De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Plichtmatige speeches op de VN top

chris_22092008062.jpgBijna per ongeluk bevestigde minister Verhagen mijn suggestie: een informeel gesprek in de wandelgang heeft veel meer zin dan een prachtige speech in de grote zaal. Natuurlijk wil hij het verbale talent van de wereldleiders die hier spreken niet in twijfel trekken. Maar iedereen mag zich afvragen of de rituele hoogmis van de wereldpolitiek wel zo effectief is.

 

 

In het hoofdkwartier van de VN zijn deze week 192 landen vertegenwoordigd: dictators, staatshoofden, presidenten, ministers, allemaal zitten ze braaf urenlang in de plenaire zaal te luisteren naar collega’s die benadrukken dat internationale samenwerking belangrijk is. Lees de speeches van de afgelopen jaren maar eens na, elk jaar bezweert iedereen dat de wereld beter wordt, als iedereen beter samenwerkt. Elk jaar verandert een marathon aan speeches niets aan oorlog en ellende in de wereld.Maar er gloort hoop, althans, als je gelooft in de lange weg van de kleine stapjes. Naast de plenaire zaal ligt namelijk een lang parcours aan gangen, waar de VN elk jaar een reeks schaamschotjes klaarzet, waar de wereldleiders in gesprekjes van elk tien minuten elkaar de waarheid kunnen zeggen.

In deze bilateraaltjes komt werkelijk ALLES aan de orde. Indonesië wil dat haar luchtvaartmaatschappijen weer worden toegelaten op Europese luchthavens, Servië klampt Nederland aan, met het verzoek het verzet tegen toetreding tot Europa nou eindelijk eens op te geven. En China krijgt op zijn beurt van Verhagen op zijn kop, omdat ze politieke gevangenen maar niet willen vrijlaten.

Natuurlijk zegt China dan niet, oh sorry, my friend Maxime, we zullen alle politieke gevangenen per direct vrij laten. Nee, China zegt: U komt toch volgend jaar op bezoek in Peking? Laten we het er dan nog eens over hebben.

Ik denk dan: missie mislukt, niets bereikt. Maar een diplomaat concludeert: aha, er valt dus met China over mensenrechten te praten. Sterker nog, we mogen er volgend jaar weer over beginnen. Diplomatie is het geloof in kleine stapjes.

Een dag lang heb ik voor het journaal de diplomatie achter de kamerschermen mogen meemaken. Met tomeloze energie rent Verhagen van de ene speeddate naar de andere. Ook premier Balkenende spreekt de ene collega na de andere, terwijl hij ondertussen nog koffie drinkt met de uitvinder van Wikipedia. En toch moet ook hij er aan het eind van de week weer aan geloven: donderdag spreekt Balkenende de Algemene Vergadering van de VN toe, waarschijnlijk er ook wel in berustend dat de uitvinder van Wikipedia meer invloed heeft op de loop van de geschiedenis.

Chris Ostendorf, New York.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie