De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: spoeddebat in New York?

vn-gebouw.jpgVoor het regelen van een spoeddebat in de Tweede Kamer heeft een Kamerlid tenminste 29 collega’s nodig die zo’n verzoek steunen. Toch ben je er dan nog niet. Want wat is een spoeddebat zonder minister die het vuur aan de schenen kan worden gelegd. En hoewel ministers verplicht zijn bij een spoeddebat over hun beleidsterrein acte de présence te geven, zijn er soms omstandigheden die dat heel moeilijk, zo niet onmogelijk maken.

Wie vorige week de Algemene Politieke Beschouwingen heeft gevolgd, zou bijna blindelings mogen verwachten dat de Tweede Kamer dinsdag bij de Regeling van Werkzaamheden een spoeddebat over de ‘Marokkaanse spionagekwestie’ wordt aangevraagd. Steun genoeg , want vrijwel iedere fractie sprak daar vorige week grote ongerustheid over uit. Toch zal dat spoeddebat er deze week nog niet komen.

Dat ligt vooral aan de afwezigheid van minister Verhagen van Buitenlandse Zaken. Hij is samen met minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en/of minister Hirsch Ballin de eerstverantwoordelijke in deze kwestie en zal dus ongaarne zien dat een dergelijk debat zonder zijn aanwezigheid wordt gehouden. Maar Verhagen is deze week in New York, waar hij de openingsweek van de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bijwoont. En niet alleen Verhagen is daar, ook premier Balkenende, staatssecretaris Timmermans van Europese Zaken en minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking zijn bij de Verenigde Naties. Premier Balkenende zal de Algemene Vergadering donderdag toespreken en kan Verhagen bij de voorbereiding daarvan natuurlijk niet missen.

En dus zal het spoeddebat over de eventuele spionage-activiteiten van Marokko in Nederland waarschijnlijk pas in de loop van de volgende week worden gehouden. Of er deze week nog andere spoeddebatten zullen plaatsvinden, wordt dinsdag gewoontegetrouw weer bepaald in de Regeling van Werkzaamheden (vanaf 15.00 uur), onmiddellijk na het wekelijkse Vragenuur dat om 14.00 uur begint. De mondelinge vragen voor dat Vragenuur worden om 13.00 uur bekend.

UPDATE: De Tweede Kamer overlegt van 17.30 uur tot 19.30 uur met de bewindslieden van Volksgezondheid over het reanimatiebeleid in verpleeg- en verzorgingstehuizen.

Allemaal live te zien op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


5 reacties op “Live op Politiek 24: spoeddebat in New York?”

 1. bas zegt: 23-09-08 om 16:53

  Leuk dat een minister naar New York is

  maar als ik ?Kamerlid was, zou ik het niet pikken. Ter Horst, binnenlandse zaken, waaronder toezicht op de politie, en Donner, justitie en Binnenlandse Veiligheid zijn toch aanwezig

  Als Verhagen liever naar de VN is, tsja, dan praat hij gewoon niet mee

 2. Jury Roest zegt: 23-09-08 om 17:23

  Als het goed is bepaald de Tweede Kamer zelf haar agenda en roept zonodig ministers naar de kamer voor (spoed)debatten. Kenmerk van een SPOEDdebat is volgens mij dat deze zo snel mogelijk gehouden dient te worden vanwege de actualiteit van een/het onderwerp. Dat ministers in het buitenland zijn vind ik geen argument om uit te stellen. Als de Kamer dat wil dient de minister zo spoedig mogelijk in het vliegtuig te stappen en terug te keren. Een algemene vergadering van de VN, waar de msste landen toch de zaal uitlopen als dat kleine Nederland aan het woord komt, dat kan nooit zo belangrijk zijn als een onderwerp wat onze eigen Kamer aan de orde stelt. Wat mij betreft dient het debat over de spionagezaak nog deze week te worden gehouden.

 3. Gertie zegt: 24-09-08 om 12:05

  als het spoeddebat over de groene stroom begint zal technicolor wel ingrijpen

 4. raymond zegt: 24-09-08 om 15:14

  gaat mogen spoedebat door of niet over marokkasen hangen jongen dat pvv en cda wil hebben

 5. raymond zegt: 24-09-08 om 15:20

  ik heb een vraag gaat mogen spoedebat nog door over marokkasen hanngen jonge en word live uit gezonge ik hoop wel pvv cda was voor spoed debat

Geef een reactie