De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: de situatie in Gouda

gouda.jpgDe buschauffeurs waarmee het anderhalve week allemaal begon, rijden inmiddels al weer een week langs de aanvankelijk door hen geboycotte haltes in de Goudse wijk Oosterwei. Daar hoeft geen politicus in Den Haag meer iets aan te doen. Donderdagavond houdt de Tweede Kamer met de ministers Hirsch Ballin van Justitie en Ter Horst van Binnenlandse Zaken een spoeddebat over ‘de situatie in Gouda’. Het zou zo maar eens kunnen dat dat debat al snel de situatie in Gouda ontstijgt.

PVV-Kamerlid Hero Brinkman, die het spoeddebat met steun van de VVD en het CDA entameerde, was daar trouwens van meet af aan duidelijk over. Hem ging het om een debat over Marokkaanse agressie. En dat niet alleen in Gouda. De drie regeringspartijen hebben zich inmiddels verenigd op een voorstel in wijken als Oosterwei wijkrechters te stationeren die bij troebelen met snelrecht kunnen optreden. Ook niet alleen in Gouda. De Kamer heeft het ‘politiekste’ debat van de week deze week voor het laatst bewaard. Vanaf 19.00 uur.

De ministers Ter Horst en Hirsch Ballin stuurden inmiddels aan de vooravond van het debat nog een brief over de aanpak van probleemjongeren aan de Tweede Kamer

Donderdagochtend vanaf 10.15 uur mag staatssecretaris Huizinga van Verkeer de Tweede Kamer voor de derde keer dit jaar uitleggen, waarom het maar niet wil lukken met de ov-chipkaart, bedoeld om alle andere kaartsoorten in het openbaar vervoer te vervangen. De consumentenorganisaties hebben eerder deze week laten weten er geen heil meer in te zien. Als een Kamermeerderheid dat met die organisaties eens is, heeft de staatssecretaris een probleem.

Allemaal live te zien op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS.

UPDATE: Van 14.00 tot 15.00 uur vindt in een andere dan de plenaire zaal een spoedoverleg plaats over de uitspraken van minister Van Middelkoop van Defensie over de dienstplicht. Afhankelijk van de duur van het debat met staatssecretaris Huizinga van Verkeer over de OV-Chipkaart zullen we aansluitend overschakelen naar dat overleg. Het overleg is in ieder geval ook hier te zien.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


12 reacties op “Live op Politiek 24: de situatie in Gouda”

 1. Lisa T. zegt: 25-09-08 om 09:31

  Tja, dat spoeddebat is het zoveelste gedoe, om moe van te worden. Wordt vanavond waarschijnlijk weer een flinke lading fake outrage. Soundbites en one-liners voor de journaals en nieuwsuitzendingen. Hopelijk kijken de journalisten daar doorheen.

  Ik snap niet waarom het initiatief niet méér bij de regering ligt. Misschien kan dat nog. Ze kunnen de maatregelen die ze nu in gedachten hebben toch “actieplan” noemen, en duidelijk maken dat het geen afgerond plan is, maar een gepland proces van verbeteringen. En daar vooral NORMAAL en zakelijk over praten!

  Dan heeft de Kamer ook écht iets om over te oordelen, want nu lijken het vooral Kamerleden te worden die staan te hypen en gillen over mediaberichten.

  Daar hebben we onderhand wel genoeg van gehad, dacht ik zo.

 2. Erik zegt: 25-09-08 om 11:56

  Politiek24 gaat niet het beeld op zwart gooien als de PVV aan het woord is, toch ?

  Alvast bedankt!

 3. raymond zegt: 25-09-08 om 13:04

  pvv bedank voor deze spoed debat ik graag naar kijk om 19 oo uur

 4. Uit dat spoeddebat zal niet veel komen, departijen zullen wel weer zeggen dat het maar een kleine groep is die vervelend zijn, dat er opvang moet zijn voor deze groep, PVV mag niet generaliseren , bla,bla. en aktie zal er wederom niet zijn. PVV krijgt de zwarte piet toegespeeld en de rest wacht op de onderzoeksresultaten want die willen harde bewijs. Dus gebeurt er gewoon niets. En de O.V.-kaart gaat gewoon door, de foutjes zullen wel weer kinderziekten zijn, klachten worden weer niet serieus genomen en de mensen zullen moeten maar moeten aan de ongemakken. Het is allemaal zo voorspelbaar met dit kabinet.

 5. Marco zegt: 25-09-08 om 13:37

  Ik hoop dat de andere partijen er op zullen blijven hameren bij de PVV dat er niet alleen een probleem met Marokkaanse jongeren is maar ook met de ‘gewone’ hollandse jongeren. Ook zij zorgen voor overlast en terroriseren hele buurten.

  Mocht het weer een ordinaire PVV scheldpartij worden dan mag van mij de Voorzitter de microfoon dichtgooien en het debat beëindigen.

 6. raymond zegt: 25-09-08 om 16:14

  ik hoop dAT PVV EVEN TEGEN AAN GAAT MET SPOED DEBAT AVOND ZET OP HEM OP PVV DE WAAR HIJD MAG GEZEG WORDEN MOOI NEDERLAND DAAR MOOI KUN JE NIET HEBBEN EN IK HOOP DAT BEELD ECHT NIET OP ZWART GAAT ALS PVV AAN WORD IS

 7. Evert Jan zegt: 25-09-08 om 17:55

  Met modder gooien is heel makkelijk; oplossingen aandragen is een heel ander verhaal.
  En Raymond: eerst misschien maar Nederlandse les volgen???

 8. Samir zegt: 25-09-08 om 18:43

  Zelfs de Minister van Binnenlandse Zaken spreekt nu van ‘de’ Marokkanen. Wat een niveau. Het zijn gewoon Nederlandse (oudere) jongeren. Wat maakt het nou uit waar hun ouders vandaan komen? Totaal irrelevante zaken erbij halen, dat noemt men tegenwoordig ‘benoemen’. Tenenkrommend.

 9. Ivo zegt: 25-09-08 om 20:37

  Samir, ik vind het niet juist om hele volksstammen over een kam te scheren. Maar als een groep mensen problemen veroorzaakt, zoals “De hells angels”", “de krakers” of “jongeren van Marokkaanse afkomst” vind ik dat dit wel gewoon gezegd moet kunnen worden. Als er problemen zijn met Nederlandse Skinheads of Lonsdale jongeren wordt dit ook gezegd.

 10. Samir zegt: 26-09-08 om 10:08

  @Ivo: Van mij mag ook alles gezegd kunnen worden, maar alleen als het relevant is en leidt tot oplossingen, anders heeft het alleen maar een averechts effect zoals in dit geval. Het enige signaal dat politici, politie en justitie hiermee afgeven is: wij staan machteloos want wij zijn mietjes. Deze jongeren vinden dit fantastisch om te horen.

 11. @ samir:

  en dat weet jij allemaal zo goed, want dat heb jij die jongeren gevraagd?

 12. Mira zegt: 30-09-08 om 11:22

  Van het debat had ik eerlijk gezegd meer verwacht.

  Er zijn wel degelijk problemen in meerdere wijken in Nederland en de regering lijkt er alleen maar werk van te maken om de problemen zo lang en hardnekkig mogelijk te ontkennen. “Er is geen probleem. Alles gaat goed! En de gemeenten hebben alle middelen toegereikt gekregen om het zelf op te lossen!” Lijkt mij toch dat er hier toegegeven wordt dat er problemen zijn, maar niet ernstig genoeg om als regering maatregelen te nemen. Of is er misschien nog iets ernstigers aan de hand? Het om meedere redenen niet durven benoemen van problemen? Het is natuurlijk wel makkelijker om op het overheerlijk zachte pluche te blijven zitten als je alles onder controle lijkt te hebben, ook al is dat overduidelijk natuurlijk niet zo.

  Erg jammer en teleurstellend, want juist door adequaat handelen zou men het probleem – en ook andere problemen – kunnen aanpakken en ook het vertrouwen van de kiezer kunnen terugwinnen. Door het niet nemen van verantwoordelijkheid en hulpkreten vanuit het land te negeren, verliezen de burgers meer en meer het vertrouwen in de politiek en met name de regering.

Geef een reactie