De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: de financiële beschouwingen

koffertje.jpgCrisis relativeert. Dat geldt ook voor de huidige crisis op de internationale financiële markten die ook de Nederlandse politiek niet onberoerd laat. Het is dezer dagen in de Tweede Kamer een stuk moeilijker aandacht voor andere onderwerpen te krijgen. En ondertussen lijkt Wouter Bos, de cirisisbezwerende minister van Financiën, niet van het scherm te slaan. Woensdag en donderdag is hij opnieuw volop in beeld bij de Algemene Financiële Beschouwingen.

Tijdens die financiële beschouwingen wordt door de Tweede Kamer nog één keer de hele Miljoenennota voor het volgend jaar doorgenomen. Kunnen alle plannen die het kabinet op Prinsjesdag presenteerde wel worden betaald? Krijgt Nederland niet te veel schulden en/of worden de belastingen niet te hoog? De financiële beschouwingen zijn daarmee ook het laatste moment dat de Tweede Kamer nog geld van het ene naar het ministerie kan verschuiven.

Zoals gezegd, de komende dagen zullen de financiële beschouwingen vooral in het teken staan van de gevolgen die de internationale financiële crisis voor Nederland zal hebben. Groeit de economie in 2009 nog wel even snel als een paar weken nog werd verwacht? Hoeveel banken zullen de komende weken of maanden nog met miljarden euro’s door de overheid moeten worden gered? En kan het kabinet dan nog wel doen wat in de Miljoenennota is beloofd?

Woensdag zijn de financiële woordvoerders van alle fracties aan het woord. Donderdag volgt het antwoord van de minister van Financiën. Vanaf 10.15 uur allemaal live te zien op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS.

Woensdagavond vanaf 20.30 uur debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid over de behandeling van demente ouderen in verpleeghuizen

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Live op Politiek 24: de financiële beschouwingen”

 1. Politiek24 zou het aankijken meer waard zijn wanneer de kamervoorzitter bijna bij voorbaat alle discussie dood slaat. Dat aangemaakte overfatsoenlijke dwingt bijna tot het afzetten van deze site.

 2. JML zegt: 02-10-08 om 07:44

  @ Lambert: onfatsoenlijk discussiëren slaat uiteindelijk alles dood. We zitten niet in het stenen tijdperk, en het landsbelang is net iets belangrijker dan dat jan modaal op politiek24 wordt ‘entertaind’ middels ordinaire straattaal, oppervlakkige en doorgeschoten retoriek en heftige emoties. Wie dat laatste zoekt, kan terecht bij een van de soaps of andere emo-tv-programma’s op een van de commerciële zenders.

 3. Mira zegt: 02-10-08 om 10:57

  @JML Er is wel degelijk een valide opmerking te maken over de manier waarop in de kamer gediscussieerd wordt. De debatregels zijn voor een normale Nederlander bijna niet te begrijpen. Het gaat niet over het feit dat je in een x-aantal minuten je betoog moet houden of maar 2 of 3 keer mag interrumperen. Een argument of een vraag moet namelijk altijd gemaakt of gesteld kunnen worden. Degene die vaak doorslaat is de voorzitter zelf, die daadwerkelijk interrupties zit te tellen en weinig tot geen tegenspraak duldt. Een voorzitter is er om een discussie – en daar stel je gezamenlijk regels voor op – in goede banen te leiden, maar mag nooit en te nimmer iemand de mond snoeren, bepalen of een argument of vraag valide is en daarmee de volksvertegenwoordiging een van hun rechten te ontnemen. Vaak lijkt het er ook nog eens op dat de regering en de regeringspartijen in bescherming worden genomen en dat lijkt mij toch niet het beeld wat je wilt laten zien of de richting waar de Tweede Kamer naar toe zou willen of moeten gaan.

  De verwijzing naar soaps is een degelijke, maar daar heeft het kabinet en de Kamer het zelf echter naar gemaakt. Zij nemen de mening van het volk niet serieus en door bepaalde Kamerleden goedkoop aan te vallen of via vele manieren buiten spel te zetten, hebben zij geen respect voor het volk, de volksvertegenwoordiging en de Nederlandse democratie. En dat is eigenlijk pas echt onfatsoenlijk.

  Discussiëren kan en moet. Het moet ook altijd in goede banen geleid worden, maar discussiëren kan ook alleen maar op een goede en normale manier als iedereen als gelijke in het debat wordt behandeld en er daadwerkelijk sprake is van een open en eerlijke discussie.

 4. Hellen zegt: 02-10-08 om 11:54

  Het is te hopen dat Bos ook uitlegt waarom hij niet eerder heeft ingegrepen en bijvoorbeeld de toestand van Fortis bijn de overname van ABN / AMRO verkeerd heeft ingeschat.
  Of is iedereen het schuld behalve Bos ?

Geef een reactie