De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De Woestijnlamp van Philips

koenders.jpg“Peter Sellars is er ook, leuk hè?” Bert Koenders verheugt zich in New York op eens een keer een ander contact dan de dagelijkse gesprekken met kamerleden of collega-ministers. In New York is alles net wat wereldser dan in de Haagse wandelgang.

Peter Sellars is beroemd om zijn moderne vertaling van klassieke opera’s en toneelstukken. Maar hij is ook een liefhebber van Afrika, en komt dan ook graag met de Nederlandse minister Koenders praten over een moderne manier van ontwikkelingssamenwerking.

Behalve Koenders, loopt een compleet kwartet aan kabinetsleden deze week in New York rond. Samen met kroonprins Willem Alexander en prinses Maxima gaan ze Nederland promoten, en ondertussen ook armoede bestrijden. Beide doelen blijken al gauw samen te vallen in één revolutionair nieuw Nederlands exportproduct: de woestijnlamp.

In de chique ‘Metropolitan Club’, vlak naast Central Park, laat minister Koenders op een warme zondagmiddag een wonderlijk vormgegeven lantaarn rondgaan in het publiek. Hij vertelt met vuur over de milieuvriendelijke spaarlamp op zonne-energie, die Philips speciaal voor arme landen heeft ontwikkeld. In elke lemen hut zonder stopcontact, kan straks een Philips spaarlamp branden, zonder dat de bewoners ziek worden van de dampen van de ouderwetse olielamp. Philips heeft het ding ontworpen, minister Koenders zorgt voor de verspreiding ervan.

De wonderlamp is een grote, vrij lelijke campinglamp; lomp en zwaar. Maar dat is juist goed, want dan staat hij stevig in het zand, zo vertelt de vertegenwoordiger van Philips. Het is de vraag of deze nieuwe Nederlandse uitvinding, de opvolger van de gloeilamp aan een draad, een uitkomst zal zijn voor de Afrikaanse dorpsbewoner. Koenders hoopt het van harte, omdat hij graag meer betrokkenheid ziet van het bedrijfsleven in de derde wereld. De door hem zo bewonderde kunstenaar Peter Sellars ziet het net wat anders: “Afrika is niet het continent dat moet leren van anderen, Afrika is het continent waar WIJ van kunnen leren”, zegt hij.

Onder andere daarom loopt de hele wereldtop hier deze week op Manhattan rond. Van president Kabila van Congo, tot minister-president Leterme van België, van dictator El-Bashir van Sudan, tot premier Balkenende, iedereen praat hier met iedereen. Natuurlijk zijn ze hier vooral om zaken te doen. Leiders van ‘schurkenstaten’ worden aangesproken op het naleven van mensenrechten, de rijke landen zullen praten over de nieuwe kredietcrisis, de arme landen over hun eeuwenoude kredietcrisis. Het is een groot diplomatiek circus, waar veel speeches worden gehouden, terwijl in de wandelgangen de echte afspraken worden gemaakt. Of het nu gaat over de woestijnlamp van Philips, of het microkrediet van prinses Maxima, we zullen er zoveel mogelijk over vertellen. Let op New York dus deze week, want iedereen is er!

Chris Ostendorf

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


10 reacties op “De Woestijnlamp van Philips”

 1. Smeenk zegt: 22-09-08 om 09:08

  Een soort campinglamp op zonne-energie wordt allang gebruikt in Afrika en is dus niet nieuw. Is in Nairobi gewoon te koop.Erg handig in de afgelegen gebieden van Kenia en Zuid-Soedan. Je laadt hem overdag op, en ‘s avonds heb je nog een paar uur licht. Een log en zwaar ding is niet handig, want naar afgelegen gebieden is het vervoer meestal per vliegtuig.Het bagagegewicht is dan beperkt.

 2. laurent zegt: 22-09-08 om 09:46

  de show must go on…..

  denk niet dat afrika op spaarlampen zit te wachten. Een boterham voor de arme mensen lijkt me nuttiger.

 3. Pieter zegt: 22-09-08 om 11:52

  De eerste twee reacties (een over reeds bestaande lampen op zonne-energie, de ander over armoede) tonen maar weer aan dat je het over heel veel Afrika’s kan hebben. Een soort doelgroepenbeleid.

  @ Smeenk en Laurent: de conclusie na het lezen van jullie eerste reacties zou kunnen zijn: “Van honger stervende Afrikanen ontevreden over gewicht lamp op zonne-energie”.

  Kortom, de lezer kan ook wel wat verder denken dan zijn eigen straatje.

 4. jeroen zegt: 22-09-08 om 12:31

  Maxima helpt het bankwezen en Koenders philips dit moet het hoogtepunt van ontwikkelingshulp zijn, maar toch mooi dat ze dan in Afrika milieu vriendelijke lampen krijgen de mensen daar zijn immers verantwoordelijk voor de meeste milieuvervuiling ter wereld …

 5. Morgen is de de Philips analisten dag

  Kunnen we daar eens vragen

  Peter

  http://www.dividendplaza.nl

 6. ziek worden van de olielampdampen… waarom zijn we dat jaren in nederland niet geweest met olielampjes elke zomer in de tuin? geef die mensen schoon water. een hele wereldtop, veel mensen, dure reizen. wat we na zoveel jaar ontwikkelingsgeld geleerd hebben is dat PRATEN nog steeds niet heeft geholpen. DOEN (geen geld overmaken) werkt wel.

 7. wouter zegt: 22-09-08 om 17:50

  Deze lamp lijkt me een nuttige vinding, zo land de mensen in Afrika het maar kunnen betalen. Op langere termijn is het natuurlijker goedkoper omdat het brandstof scheelt. Goed om iets positiefs te lezen over hulp aan ontwikkelingslanden. Hulp in de vorm van noodhulp of bij onderwijs of gezondheidszorg lijken me nuttige vormen van hulp. Uiteindelijk gaat het erom de mensen in ontwikkelingslanden de kans te geven zichzelf uit hun armoede te werken. Die tariefmuren en andere oneerlijke handelsregels helpen daar niet bij. Door de EU met landbouwsubsidies ondersteunde tomaten die in Afrika gedumpt worden en de lokale boeren kapot maken bijvoorbeeld. Het helpt om meer producten met een fair trade keurmerk te kopen in wereldwinkel of supermarkt, bv pindakaas, chocola, vruchtensappen en bananen. Daarvoor kijgt de boer een eerlijke prijs. Een ander probleem voor mensen in ontwikkelingslanden is dat ze tegenslagen vaak financieel niet te boven kunnen komen. Daarvoor is het nodig dat er een financieel systeem komt voor microkredieten maar ook voor sparen. Om dat proces verder op gang te hebben is het denk ik nuttig een deel van ons spaargeld te investeren in microkredieten via organisaties als Oikocredit, Triodos bank of ASN bank. Zo kunnen mensen in ontwikkelingslanden zelf hun verantwoordelijkheid nemen en bijvoorbeeld een lamp kopen zodat ze ‘s avonds ook kunnen leren of werken. Het geld wordt meestal weer terugbetaald en kan meerdere keren gebruikt worden. Dit helpt de economie verder op gang.

 8. dercks zegt: 23-09-08 om 00:13

  Armoede bestrijden werkt AANTOONBAAR AVERECHTS. Alsthans dat zeggen mesnen in Oeganda en de Wereldbank. Maar ja dat krijg je deze wereldvreemden natuurlijk niet aan hun verstand. Die houden graag de armoede in stand want dan voelen ze zich goed als ze stelen bij ons en uitdelen bij de verkeerden: lees de corrupte regimes

 9. bas zegt: 23-09-08 om 17:03

  Dat de mensen in Afrika op een betere manier hun dag langer kunnen maken lijkt mij ee ngoed idee. Of daar nu direct zonnecellen bij gemoeid moeten zijn, dat denk ik niet, die maken namelijk enorm veel rotzooi bij de fabricage

  maar om de lampen weg te geven, lijkt mij een verkeerd beleid. Wat je krijgt heeft namelijk geen waarde, en is dus waardeloos

  Waarom loopt ontwikkelingshulp zo slecht? Natuurlijk de ontwikkelingswerker heeft er belang bij dat zijn baan blijft bestaan, dus die heeft geen belang bij succes – maar hij heeft ook belang bij een goede beoordeling, dus moet er wel een beetje succes zijn

  Maar dat blijft ook uit. Waarom? Volgens mij omdat het een zaak is van de blanken, de buitenstaanders. De mensen in kwestie worden niet enthousiast gemaakt om iets te verdienen, ze krijgen alles

 10. Leer iemand vissen, in plaats van steeds vis te geven…

Geef een reactie