De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Buitenspelen met politici

chris01.jpg

Door Chris Ostendorf 

Als Nederlandse politici in het buitenland zijn, worden het net kwajongens: ze krijgen iets ontwapenends, soms zelfs baldadigs. Zo klimt Balkenende hier zorgeloos op een houten fiets, tegen de achtergrond van de skyline van New York. Hij peddelt dan grappend en grollend een stukje langs de kade van Governors Island.


Terwijl de heren in Den Haag noodgedwongen wat afstandelijk met de muskieten van de pers omgaan, kun je hier op het terras nog eens met ze kletsen over een museumbezoek dat er helaas niet inzit.

Balkenende, Verhagen en Timmermans onderbraken ook de lange praatsessies tijdens de VN jaarvergadering voor een boottochtje naar Governors Island. Een schoolreisje was het, met uitgelaten bewindslieden, en hypernerveuze Amerikaanse beveiligers. De straat was afgezet, hekken versperden de steiger, waar Balkenende zou vertrekken. “Oh, you come for the Dutch Prime Minister”, zei de agent die mij na een strenge controle doorliet.

chris02.jpgOp het kleine eiland werd de hele delegatie als een kudde vee een toeristentrammetje ingedwongen, Amerikanen houden niet van lopen. Maar een type als Verhagen laat zich niet commanderen. Na vijf minuten tramgenot, liep de hele delegatie uitgelaten langs de oevers van Governors Island, Balkenende op zijn houten fiets voorop, en de lege tram er achteraan.

Het is typisch Nederlands, deze neiging om tussen de bedrijven door toch nog te laten zien dat politici ook gewone mensen zijn, die gek worden van opgeprikt formeel gedoe. Heel anders ziet het er uit als je bij toeval de Duitse minister van Buitenlandse Zaken tegen het lijf loopt.

chris03.jpgEen Duitser kijkt dan in de lucht, en zijn beveiligers duwen je bruut aan de kant. Ik wed dat Balkenende in een dergelijk geval met de voorbijganger op de foto zou gaan. In een stad waar deze week alles gericht is op ‘counter-terrorism’, waar ik tig keer voor agenten mijn laptop aan moet doen om te bewijzen dat het geen bom is, is een fietsende premier wel een verademing.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


5 reacties op “Buitenspelen met politici”

 1. Adrian zegt: 24-09-08 om 18:36

  Wacht maar op een GROTE aanslag in Nederland…..dan piepen we wel anders. 2 politieke moorden sinds 2000 is niet niks maar toch blijkbaar niet voldoende om een behoudend, cultuur conservatief, genoegzaam volk als de Hollanders te doen ontwaken…U kunt rustig slapen.

 2. Debby zegt: 24-09-08 om 19:51

  Het zijn ook maar gewone mensen, en ik ben blij dat onze ministers dat laten zien en zich niet bang laten maken.

 3. Stijger is bij mijn weten een spelfout, en een best ernstige ook. Het is ‘steiger’.

 4. Helena zegt: 24-09-08 om 22:42

  Wel nee, Peter, alleen is “de daler” niet uit de verf gekomen….

 5. Eliza zegt: 25-09-08 om 08:03

  Het leukste is dat je aan Balk en zijn bende vragen mag stellen als journalist. Kom daar maar eens aan bij Palin ;-)

Geef een reactie