De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Trauma, deel 2

baalen_manders2.jpgDe VVD is een ideeën- en debatpartij. Zeggen ze zelf altijd. Maar het is niet de bedoeling dat u daar wat van merkt. Zo zijn er op dit moment twee mannen die met elkaar strijden om het lijsttrekkerschap voor de VVD bij de Europese verkiezingen, Hans van Baalen en Toine Manders. En die hebben misschien wel veel ideeen maar geen debat: want dat mag niet van Ivo Opstelten.

Bij de VVD hebben ze namelijk hele nare ervaringen met lijsttrekkersverkiezingen. Eigenlijk lijdt de partij nog steeds onder de gevolgen van de strijd tussen Rutte en Verdonk.

En dus hebben Manders en Van Baalen van partijbaas Opstelten te horen gekregen dat ze niet geacht worden in het openbaar enig verschil van mening te etaleren. Het partijbelang gaat boven alles, dus ook boven hun eigen belang om gekozen te worden. Jammer, maar helaas. Omdat, zegt de woordvoerder, de partij heeft geleerd van de onrust die zo’n verkiezing kan veroorzaken.

Geen debatten in de media want de verkiezing is alleen maar relevant voor VVD-leden. Die kunnen naar een aantal bijeenkomsten in het land. Afzonderlijke interviews op radio of tv mogen trouwens wel…graag zelfs! Dat die voor niet-VVD’ers dan ook niet zo relevant zijn, tja. Je moet nou eenmaal ergens een grens trekken, vindt de woordvoerder.

Ook tijdens de partijdebatten zijn Manders en Van Baalen aan spelregels gehouden: het moet over de inhoud gaan, onderling besmeuren is streng verboden want dat is maar slecht voor het beeld van een betrouwbare partij waar de VVD zo zijn best voor doet.

Opdracht aan VVD-leden: kies de ene VVD’er of de andere VVD’er.

Sterkte met campagnevoeren, heren.

Wilma Borgman

Zie ook: Trauma, deel 1

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


7 reacties op “Trauma, deel 2”

 1. henk zegt: 23-09-08 om 15:57

  Beste Wilma,

  Graag zou ik ook je reactie willen op het volgende punt. Wellicht was meer debat mogelijk geweest als de media (inclusief NOS) niet zo bovenop een meningsverschil zouden duiken. Tegenstellingen in een partij worden gebruikt om leuk en sappig nieuws van te maken en deze tegenstellingen worden keer op keer herhaald met als gevolg dat het publiek denkt dat de partij niet weet wat ze wil en onprofessioneel is. Dit heeft weer tot gevolg dat een partij daalt in de peilingen (wat vervolgens ook weer zeer vaak in het nieuws wordt gebracht).

  Eigenlijk heeft de media het dus aan zichzelf te wijten dat politici bij een interne verkiezing niet willen komen opdraven om een dabat te houden.

 2. bas zegt: 23-09-08 om 16:57

  Ik denk dat de VVD wat kwetsbaarder is voor mengingsverschillen als andere partijen

  Waarom? Welnu, de VVD heeft veel tevreden mensen in hun gelederen, mensen die daarom niet van dat gedoe houden

 3. Ik zou toch al niet stemmen op een van deze twee VVD-apparatsjiks, die beide te onkritisch zijn over de EUSSR. Gelukkig zit EUSSR-criticus Nigel Farage in het Europarlement.

  Zie: http://www.dumpert.nl/mediabas.....i.g.t.html

  En: http://www.dumpert.nl/mediabas.....op_eu.html

 4. Ellard zegt: 23-09-08 om 17:38

  Geweldige verhaal Wilma. Opvallend is wel dat je dit niveau alleen haalt met stukjes over de VVD. Kom je ook een keer met een bijdrage over de PvdA en GL?

 5. Ivo zegt: 23-09-08 om 19:59

  De democratie in de Nederlandse politiek is soms ver te zoeken. Dit is weer zo’n voorbeeld, dit keer van de VVD. Maar andere partijen zijn niet anders hoor. Marijnissen was ook berucht, en de PvdA onder leiding van Kok was ook geen feestje. Het zijn eigenlijk allemaal kleine dictatortjes, die partijleiders.

  Na het fiasco rondom de Europese grondwet zal het de gemiddelde Nederlander trouwens worst wezen, die Europese verkiezingen. De tijd dat er echt naar de kiezer geluisterd werd, lijkt al weer lang geleden.
  Voor een echt kritisch geluid ten opzicht van Europa is in het debat geen plaats. De miljardenverkwisting gaat door.

 6. Ellard zegt: 24-09-08 om 09:51

  @Ivo: Wanneer werd er echt naar de kiezer geluisterd? In de 50′er en 60′er jaren toen NL opgedeeld in zuilen de Nederlander trouw zijn partij stemde? Of was het in de jaren 70 en 80 met Den Uyl, Van Agt en Lubbers en een verlinksing van het bestuurlijke en medialandschap? De waarheid is dat de politiek nooit echt om luisteren naar mensen gaat en misschien is dat wel goed. Om met Churchill te spreken: Het beste argument tegen de democratie is een praatje van 5 minuten met de gemiddelde kiezer. We zijn nu in een tijd beland waarin de burger meer zicht heeft op het reilen en zeilen binnen de politiek en daardoor in een staat van verwarring verkeerd als een kind dat ontdekt dat Sinterklaas niet bestaat. Het wordt voor de politici meer dan ooit zaak om een balans te vinden tussen verantwoord besturen en luisteren naar het volk. Het volkt kijkt mee en de Maurices de Hond van deze wereld houden de vinger aan de pols.

 7. Ellard zegt: 24-09-08 om 09:52

  Verkeerd is verkeer en moet dus verkeert zijn

Geef een reactie