De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: geen paniek (update)

wall-street.jpgDus toch een spoeddebat. Een verzoek van Femke Halsema, fractievoorzitter van GroenLinks, om dinsdag in de Tweede Kamer toch nog over de financiële crisis te spreken, kreeg bij de Regeling van Werkzaamheden ook tot verrassing van Kamervoorzitter Gerdi Verbeet algemene steun. Het debat krijgt zelfs een bijzonder tintje, omdat premier Balkenende voorafgaand zelfs een verklaring in de Tweede Kamer komt afleggen.

Aan de Amsterdamse beurs kon het dinsdag niet liggen. De aandelen van de AEX in het algemeen en die van Fortis in het bijzonder gingen voor het eerst in dagen weer een beetje omhoog. En dat ondanks de afwijzing van het Amerikaanse herstelplan van 700 miljard dollar door het Huis van Afgevaardigden maandagavond.

Maar zoals dinsdagmiddag hier en daar in de wandelgangen van het Kamergebouw werd gefluisterd, leek het de afgelopen dagen wel, of dit land alleen nog door Wouter Bos werd geregeerd. Vrijdag deed hij (omdat premier Balkenende nog op de terugreis vanuit New York was) al de wekelijkse persconferentie na de ministerraad. En dit weekeinde was de vice-premier, minister van Financiën en PvdA-leider druk in de weer met de Belgen en de Luxemburgers om een noodplan voor Fortis te maken dat zondagavond inderdaad voor elkaar kwam. En maandagavond stond Bos op een PvdA-bijeenkomst in Leeuwarden al weer voor alle nieuwscamera’s om als eerste te reageren op de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Niet zo gek dus dat het CDA (meestal een beetje allergisch voor spoeddebatten)  nu als eerste het verzoek van Halsema steunde. Inclusief de plechtige aftrap van de premier.

De verklaring van de premier is vanaf 16.30 uur live te zien op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS. Daarna zal er ongeveer een half uur worden geschorst en volgt vanaf 17.30 uur een debat met alle fractievoorzitters

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


7 reacties op “Live op Politiek 24: geen paniek (update)”

 1. R.W.M.Hogenes zegt: 30-09-08 om 18:04

  Ik hoop dat deze regering na de hulpaktie aan FORTIS het personeel van ABNAMRO niet vergeet. Minister Bos was de eerste die ,toen ING in beeld was, kwam zeggen dat overname bemoeienis geen zaak was voor het kabinet.
  Afwachten wat hij nu gaat doen voor het ABN personeel die zware tijden tegemoet gaan.

 2. Henk zegt: 30-09-08 om 19:15

  Dit is nog maar het begin. Het is diep triest dat er per persoon EUR 250 wordt “gedoneerd” aan een bank, die er zelf een rommeltje van heeft gemaakt. Per saldo gaan de miljarden naar de ABN-Amro beleggers, die een tijd geleden een flinke winst konden bijschrijven. Moeten we binnenkort ook veel geld uitgeven aan roekeloze ING’s, Rabo’s etc?
  Waarom “verplicht” de regering tot verkoop van ABN-Amro? Men verknoeit meteen de onderhandelingspositie, waardoor er misschien al meteen de nodige miljarden door het putje gaan. De eventuele koper weet immers dat Fortis er vanaf “moet”.
  De winnaars zijn de rijke elite, die met dit potje paniekvoetbal miljarden aftroggelen van de belastingbetaler en op koopjesjacht kunnen. Zie de recente voorbeelden in de VS, waar failliete bankboedels voor een prikje zijn gekocht..
  En dan het Europese toezicht. Weer een stap naar de wereldregering. Eerst maar een hier ten lande het toezicht op orde, want dat faalde. Wie preekten er ook alweer dat alles “OK” was?
  Zolang de hefboom (leverage) niet wordt afgebouwd, blijft het systeem instabiel en worden kleine golfjes grote tsunami’s.

 3. A.Tulp zegt: 30-09-08 om 19:28

  Het is prima dat het kabinet aktie onderneemt om de narigheid te beteugelen. Jammer is het, dat er geen 51% in Fortis is genomen De bestuurders die zich hebben verrijkt door buitensporige bonussen moeten door een speciale belastingheffing flink worden aangepakt.

 4. Mira zegt: 30-09-08 om 20:16

  Al vaak heb ik me verbaasd over de debatregels, maar het feit dat vandaag door de voorzitter – overigens zeer geagiteerd – de eindtijd wordt vastgesteld en de kamer hier eigenlijk niet mee akkoord wil gaan, is ronduit belachelijk. De financiële crisis wordt zeker de komende dagen nog wel besproken, maar om nu een spoeddebat te limiteren en geen enkele inspraak meer te dulden – voorzitter heeft dit eenzijdig bepaald – vind ik van geen enkel respect betuigen.

  Voor de rest wacht ik rustig de volgende dagen af.

 5. Emile zegt: 30-09-08 om 20:24

  Hier is geen sprake van een donatie. De regering heeft een conservatief bedrag gestoken in een bank waarvan tot voor kort lachend bijna 30 euro per aandeel werd betaald. De kans dat dit de belastingbetaler 250 euro gaat opleveren is in elk geval niet gering. En laten we wel wezen: niemand heeft de impact van de uit de VS geimporteerde kredietcrisis in deze hevigheid zien aankomen. Sterker: het idee was dat het spreiden van de risicos minder rimpels in de financiele zee met zich mee zou brengen en dat we daar allemaal beter van zouden worden. Achteraf is het natuurlijk altijd makkelijk met modder smijten.

  Goed werk in elk geval van de Nederlandse overheid al is het verbazingwekkend dat het zo ver moest komen.

  Over topbonussen van (gedwongen vertrekkende) toplieden is inderdaad een stevige discussie mogelijk. Mensen als Rijkman Groenink (what’s in a name) zijn achteraf de lachende derde en dat voelt bepaald niet lekker. Desalniettemin staat dat los van de huidige crisis en de oplossingen die nu gezocht moeten worden.

 6. Henk zegt: 04-10-08 om 00:13

  Beste Emile: je veronderstelt dat de (inmiddels) staatsbank Fortis bij een eventuele toekomstige beursgang meer gaat opleveren dan hetgeen er nu is ingestoken. Inmiddels staat de teller al op EUR 1000 per Nederlander, voor het “redden” van iets, dat nog geheel niet zeker is.

  Want hoe staat de “Rijksbank” er nu precies voor? Daarbij moet worden bedacht dat de “exposure” van de bank vele malen groter is, dan het eigen vermogen. Verliezen zijn nu voor ons allemaal en juist vanwege de enorme hefboomwerking kunnen verliezen als een boemerang EN VERSTERKT terugslaan. Blijft de BV Nederland er geld in pompen als er nog meer verliezen volgen? Heeft het kabinet inzicht in de assets van de Rijksbank en de risico’s die daarmee gelopen worden? Informatie uit het verleden bleek toen geen garantie te geven voor de toekomst…

  De nationalisatie helpt misschien kortstondig om de vlucht van klanten/tegoeden te stoppen, waarmee de vermogenspositie niet verder wordt uitgehold, maar de risico’s (en de hefboom!) blijven onverminderd aanwezig!

  De hevigheid van de kredietcrisis is al geruimet tijd geleden door diverse analisten voorspeld en op dat punt is je informatie blijbaar onvolledig. Kijk bijvoorbeeld eens op http://www.financialsense.com.

  Het waarschuwen werd als doemdenken weggehoond en velen keken de andere kant op. Het sprookje van het vele geld verdienen mocht niet kapot en men ging rustig door. In augustus 2007 gingen alle alarmbellen af, maar met enkele “acties” van de centrale banken (inclusief de ECB!) werd de brand weer een beetje “onder controle” gebracht. Maar de brand is niet geblust en woekert verder en is nu nog veel meer opgelaaid.

  De oplossing is niet het belonen van “misdaad” want dat wordt verder aangewakkerd en de risicohonger zal snel weer stijgen. Bailouts zijn zinloos, want ze berieken het tegenovergestelde.

  Zoals aangegeven, is deleveraging de enige structurele oplossing, maar die doet pijn, want niemand wil een recessie. We blijven pleisters plakken, maar de ziekte blijft!

  Intussen blijft de stress op de geldmarkt nog steeds verder oplopen en balanceren we op de rand van de afgrond. De z.g spreads zien recordwaarden. Niet de aandelenkoersen, maar de situatie op de kredietmarkt waar waanzinnig veel geld in omgaat, is juist de spelbreker. Als de lawine loskomt, dan vrees ik het ergste en dus ook voor de waarde van de nieuwe Rijksbank. Dan is het fluiten naar onze centen!

 7. Er is een hoop ellende binnen het wereldje van jeugdzorg,
  en jeugdzorgTv luidt de alarmklok.
  Zie onze website http://www.jeugdzorgtv.nl

Geef een reactie