De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Hoogspanning

anp_bos_wellink.jpgIedere dag hectiek. Maar gisteravond om zes uur leek het even rustig te worden. Maar we zijn er niet helemaal gerust op. Icesave was nog niet geregeld en minister Bos moest de volgende dag naar Washington. Dus toch maar in Den Haag gebleven. Wachten, wachten, voorlichters bellen (Gebeurt er nog wat?) en dan ineens, rond half tien, het bericht dat we om tien uur op het ministerie van Financiën moeten zijn

Het ministerie van Financiën is niet het echte ministerie van Financiën. Dat is al jaren in verbouwing, dus zit Bos met zijn medewerkers in een gewoon kantorencomplex. De persconferentie is op de onderste verdieping, in een iets te grote hal, met veel glas en glimmende stenen.

Tien uur, vijf over tien, tien over tien: Bos en bankdirecteur Wellink moeten zich blijkbaar nog even voorbereiden. Normaal gesproken begint een persconferentie precies op het aangekondigde tijdstip, politici zijn tenslotte niet gek, die weten dat het allemaal live wordt uitgezonden. Daar komen ze dan toch, uit de lift, links en rechts omzwermd door fotografen.

Bos en Wellink staan op een klein podium, ieder achter een eigen microfoon. Ze stralen rust uit. Een diepe vertrouwenwekkende rust. Dat moeten ze ook wel, stel dat een van hen enige twijfel uitstraalt: dan stort de financiële sector helemaal in elkaar. Bij Wellink is het zelfs rust en vertrouwen in overtreffende trap. Hoe wordt een directeur van De Nederlandse Bank daarop geselecteerd? Zou Wellink bij zijn sollicitatie urenlang onder een koude douche zijn gezet om te kijken of hij een spier in zijn gezicht vertrekt?

Bij Bos is een heel ander fenomeen te zien. De tot voor kort nogal tobberige en geplaagde PvdA-minister is in een heel andere ‘flow’ terecht gekomen. Als minister van Financiën is zijn ‘finest hour’ aangebroken. Bij de PvdA roepen ze in koor dat ze de ‘oude’ Bos weer terugzien, de man die de partij een paar jaar geleden uit het slop haalde. En zoals dat gaat met een politicus die op z’n plek zit: fouten worden hem ineens vergeven. Daar waar Bos een paar maanden geleden nog voor elke opmerking ter verantwoording werd geroepen, halen zijn tegenstanders nu hun schouders op als er iets mis dreigt te gaan. De Belgen beledigd? Ach, niet handig, maar er zijn belangrijker zaken…

Fortis gered, ABN Amro gered, de spaarders gered…..is het nou goed nieuws of slecht nieuws dat we over ons heen krijgen? Of had ABN Amro nooit verkocht moeten worden en had Icesave hier nooit aan de slag mogen gaan. 20 miljard euro voor de banken…moeten we daar nou blij mee zijn of is het een teken van een ineenstortend stelsel. De banken in Nederland zijn buitengewoon gezond, horen we keer op keer…maar de eerste politicus of bankdirecteur die het tegendeel beweert VOORDAT een bank is ingestort moet nog geboren worden.

Bos en Wellink hebben hun antwoorden paraat. Terwijl er steeds meer vragen bij komen. Op naar de volgende persconferentie.

Ruud Slotboom

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


5 reacties op “Hoogspanning”

 1. Piet zegt: 10-10-08 om 14:52

  Ik hoorde Wellink gisteren in NOVA zeggen dat al in de maand augustus bekend was dat er problemen met Icesave waren. Daar hoor ik vandaag niets over terug. Het is toch een schande dat de Nederlandse staat toe heeft gestaan dat duizenden mensen na die tijd nog hun geld bij Icesave hebben ondergebracht, terwijl op hoog niveau duidelijk was dat dat zeer hoge risico’s met zich mee bracht.

 2. Steven zegt: 10-10-08 om 15:13

  Het is toch een schande dat zoveel mensen klaagden “de regering is veel te betuttelend tegenwoordig”, maar nu ineens roepen “de regering heeft ons in de steek gelaten!”

  Kijkt er dan niemand ooit verder dan dat rentepercentage? Ik zou wel 3 keer nadenken voor ik mijn spaargeld op een buitenlandse bank zou zetten. Wat heeft de staat daar nou mee te maken?

 3. Kolkestein zegt: 10-10-08 om 22:13

  Dat zijn nu weer echte Hollanders die geld op een buitenlandse bank zetten! Geen cent teveel ………….. rente beuren.

 4. Blitz zegt: 11-10-08 om 10:52

  Anno 2008 is het heel normaal dat mensen geld op een bank zetten die alleen maar via internet handelt.
  En buitenlandse banken (alle buitenlandse financiele instellingen) moeten een notificatieprocedure doorlopen om een vergunning van De Nederlandse Bank ter krijgen. Landsbanki h/o Icesave heeft die vergunning gekregen. Zelf heb (had) ik ook een spaarrekening bij Icesave met best veel geld er op. Ik ga er gewoon vanuit dat IJsland zijn verplichtingen nakomt. Zo niet, dan worden ze vast uit de EER getrapt, niemand wil dan nog zaken met ze doen. Dan zijn ze weer terug bij af en kunnen ze iglo’s bouwen en in een wak naar visjes hengelen…

 5. erik hogenboom zegt: 12-10-08 om 19:11

  Ik vraag me af waarom Wouter Bos de FORTIS aandeelhouders die gedupeerd werden door de overhaaste verkoop en de opmerkingen over FORTIS Belgie niet alsnog tegemoet komt door hen toe te zeggen dat bij het herplaatsen van de door de Nederlandse staat verkregen aandelen de meerwaarde ervan alsnog aan de FORTIS aandeelhouders toekomt. Zou dat tzt tegenvallen dan mag je als aandeelhouder niet meer klagen, maar als het erg meevalt dan hoef je je ook niet opgelicht te voelen door deze regering.

Geef een reactie