De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: de persconferentie van de vp

bos.jpgSlechts één hartslag verwijderd van de macht. Zo omschrijven de Amerikanen doorgaans de positie van de vice-president. Hij, of binnenkort misschien wel voor het eerst een zij, staat altijd klaar om in het geval van overlijden of een andere vorm van overmacht, met onmiddellijke ingang de rol en de taken van de president over te nemen. Dat geldt in principe ook allemaal voor de Nederlandse vice-premier.

Toch is het in de moderne parlementaire geschiedenis van Nederland nog nooit gebeurd dat een minister-president tijdens zijn ambtsperiode definitief moest worden vervangen. En zelfs als dat in de toekomst wel een keer het onverhoopte geval zou zijn, dan nog is het zeer onwaarschijnlijk dat zijn positie dan langdurig overgenomen zou worden door zijn vice-premier.

Anders dan in de Verenigde Staten zijn de premier en de vice-premier in Nederland immers niet van dezelfde partij. Nederland wordt sinds mensenheugenis geregeerd door coalities van meerdere partijen. In die coalities valt het premierschap doorgaans toe aan de leider van de grootste regeringspartij, terwijl de vice-premier(s) afkomstig is/zijn van de kleinere regeringspartij(en). Het is domweg ondenkbaar dat een van de huidige vice-premiers, de PvdA’er Wouter Bos of André Rouvoet van de ChristenUnie, zonder verdere politieke complicaties het premierschap van de CDA’er Jan Peter Balkenende over zou kunnen nemen.

Wel is er soms sprake van een tijdelijke vervanging, zoals dat voor het laatst het geval was in 2004, toen premier Balkenende een ernstige infectie aan zijn voet opliep en toenmalig vice-premier Gerrit Zalm (VVD) een paar weken met zichtbaar plezier het premierschap waarnam. Maar ook dat gebeurt in Nederland niet erg vaak.

Wat wel met een zekere regelmaat voorkomt, is dat de vice-premier op vrijdag de wekelijkse ministerraad mag voorzitten. Omdat de premier dan voor zijn werk in het buitenland is, bij voorbeeld voor een bijeenkomst van de Europese regeringsleiders, of zoals deze week de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waar premier Balkenende in de nacht van donderdag op vrijdag zijn jaarlijkse speech hield.

Deze vrijdag doet dus vice-premier Wouter Bos de ministerraad, inclusief de persconferentie na afloop. Overigens is ook dat slechts een bescheiden genoegen, omdat de agenda van de ministerraad bij afwezigheid van de premier zelf meestal kort wordt gehouden en van alle politiek heikele kwesties wordt ontdaan.

Reken er dus maar op dat de persconferentie van vice-premier Bos deze vrijdag vroeg in de middag zal zijn.

De persconferentie van de premier (of een van zijn vice-premiers) is elke vrijdag live te zien op , het digitale themakanaal van de NOS.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie