waar water geweest is komt water terug

 15. Tim zegt: 16-09-08 om 15:41

  Ik vind het zowiezo altijd een beetje laag om te schoppen naar de plannen van een nieuwe regering die met de ellende zit van enkele regeringen ervoor. Ik ben geen fan van de PVDA meer omdat ze mij te makkelijk over hun “principes” heen stappen maar laten we wel zijn: na zoveel jaar de andere kant aan de macht die allerlei dingen afgeschaft hebben die niet meer omgedraaid kunnen worden is het toch een hondenbaan er weer iets van te moeten maken. Afspraken lopen door, ook als je er niet op zit te wachten. En dan vind ik het met name laag dat uitgerekend partijen als de VVD gaan lopen miepen. Ik ben er in hun jaren ook niet beter van geworden. Misschien persoonlijk wel, maar niet mijn familie die aan de onderkant van de ladder zaten en zitten. Dat gat is die jaren ook alleen maar groter geworden en dingen als het ziekenfonds is ook in hun jaren afgeschaft (en daar plukken we nu de zure vruchten van, en bedankt…), openbaar vervoer en marktwerking mijn voet, vreemdelingenbeleid ?

  Nederland wordt geregeerd door afspraken en regels uit het verleden. daar kan geen mens meer iets aan doen.

 16. Ik heb, vanwege gezondheidsredenen, niet naar de troonrede kunnen kijken. Ik word namelijk kostmisselijk als ik Trix, met dat bekakte toontje van haar, hoor praten.

 17. Jan De Wit zegt: 16-09-08 om 15:55

  Natuurlijk werd het grootste en duurste probleem van Nederland weer niet genoemd. namelijk de introom der hier niet thuishorenden en ook is er weer geen terugstuur politiek genoemd, nog aan gedacht.
  Alles moet zuiniger en beter, maar de hier niet thuishorenden wordt niks in de weg gelegd. Lang leve hen die er wat van durven en kunnen zeggen, zei leven lang

 18. Het valt op dat een alleenstaande er iedere keer niet op voor uit gaat wij moeten ons huis ook verwarmen,als gezin word je daar voor beloond met opslag,als je kinderen hebt word je beloond als je een dure auto kunt kopen word je beloond en zo kan ik wel door blijven gaan.wordt het niet eens tijd dat ook hier iemand zich eens overbuigt.

  margy

 19. R.W.P. Balm zegt: 16-09-08 om 16:16

  M.H.

  ik wil als Adjudant BDer een reactie kwijt over op latere leeftijd doorwerken en de tekorten bij Defensie op personeelsgebied. Ik ben vanwege bezuinigingsmaatregelen in het verleden met mijn 53e (2003) bij Defensie met leeftijd ontslag gegaan. Zo langzamerhand zou ik best, mede gezien de personeels tekorten bij Defensie, nog wel onder bepaalde voorwaarden terug willen keren bij Defensie zodat er tijd en ruimte kan ontstaan voor een betere wervingsbeleid en Reservistenbeleid. Ik wil graag mijn zienswijze aan U doorgeven en de berichtgeving die ik met fracties in de 2e kamer hierover heb gehad waarbij Mevr Eijsink van de PVDA enthousiast heeft gereageerd. Mocht U verdere gegevens hierover willen kunt U mij contacten op gerebalm9@veteranen.nl. Mogelijk geeft mijn zienswijze voor U een gelegenheid om de politiek dit voor te leggen.

 20. Carla Linnenbank zegt: 16-09-08 om 16:33

  Al jaren kan en mag je hier niet meer zeggen , hoe het in de praktijk eraan toegaat.Ben ook in de 50ge jaren geboren en heb heel duidelijk regels geleerd vanuit huis.Maar tegenwoordig doet een ieder maar ook Nerderlanders, maar ik probeer altijd uit te leggen, voor mij , als je hier geboren bent en op school bent gegaan , ben je Nederlander, ook al wil je dit niet zijn, je hebt dan de keuze om te gaan, waarvan je denkt dat je bent.Nederlanders kunne dit niet en moeten zich aanpassen en wie??????????Straks zijn er meer Hindoes of Boedhaas, moeten we dan naar na gaan leven. Ik snap het niet in een christelijke samenleving pas je je aanaan de wetten en waarden en normen van hier.

 21. Jury zegt: 16-09-08 om 16:47

  In navolging van het boerka-verbod zou ik graag een ‘hoedjes-verbod’ op Prinsjesdag willen. Er lopen genoeg knappe vrouwelijke kamerleden en andere politici rond in Den Haag, maar ik knap helemaal op ze af als ze zo’n struisvogel of een vogelnest op hun kop dragen, sorry hoor. Bovendien lijkt het mij voor de andere (vooral) mannelijke politici niet prettig als je in de ridderzaal niets kunt zien door de vrouw voor je die zo’n knots van een hoed draagt. In het theater en de bioscoop tollereren we dat toch ook niet? Natuurlijk moeten ze zelf weten wat ze dragen, maar ik zou de vrouwelijke politici willen vragen om voor zichzelf voor deze dag toch een soort ‘gedragscode’ af te spreken wat wel en wat niet te dragen.

 22. helmut zegt: 16-09-08 om 17:41

  ik vond het niet zo leuke troonreede
  want de mindere zijn weer de duwpe van zo als altijd
  en nog meer buiten landers hier in nederland en ook nog inverteren hierin
  zelf de nederlanders worden achter uit gedrukt door de buiten landers
  ze komen hier werken en dan verdien ze nog dubbel ook
  ze zouden meer naar moeten kijken dan hoeven ook geen 112 miljoen uit geven
  ze hebben allemaal mooi praat daar in den haag
  ik wou dat hun iest hebben waar de mensen ook niet hebben om gevraagt
  ik kan er om mee praten
  ze weten niets hoe dat voelt als je veel moet inleveren
  net zo als in kinder oppas ze willen meer mensen an werk hebben
  moet zo door gaan dan gaan mensen met kinderen stopen met werken kunnen niet meer betalen

 23. G. van den Berg zegt: 16-09-08 om 18:33

  Ik heb met spanning naar de troonrede geluisterd. Want ik ben chronisch ziek en wat hangt mij boven het hoofd in 2009. De troonrede gaf mij een optimistisch beeld. Veel samen en met vertrouwen. Veel mooie woorden. Samen de schouders eronder. Geen woord over de geplande veranderingen m.b.t. de belastingaftrekmogelijkheden ziektekosten. Ik leef tussen hoop en vrees. Door mijn ziekte heb ik een lager inkomen en heel veel extra uitgaven. Kosten zijn alleen maar gestegen, b.v. de kosten voor een uitgebreide ziektekostenverzekering. Betaalde ik 6 jaar geleden met een hoger inkomen nog Euro 30,00 voor mijn ziekenfonds + aanvullende verzekering, nu is dat Euro 139,00. En mijn eigen bijdrage thuiszorg is meer dan verdubbeld.
  Gelukkig is nog niets definitief besloten en heb ik nog hoop.
  Meer politie op straat, om de mensen een veiliger gevoel te geven, hoorde ik de Konigin zeggen. Ik vind dat een zorgwekkend bericht.
  Woorden die bij mij opkomen zijn: agressie, wantrouwen en polarisatie.
  Nu al jarenlang zie ik alsmaar maatregelen passeren waardoor mensen die het al goed hebben het nog beter krijgen, waarbij mensen met de lagere inkomens op zijn minst niet achteruit gaan, maar meestal moeten inleveren. Dat gaat zich wreken. Mensen worden boos en ontevreden. Er worden zondebokken gezocht. Politici als Wilders en Verdonk spelen hier gretig op in, vanuit een persoonlijke behoefte aan macht (zoals ik dat zie) Naar mijn mening is het heel erg nodig dat hebberigheid en verrijking ten koste van anderen wordt beteugeld en er meer oog komt voor de zwakkere groepen in de samenleving.

 24. rookie zegt: 16-09-08 om 18:41

  Ik ben ook nu weer zeer verbaasd over het feit dat men de alleenstaande onder ons iedere keer weer vergeet. Ook nu weer worden de gezinnen met kinderen, vaak de tweeverdieners weer genoemd en zullen er weer op vooruit gaan. De alleenstaande werkt net zo hard heeft ook te maken met een duurder leven maar valt vaak overal buiten. De ouderen die vaak meer dan 40 jaren hebben gewerkt worden nu met de nek aangekeken gaan er waarschijnlijk weer op achteruit hebben het niet slecht maar kunnen zich met een klein pensioentje niets extra permiteren. Weer de broekriem aanhalen de gaatjes zijn inmiddels verbruikt. De vele oudere mensen vaak buiten hun schuld aan de kant gezet een nieuwe baan lukt niet meer maar het kabinet blijft maar hameren dat we langer moeten werken al wil je, je krijgt de kans niet eens meer. Daarnaast blijkt in de praktijk dat mensen tegen hun 60e het vaak in deze gestresste maatschappij wel gehad hebben en toe zijn aan het niet meer moeten. Vaak mensen die niet op de hogere posten zitten.
  Men verhoogd de BTW niet maar noemt niet wat er allemaal wel omhoog gaat natuurlijk de benzineprijzen,de dagelijkse boodschappen maar ook de ziektekostenverzekeringen gaan volgend jaar flink omhoog kortom we leveren in.

 25. de veiligheid binnen nederland binnen de samenleving waarmee mag dit gecontroleerd worden ? de controle binnen een gezin /pleeggezin kwetsbaren in hoeverre mag deze controle doorgetrokken worden overheids instanties mogen deze binnen de privesfeer onderzoeken in opdracht van ;; bv de bjz mogen de onderzoeken middels een tbs met voorwaarden gedaan worden ? deze vorm van tbs zorgt namelijk wel voor de voorwaarden die deze controle vraagt
  in 2005 heeft er in het noorden zo een onderzoek plaatsgevonden in het kader van het vernieuwde tbs stelsel waarmee overheidsinstanties hun voordeel hebben gedaan echter is dit onderzoek zo uit de hand gelopen dit gezin wordt met deze tbs met dwangverpl onderdrukt
  ik woon in de buurt van dit gezin je zou kunnen spreken van grove schending van de mensenrechten omdat deze vorm van controle met tbs nu al jaren duurt ik weet dat zulke onderzoeken binnen bv het pieterbaancentrum aan een tijdslimiet is gebonden echter word met de en door de plaatselijke instanties dit gezin onderdrukt dit is mogelijk omdat mensen mits de juiste mensen binnen overheids inst
  personen met dit tbs maatregel onderdrukt worden uitgeleverd is dit gezin aan en ik zou dit graag in de openbaarheid brengen tbs anders bekeken in de samenleving \
  is dit de controle die de minister bedoeld? verder als de voordeur? tbsmet dwangverpleging uitgeleverd en berecht door onbevoegden? strafrecht voor vooraanstaande families die toevallig mensen binnen overheids instanties hebben en functies die deze zware vorm van tbs met als doel controle tbs met voorwaarden die interessant is voor de overheid binnen tal van onderzoeken
  als je met deze vorm van tbs word geconfronteerd buiten een delict en gerechtelijke procedure is dit een schending van de mensenrechten
  tbs met wetenschappelijke onderzoek die de mens behoorlijk kan beheersen doodstraf middels dit tbs maatregel is hiermee ook mogelijk als dit de controle is die bedoeld word ?
  wat is de regering van zins veiligheid binnen nederland ?
  voor wie? als crimineel nederland van de verhoormethodes op de hoogte zou zijn die het herziene tbs stelsel mogelijk maakt ?
  staatsgeheimen moeten binnen de poorten van de daartoe aan gewezen
  instellingen blijven en niet als controle binnen organisaties worden gebruikt die de minderheden binnen onze maatschappij denken te kunnen gebruiken als experiment dit is war in nederland binnen onze grenzen dagelijks aan de orde van de dag is

 26. M. Sleegers zegt: 16-09-08 om 19:05

  Ik heb vertrouwen in het kabinet net zoals ik in ieder ander kabinet vertrouwen heb gehad. Nederlanse politici zijn gespecialiseerd in hun vakgebied en weten dus waar ze over praten. Hoe kunnen wij als leken denken het beter te weten! Dat er zo weinig vertrouwen in het kabinet en de politiek is, is in mijn ogen niet de schuld van de politici. Het is tijd dat het Nederlandse volk zich realiseert dat politici het beste met het land voor hebben en omdat zij hoogopgeleid zijn ook op lange termijn kunnen denken waardoor het soms een jaar wat kan tegenvallen.

 27. Nog geen maand geleden beloofde Bos dat niemand er op achteruit zou gaan. Was de afschaffing van de aftrek ziektekosten van de baan? Nou mooi niet. Ik moet dik 1000 euro inleveren (netto), en krijg dan misschien een compensatie van 250 euro. Na de invoering van het nieuwe zorgstelsel met veel hogere premies en als bijeffect de flink gekorte huurtoeslag, nu dit weer. Ik zit aan het minimum. Ik kan deze forse teruggang niet meer opvangen.

  De armlastige zieken en ouderen zijn een kleine groep, economisch van weinig waarde, en zonder machtsmiddel. Dat die nu zo geknecht wordt om een inkomensachteruitgang van slechts een half procent voor de rest van de bevolking ongedaan te maken, dat is een schande.

 28. rob zegt: 16-09-08 om 19:18

  Even voor Carla en adepten:
  http://www.multiplecitizenship.com
  Oftewel in sommige gevallen heb je geen keus! wel lezen anders kom je zo dom over.

  Waar menigeen zich terecht beroept op persoonlijke situaties wil ik graag het volgende ter aanvulling onder aandacht brengen.
  Sinds enige tijd word er over het grote graaien en gouden handdruk gesproken. Wat mij persoonlijk steekt is dat ambtenaren en individuen in de semi-overheid met riante wachtgelden of gouden handdruk worden “ontslagen”. Veel van deze komen na enige tijd weer terug op een nog beter betaalde job(verkapte promotie. Nu hebben Kamerleden het ook niet slecht voor zich zelf geregeld.
  http://www.parlement.com/9291000/modulesf/gpql3r8j
  Als U ontslagen word zijnde “jan met de pet”, ligt dit dan ook voor u in het verschiet?
  Ook de lagere ambtenaar is goed beschermd en kan dus met een gerust hart fouten maken want een langdurige uitkering ligt in het verschiet.
  http://www.gemeente.nu/home/id.....astig.html
  Jammer dat deze GROTE groep onaangetast blijft want ook hier valt heel wat te winnen.

 29. H.W.Bogaard zegt: 16-09-08 om 21:13

  Weer worden de zwakkeren in de samenleving weer de dupe van het regeringsbeleid!Je zou van de P.v.d.A iets anders verwachten.Maar jah de P.v.d.A van nu zijn een zooitje salonsocialisten die we bij de volgende verkiezingen gelukkig nog maar nauwelijks terug zullen zien gezien de opnipeilingen.

 30. Arnold zegt: 16-09-08 om 21:52

  Beste redactie,

  Ik heb 2 vragen:
  1. Kan er morgen weer een weblog over de Algemene Beschouwingen met een lijstje van de lijsttrekkers en wanneer deze hun toespraak houden?
  2. Kan de uitzending van politieke reacties en standpunten met Ferry Mingelen op Uitzendinggemist.nl geplaatst worden of herhaald worden op Politiek24, a.u.b.?

 31. Ze moeten is leren luisteren naar het het volk en geen geld over de balk gooien. Er is zat geld te besparen. Er zijn heel veel ict projecten die heel veel geld kosten en die gewoon vaak mislukken. De oorlog in Irak kost ook bergen geld en dat is hartstikke zonde laat ze het lekker zelf uitzoeken in irak eigen land eerst. En dan zijn er ook nog van die ambtenaren die jaren wacht geld krijgen als ze slecht werken leveren. Als ik slecht werk lever krijg ik och ook neit jaren wacht geld? En zo zijn er nog wel een aantal dingen waar geld op bespaard kan worden. Het geld kan beter naar het onderwijs gaan en de zorg. En niet naar zo’n kansloze wijk ze zullen die gasten gewoon harder moeten aanpakken laat is zien dat je ballen heb! en geen thee drinken

 32. Carla zegt: 18-09-08 om 15:43

  Ik heb gekeken op de site die werd verwezen in een antwoord op mijn commentaar.Het blijkt dat ik heel veel landen dubbele paspoorten zijn maar gedraagt men zich daar net zo asociaal als hier in Nederland.Zit net TV te kijken en Mr.Balkenende lacht gewoon om die dagelijkse dingen die gebeuren.Eigenlijk de hele tweede kamer deed dit, als er wordt gezegd door Mr.Wilders dat Marokkanen tuig zijn.Maar Balkenende heeft gelijk er zijn er meer.Dat wil dus zeggen men weet het wel, maar DURFT er niets tegen te doen.Echt een slap land waar ik in geboren ben.

 33. Gea zegt: 18-09-08 om 20:39

  Ieder jaar ben ik weer benieuwd wat er voor de chronisch zieken gedaan word, ik heb zelf scoliose, epilepsie en ptss. Ben na een groot aantal jaren toch goed gekeurd om te werken, maar niemand die mij daarmee aanneemt. Ook het re-integratie bureau zet zich er niet voor in. Volgend jaar komt er een eind aan mijn ww en kom ik nog 2 jaar in een vangnet en daarna krijg ik nix meer. Gezien de hele maatschappij op 2 verdieners is ingericht vraag ik me af hoe iemand zich dan moet redden. Ik neem toch aan dat ik niet het enige slachtoffer ben van dit beleid!!

 34. Theo Kleinpenning zegt: 18-09-08 om 20:46

  Over kernenergie hebben we niets gehoord,toch is het een onderwerp wat weer leeft en ik zou dan ook graag hier een reactie op willen geven. Het is namelijk zo dat we geen technici meer hebben die zulke centrales kunnen bedienen laat staan draaiende houden. We zien dit ook in omliggende landen waar ze moeilijk of geen personeel kunnen vinden om de bestaande kerncentrales draaiende te houden. Vandaag de dag kiezen de jonge technici niet meer voor die richting omdat werken in een kerncentrale toch risico`s met zich meebrengt. Veertig jaar geleden was dit anders toen dacht men dat kernenergie de toekomst was en ging men massaal deze studie volgen, nu is dat allang niet meer zo en zal ook nooit meer wat worden.Dus we moeten eerst de mensen hebben en dan de centrales. Die mensen zullen er in deze maatschappij zeerwaarschijnlijk wel nooit meer komen,ze kiezen toch voor een andere studierichting.

 35. agnes zegt: 19-09-08 om 01:39

  Alleenstaand, chronisch ziek en een wao uitkering (en nee, ik kan om medische redenen echt niet werken), dus ik ben negatief over deze troonrede. Verder vind ik de wijze waarop de heer Wilders weer eens van zich liet horen te triest voor woorden en stuitend.

 36. Feije Siegersma zegt: 19-09-08 om 12:12

  De minst sociale troonrede die ik ooit heb gelezen. Te zeer gericht op hen die al hebben en in een stedelijke omgeving wonen. En dan nog durven te stellen er voor alle nederlanders te zijn! Het wordt tijd het aantal inactieven tussen de 20 en 65 te vermelden ipv het gemooide werkloosheidscijfer. Men is druk bezig een nieuwe onderklasse te scheppen die niet meer mee kan doen met wat als normale maatschappelijke activiteit beschouwd. Een uitkering bijvoorbeeld is niet meer voldoende om volgens de richtlijnen van voedingscentrum te eten, je internetaansluiting te hebben en ook nog een dak boven je hoofd. Laat staan daar te solliciteren waar de banen zijn; één reisje naar randstad kost je al bijna twee weken huishoudgeld! Waar is de sociale instelling gebleven van een land dat zich beschaafd durft te noemen?

 37. Ivo zegt: 19-09-08 om 13:00

  Er wordt binnen de overheid ontzettend veel belastinggeld verkwist. Op rijksniveau, maar ook op provinciaal en gemeentelijk niveau. Bakken met geld gaan er naar “prestigeprojecten” die mislukken of hun beoogde resultaat missen.

  Ik vind goed onderwijs belangrijk.
  Ik vind goede zorg belangrijk.
  Ik vind veiligheid belangrijk.
  Ik vind bereikbaarheid en de economie belangrijk.
  Ik vind het belangrijk dat er voorzieningen zijn voor de zwakkeren in de samenleving. Of dat nou ouderen zijn, of gehandicapten, of mensen die echt kansloos zijn.

  De rest is bijzaak. Geef de mensen hun geld terug, en er zullen vele nieuwe initiatieven vanuit de mensen en ondernemers zelf komen. MEt een belastingdruk van +/- 70% houd ik mijn geld voor mezelf. Want ik moet ook eten. U ziet, de belastingdruk en de bemoeizucht van de overheid werkt het egoisme in de hand.

 38. Tim zegt: 19-09-08 om 16:46

  @Carla,

  Het kan best zo zijn dat je de ervaring hebt dat deze mensen tuig zijn en zich misdragen, maar zoals ik reeds eerder een keer heb aangegeven: toen ik tiener was deden de nederlandse jongeren echt niet onder voor de zogenaamde boosdoeners van nu. En ik kan mij niet aan het gevoel onttrekken dat dat tegenwoordig niet veel anders is met dien verschille dat “onze” jongens tegenwoordig niet meer zoveel op straat zitten en hun rotgeintjes ergens anders uithalen.

  Ik vind het daarom niet gepast een hele groep mensen zo aan te vallen. Haal de rotte appels eruit, zet ze op een booreiland voor een paar maanden en laat ze verplicht werken aan iets maatschappelijks en kijk dan nog eens of ze zich nog zo gedragen. Maar laat in vredesnaam de goeden niet onder de kwaden lijden.

  Ik zie niet goed hoe je als politieagent jezelf kan laten bedreigen door jeugd en er niets aan doet. Volgens mij is bedreiging en belediging van een ambtenaar in functie strafbaar en laat ze dat dan maar lekker uitvoeren. Maar geen onderscheidt, ook die “nederlandse” knul die het zo goed weet. Want als je in een drop woont vlak bij een stad, en er wonen slechts “nederlandse” jongens en meisjes dan heb je net zo goed overlast en gedragen die zich net zo asociaal.

 39. De passage “De Europese Unie heeft vrijheid en veiligheid gebracht in ons deel van de wereld. De regering zal zich blijvend inzetten voor een hechte Europese samenwerking. Het is verheugend dat u, Staten-Generaal, het Verdrag van Lissabon heeft goedgekeurd. De regering hoopt dat de lidstaten van de Unie in 2009 vervolg geven aan de ratificatie.
  Samenwerking in Europees verband is eveneens cruciaal bij het realiseren van duurzame economische groei. De begroting van de EU dient daar in toenemende mate op te worden gericht.” (sic) in de troonrede van het jaar 2008 is bij een gebrek aan een deugdelijk begrip van algemeen toegankelijke informatie over de fundamenten van de Europese Unie (op dit moment) een feit.

  Met in het achterhoofd de oorspronkelijke doelen van de (voorloper(s) van de) EU, waarvan “voorkomen van een (wereld)oorlog” (volgens mij) de belangrijkste is, (leidde én) zal de veronderstelling “It takes three to tango” tot een andere oplossing voor deze naar de grondslagen van de samenleving herleidbare problematiek leiden dan het beginsel “It takes two to tango”.

  In dit verband kan met de kennis van de grondbeginselen van de maatschappij de vraag gesteld worden, hoe de Europese Unie omgaat met fouten in het financiële systeem in een tijd van een economische crisis. Als bijvoorbeeld twee banken uit twee verschillende lidstaten van de EU op de rand van een faillissement staan én slechts één bank gered kan worden, is de cruciale vraag op grond van welke criteria welke maatregelen (kunnen) worden genomen. Vanzelfsprekend moet dan wel kristalhelder zijn, wat een “systeemfout” is!

  Bron passage troonrede 2008: website van het Koninklijk Huis.

 40. gertie zegt: 21-09-08 om 11:19

  dat onze nationale voorleesmoeder haar 2e deel van de 142 miljoen voor dit jaar heeft binnengehaald met een begroting die zwaar tekortschiet. Totaal niet meer actueel is en disrespectloos is tegenover het overgrote deel van de bevolking. Om over het kartoffeln-accent maar te zwijgen en dat volksdeuntje waarin de vijanden van nederland in de geschiedenis geeërd worden.

  even een vraagje.. zit bij die 142 miljoen ook de eenmalige onvoorziene kosten voor het opleuken en -schonen van de straten als ze een bezoekje afleggen? de afgelopen week waren er 6 man 5 dagen bezig om de nieuwe rij in deventer op te schonen. nog maar te zwijgen over de beveiliging(extra politieinzet)

  mvg Gertie

Geef een reactie