De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Oeps

getthumbnail1.jpg

Door Wilco Boom 

Het is een oude Haagse wet en veel politici kennen hem: langdurig journalisten laten meelopen voor uitgebreide reportages en interviews leidt onvermijdelijk tot ongelukken. En ja hoor, ook Eimert van Middelkoop, minister van Defensie namens de ChristenUnie, kan daar inmiddels van meepraten.


 
Van Middelkoop gaf weekblad Vrij Nederland een uitgebreide kijk in de keuken, op het ministerie en thuis in Berkel en Rodenrijs. Dat leidt in het nummer van deze week tot een lezenswaardig stuk over het ministerie van Defensie en vooral over de zieleroerselen van Van Middelkoop zelf. Tot zo ver niks aan de hand.     
 
Maar toch moet de bewindsman inmiddels een beetje spijt hebben, want bij de militaire vakbonden en zowel de linkse- als rechtse oppositie in de Tweede Kamer heeft zijn openhartigheid intussen tot een hoop ketelmuziek geleid. Directe aanleiding is zijn uitspraak dat hij ‘destijds blij was dat ik op een wettige manier de dienstplicht niet hoefde te vervullen’. Oorzaak hiervan was dat Van Middelkoop toentertijd in de Tweede kamer fractiemedewerker was van het GPV (een partij die is opgegaan in de ChristenUnie) en dat die partij een beroep deed op zijn onmisbaarheid. Van Middelkoop kreeg daardoor uitstel van de dienstplicht en toen hij de 30 was gepasseerd, hoefde hij niet meer op te komen. Zoals zo velen in die dagen.
 
Je kunt zo iets beschouwen als een onhandigheidje van de minister, die zich wel eens vaker iets laat ontvallen. En je kunt het heel erg vinden. Dat is wat de militaire vakbonden doen. Zij vinden dat de minister hiermee toegeeft dat hij geen enkele band heeft met de krijgsmacht en dat hij de verkeerde man is op de verkeerde plaats. Volgens de oppositiepartijen in de Tweede Kamer ondergraaft de bewindsman zijn eigen gezag zowel in het parlement als onder de militairen. Van Middelkoop reageerde vanochtend gebelgd vanuit de Poolse hoofdstad Warschau, waar hij op werkbezoek is. De minister vindt dat hij beoordeeld moet worden op zijn daden als bewindsman en vindt dat de bonden wel wat minder hoog van de toren mogen blazen.
 
Maar daarmee is de kous niet af. Tot overmaat van ramp heeft nu ook D66-voorman Alexander Pechtold nog een aanleiding gezien Van Middelkoop lastig te vallen over het interview in Vrij Nederland. Het heeft overigens helemaal niks met Defensie te maken, maar dat mag de pret niet drukken. Aanleiding is een uitspraak van Van Middelkoop over het homo-huwelijk. Het feit dat mannen tegenwoordig met mannen kunnen trouwen en vrouwen met vrouwen, beschouwt hij als ‘de ontbinding van het familierecht’.
 
Pechtold wil nu opheldering van minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie, want volgens hem is het kwetsend en onsmakelijk om het homohuwelijk in verband te brengen met ontbinding. Tsja, tegen zoveel creativiteit is het zelfs voor een minister van Defensie moeilijk zich te verweren.
 
Overigens, Van Middelkoop is bepaald niet de eerste minister van Defensie die niet onder de wapenen is geweest. Dat geldt bijvoorbeeld voor oud-minister Joris Voorhoeve (VVD) en ook voor zijn PvdA-voorganger op het departement Relus ter Beek (kabinet Lubbers III). Sterker nog: Ter Beek is in de jaren zestig nog veroordeeld tot een boete van 50 gulden (circa 20 euro) voor het plaatsen van een bord bij het monument voor luitenant-generaal Van Heutsz (vanwege diens rol in de koloniale tijd) met de tekst: Ontslapen onder het hakenkruis; gesneuveld bij het uitmoorden van het 39ste Atjehse dorp; bij het verkrachten van de 79ste Atjehse vrouw; om het geschokte vertrouwen van het Ned.-Indische bestuur opnieuw te funderen. 
 
 Ook niet echt een actie die getuigt van een winterharde toewijding aan de krijgsmacht. Toch is dit Ter Beek tijdens zijn ministerschap nooit voor de voeten geworpen. Inmiddels heeft de Tweede Kamer vandaag op hoge poten een brief van premier Balkenende (die bij de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York is) geëist, die daarin moet duidelijk maken wat hij vindt van de uitspraken van minister Van Middelkoop. Die zal dus zeer binnenkort nog wel een keer door het stof moeten in de Tweede Kamer.Hoe luidde die oude Haagse wet ook alweer?
 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


15 reacties op “Oeps”

 1. bas zegt: 24-09-08 om 17:34

  Zoals elders geschreven, dat Van Middelkoop geen soldaat is geweest ,dat boeit mij nul

  De manier waarop echter wel. Die manier, het oneigenlijk toepassen van regelingen, maken het in mijn ogen onmogelijk dat hij kan blijven zitten.

  De man is immers, als moralist, als zijn geloofwaardigheid kwijt

 2. Ed Harms zegt: 24-09-08 om 18:24

  Een week is een lange tijd in de politiek.

 3. Gert zegt: 24-09-08 om 19:45

  Jongens hebben ze in Den Haag niets beters te doen, dan z’n ophef hierover te maken.
  Deze man is eerlijk en draait er niet omheen zoals de rest doet.
  Politiek Den Haag ga aan het werk, net als van Middelkoop, daarvoor zijn jullie gekozen en niet voor deze onzin.

 4. CEB zegt: 24-09-08 om 20:09

  Nog veel erger is zijn tegenstand tege het homohuwelijk. Hoe kan iemand in de politiek fucntionren die geen scheiding kan aanbrengen tussen zijn geloofsovertuiging en maatschappelijk belang ? Gaan we allemaal vallen over zijn niet in dienst zijn geweest …

 5. piet b zegt: 24-09-08 om 20:52

  ” … en dat die partij een beroep deed op zijn onmisbaarheid. ”
  misschien was dat wel de waarheid. Kan toch? :)

 6. Esther zegt: 24-09-08 om 20:54

  Ach.. een minister mag geen mens zijn, met persoonlijke voorkeuren; iedereen een grote mond en niemand die de moeite nemen om hem op z’n functioneren te beoordelen. Zouden ze dat doen, dan is er niets meer om over te zeuren.. wat zou dat jammer zijn; zeuren doen we klaarblijkelijk graag.

 7. Tony zegt: 24-09-08 om 21:13

  Van Middelkoop is een minister die met hart en ziel meeleeft met defensie. Ga zo door minister. En geef gerust uw mening over het homo-huwelijk. Super.

 8. Sander zegt: 24-09-08 om 22:27

  Tja, inderdaad niet zo’n handige uitspraak. Maar goed, beoordeel ‘m inderdaad op z’n daden.

  En wat betreft het homohuwelijk: logisch dat Van Middelkoop dit vindt (gezien z’n achtergrond). CEB denkt dat geloofsovertuiging te scheiden valt van je dagelijks werk. Nou, ik weet zeker dat dat niet gaat. Als je ergens in geloofd, bepaalt dat je visie. Gun iedereen z’n vrijheid, ook gelovigen.

 9. M.Essers Poel zegt: 25-09-08 om 07:03

  Die zin van C.E.B. over maatschappelijk belang
  Is homohuwelijk echt maatschapelijk belang wat een kletskoek. Ik ben er geen oorstander an maar ben niet tegen ze Pechtold moet daar niet drukte overmaken maar wel over echte politieke stukken weet ik veel
  Gelijk op hoge poten gaan vragen aan Balkenende in Amerika Nou Nou moe dat doet hij gewoon om electoraal Stom gewoon

 10. bas zegt: 25-09-08 om 09:06

  20 procent van de mensen in Nederland ziet zichzelf als godsdienstig

  en dan moeten wij zuchten onder het juk van godsdienst fundamentalisten?

  Hou toch op

 11. Joris zegt: 25-09-08 om 09:59

  “En wat betreft het homohuwelijk: logisch dat Van Middelkoop dit vindt (gezien z’n achtergrond). CEB denkt dat geloofsovertuiging te scheiden valt van je dagelijks werk. Nou, ik weet zeker dat dat niet gaat. Als je ergens in geloofd, bepaalt dat je visie. Gun iedereen z’n vrijheid, ook gelovigen.”

  Tuurlijk mag iedereen geloven wat ie wel en zijn zoals hij wil zijn. Maar een minister mag zijn persoonlijke voorkeur niet uitspreken als dat tegen de visie van het kabinet in gaat. Het kabinet behoort met 1 mond te spreken. Dat wist de CU ook toen ze zitting namen in dit kabinet. Dus van Middelkoop mag best privé een mening hebben over bepaalde onderwerpen, maar mag deze niet in de persoon van Minister uiten.

  Een interview in een blad of voor de TV/Radio zal altijd op titel gaan van de Minister, zolang deze persoon Minister is.

 12. Deze man is het voorbeeld, voor het bij-een-geraapte-zooitje wat ons land mag regeren. Alsof de posities met de bingo gewonnen zijn. Deskundigheid hoeven ze niet te tonen en hebben ze dus ook niet. Nog even doorbijten en dan zo snel mogelijk verkiezingen.

  Shagmask.

 13. Herbert zegt: 25-09-08 om 21:35

  Wat een ge-emmer toch altijd over de politiek. Wees blij dat ons land tenminste nog geregeerd wordt. Dat kunnen niet alle landen zeggen.
  En anders: ga zelf de politiek in en doe het beter. Ik wil wedden dat al die zeurpieten binnen de korste keren zelf aan de schandpaal genageld worden.

 14. Hans E. Hageman zegt: 26-09-08 om 03:26

  Zijn houding tekent de man. Een drukker, omdat de tere ziel gekwest kan worden en dus iemand anders er voor laten opdraaien (heeft iemand anders geen tere ziel?). Als ik nu in dienst zat, zou ik weigeren deze man te salueren. Ik deed mijn plicht en was indertijd reserve officier infanterie (18 maanden).

 15. Anne zegt: 24-11-10 om 23:13

  We zijn november 2010. Inmiddels zit er een nieuw kabinet met een nieuwe minister van defensie. Ik ken die nieuwe ploeg nog niet goed. Dus weet ik ook niet wie dat is? Maar ik vondt van Middelkoop een integer man. En toch wel een goeie minister van defensie. Hij draaide er niet om heen en was eerlijk en open. Ja van de Christen Unie. Die hebben zo hun eigen denkwijze over het homohuwelijk enz.

Geef een reactie