De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: 200.000.000.000 euro

spaarvarken1.jpgJe hoort al een paar weken niet zo veel meer over ontbrekende daadkracht bij het kabinet. De laatste echo’s van deze lange tijd breed gedeelde kritiek klonken bij de Algemene Beschouwingen, een maand geleden. Sindsdien heeft de internationale kredietcrisis dat beeld ingrijpend veranderd. Het minderheidsaandeel in Fortis, de nationalisatie van Fortis i.c. ABNAmro, de verhoogde garantie voor spaartegoeden, 20 miljard euro voor nieuwe operaties á la Fortis/ABNAmro, en maandag nog eens voor 200 miljard garanties om de banken weer aan het lenen te krijgen. De Tweede Kamer kan de daadkracht van de premier en zijn minister van Financiën nauwelijks meer bijhouden. Dinsdag al weer het derde debat over de kredietcrisis.

Veel vuur is het kabinet in het parlement wat betreft de kredietcrisis nog niet aan de schenen gelegd. Geen enkele fractie verzet zich tegen de genomen maatregelen, al eist links van het politieke centrum de SP in ieder geval ook een parlementaire enquête naar het hoe en waarom de crisis. De partij heeft zelfs Jan Marijnissen weer in stelling gebracht met een oproep lid te worden van de SP en een eind te maken aan het ‘graaikapitalisme’. Rechts van het politieke centrum krijgt het kabinet voorlopig het voordeel van de twijfel; Geert Wilders vindt de crisis geen onderwerp voor partijpolitieke spelletjes. En Verdonk was het afgelopen weekend nogal druk met haar eigen kredietcrisis.

Wel heeft minister Bos inmiddels toegezegd een voorstel te doen over hoe de Tweede Kamer in het vervolg over de kredietcrisis informeert. Operaties als die rond Fortis zouden volgens de Comptabiliteitswet eigenlijk vooraf aan de Kamer voorgelegd moeten worden, maar dat gebeurde deze keer met een beroep op de crisissituatie niet. Volgens Bos is de kans op het voortijdig lekken van zulke informatie te groot. GroenLinks heeft voorgesteld een speciale commissie te vormen die net als dat in het geval van de AIVD al gebeurt, vertrouwelijk door het kabinet kan worden geïnformeerd.

Het debat van dinsdag heeft overigens een wat merkwaardige setting. Omdat de Tweede Kamer deze week met herfstreces is, is de kredietcrisis toegevoegd aan de agenda van de enige vergadering die deze week toch al gepland stond. Over de Europese Raad van regeringsleiders die woensdag en donderdag in Brussel wordt gehouden. Die vergadering stond gepland in een van de commissiezalen van de Tweede Kamer, aanzienlijk kleiner dan de plenaire zaal waar normaal gesproken over de grotere onderwerpen wordt gedebatteerd. De Kamer heeft dat maar zo gelaten. Scheelt een hoop in de kosten.

Het debat over de aanpak van de kredietcrisis is vanaf 10.15 uur live te zien op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


13 reacties op “Live op Politiek 24: 200.000.000.000 euro”

 1. John zegt: 13-10-08 om 22:43

  Is dit nog wel een democratie? Nu kan zo maar bijna 300 miljard totaal (Fortis Belgie heeft ook nog 50 miljard gekregen als verrekening) naar de banken voor een beetje “vertrouwen” ? En de banken beweren geen geld nodig te hebben? Zonder revolutionaire verandering van het financieele syteem, zoals Gordon Brown bedoeld is dit alles een riskant en zinloos gebeuren. In het beste geval stellen ze de echte problemen een paar jaar uit. Dit zijn een heleboel kortzichtige en overhaaste maatregelen. Is het is direct dringend nodig voor de volgende week? Zoals de 100.000 spaargeldgarantie maatregel er snel moest komen, omdat Bos wist dat Ijsland in de problemen was. Zo nee, mogen we dan de democratie weer in werking. Ik begrijp niet dat de EU IJsland niet geholpen heeft. Anders zijn ze zo dol op nieuwe kandidaat-lidstaten, blijkbaar kon het niet uit… IJsland moet hulp vragen bij Rusland terwijl een IMF bestaat? Absurd

 2. Jan Arieson zegt: 13-10-08 om 23:09

  Finance crisis. Wie verdient er aan? Ik geloof het is een komplot. De russische en arabische investors kopen wat er maar te kopen is. Neem bijvoorbeeld the Chrysler wolkenbreker. Wie is de eigenaar? Is het niet Abu Dhabi Investment Council. Etc. Etc. Wat doet een onbeschaafde natie in het geval bijna alles van een ander is, nationaliseren. Wat doet een beschaafde natie in zo’n geval, gewoon de prijzen kelderen en dan de boel terug kopen. Russian Machines, which is part of Oleg Deripaska’s Basic Element holding, bought the stake last September in a $1.5 billion deal. It was one of his biggest overseas investments at the time, and involved putting up the Magna stock as collateral on the deal.
  Basic Element said its decision was forced by the “global financial crisis.”
  Just an example.
  Kan een specialist me verklaren of mijn komplot theorie nonsens is, of dat we allemaal aan het lijntje (Bush) gehouden worden.

 3. Tijd voor een volksopstand! Weg met dat arrogante bankmanagement in Nederland. Simpel samengevat komt het hier op neer. Onze bedrijven presteren naar behoren. Burgers zijn behoudend met hun geld omgegaan en beiden hebben veel vertrouwen gehad in hun bank.
  Jarenlang hebben banken ‘optimaal’ van ons geld geprofiteerd. Ze hebben ons op grote schaal verkeerd geïnformeerd. Niet alleen door onverantwoorde risico’s te nemen met ondoorzichtige financiële ‘doorverkoopconstructies’ maar ook hun adviserende rol hebben zij niet naar behoren uitgevoerd. Door alle tumult vergeten we (o.a.) bijna alle woekerpolissen waarover nog geen beslissing is genomen.

  Nu hun door ‘gierigheid’ overspannen markt op knappen staat mogen wij, de belastingbetalers, bijspringen. Kapitaalinjecties, borgen onderlinge leningen, renteverlagingen en natuurlijk overnames. Je zou zeggen dat geeft de Nederlandse economie veel zekerheid. De burgers voelen het. Spaarcentjes staan in Nederland weer veilig. Ondernemers willen aan de slag. Door schaarste aan goed personeel moeten zij innovatief blijven en investeren. Maar wat is helaas de realiteit. Wederom worden we geremd door de Banken.

  Ondanks alle injecties van ons, de belastingbetaler, blijven zij wantrouwend. Ten opzichte van elkaar maar ook ten opzichte van haar clientèle. Zowel ‘zakelijk’ als ‘particulier’. De huizenprijzen dalen niet door afnemende vraag maar door de bijna onmogelijkheid het gefinancierd te krijgen. Als ondernemer hoef je niet bij de bank aan te kloppen tenzij je aan ‘absurde’ financieringseisen kunt voldoen.

  Het is tijd dat Banken hun verantwoordelijkheid gaan nemen. Redelijke toetsingscriteria gaan hanteren en bereid zijn om ‘gezonde’ risico’s aan te gaan. Het huidige management bij de meeste banken is aan vervanging toe. Zij hebben laten zien dat de klant niet meer centraal staat. Dat zij de genomen ‘posities’ niet hebben overzien en zelf buitensporig hebben geprofiteerd.

  Al het risico ligt bij de belastingbetaler.

  Alex

 4. bas zegt: 14-10-08 om 09:17

  Volgens mij is het in tijden van crisis goed te handelen, en de beslissers niet voor de voeten te lopen. Echter, de democratische regels eisen dat de Kamer accoord gaat met in elk geval een deel van de genoemen beslissingen.

  Na WO II is een parlementaire enquete gestart om het handelen van de regering in ballingschap te onderzoeken. Als ik het goed heb, is de conclusie geweest dat het prima verlopen is

  Dat zou inderdaad nu ook moeten gebeuren: een onderzoek door het parlement, wellicht in de vorm van een enquete, wellicht in een andere vorm (een enquete is openbaar, en nu het onderwerp is hoe omgegaan werd met bedrijven die nog bestaan, en er mogelijk gevoelige info naar buiten komt, lijkt mij dat niet echt een goed idee)

  Niet om en zondebok te zoeken, ik zou het liefste zien dat het partlement zal zeggen: het is allemaal, binnen de mogelijkheden en tijdsdruk, goed verlopen.

 5. Wim Ortjens sr zegt: 14-10-08 om 10:46

  Zou aan Bos vragen hoe het gedrag van Wellink te verklaren is. Hij ( Wellink ) had – naar eigen zeggen – op zijn verjaardag in augustus kontakt met de IJslandse bankautoriteiten en had toen – wederom naar eigen zeggen – laten weten dat hij de gang van zaken daar niet helemaal kosjer vond. Op de vraag van de journalist waarom hij toen – toen het nog tijd was – zijn aarzelingen niet volkenkundig had gemaakt zodat de spaarders massaal hun tegoeden hadden kunnen opvragen , antwoordde Wellink dat het niet zijn taak was om de banken in problemen te brengen!
  Zo is het maar net : wel de banken beschermen maar niet de spaarders !? Fraai toezicht !

 6. Bessel zegt: 14-10-08 om 12:05

  Het geluid van de live uitzending staat te zacht

 7. Wilm zegt: 14-10-08 om 15:41

  ” Jan Arieson zegt ”

  Jan Arieson kopieert zul je bedoelen.

  En inderdaad het geluid van de uitzending zojuist stond veel te zacht :-(

 8. Jan Arieson zegt: 14-10-08 om 21:12

  Wilm. Nu snap ik er even niets meer van. Kun je ietsie pietsie duidelijker zijn. Ik vroeg om het commentaar van een specialist.

 9. Henk zegt: 15-10-08 om 21:54

  Ik heb het debat niet gevolgd, want ik verdoe mijn tijd niet aan het luisteren naar mensen, op wie het bekende “klok en klepel” gezegde heel goed van toepassing is.

  Ik hoorde op de radio uitspraken in de zin van “nu handelen, later vragen stellen”. Het is ONWETTIG wat hier gebeurt. Het parlement is volledig buiten spel gezet! Volgens Wikipedia zijn de kosten van de Betuwelijn 4,7 miljard (veel meer dan begroot!) en hoeveel is daarover bijvoorbeeld niet gedebatteerd?

  Een veelvoud van dat bedrag wordt even in een weekend “geregeld” en het parlement stond erbij en keek ernaar. Zelfs achteraf wordt er niemand boos, omdat wetgeving met voeten is getreden.

  Hoe lang moet dit nog doorgaan mensen? Ik denk dat ik de wetten ook maar aan mijn laars ga lappen, want ze hebben voor de Nederlandse wetgever (zelf!) niet eens betekenis.

  Een van de fundamentele beginselen van ons staatsbestel is het legaliteitsbeginsel. Ik zal deze bladzijden maar uit mijn studieboeken verwijderen.

  Ten aanzien van de plannen: De derivaten vernietingingsmachine is zo groot, dat het lijkt op een muis, die een olifant probeert tegen te houden. Bovendien wordt het probleem, dat is ontstaan door krediet, opgelost met krediet. Ofwel de brand wordt geblust met benzine.

  Ik verwacht dat de garanties eerder worden aangesproken dan wordt verwacht en dat we dus nog vele duizenden Euro’s PER PERSOON de boot in gaan.

  De winsten zijn al lang verdwenen in de zakken van de rijke elite (waaronder de lieden waarmee JP tijdens de Bilderberg conferentie ongetijfeld al afspraken had gemaakt over het afwentelen van de schulden op de bevolking) en wij mogen de gaten opvullen, die daardoor zijn ontstaan. Schande!

  Veel mensen realiseren zich nog totaal niet welke impact dit heeft. De waarde van geld (dat is KREDIET!) zal in rap tempo dalen en daarmee de meesten treffen. Nu, maar ook later (pensioenen!).

  Geschreeuw over toezicht is slechts onzinnig lawaai. Het heeft hopeloos gefaald en zal het blijven doen.

  Structurele aanpak van het financiele systeem is de enige oplossing. Geen ongedekte leningen (en toezeggingen, zoals de CDS derivaten), afbouw van de leverage van de banken, etc.

  Maar we zijn verslaafd gemaakt aan krediet en we zullen eerst de kliniek in moeten. Dat zal pijn doen.

 10. Schiferli zegt: 16-10-08 om 16:22

  Wouter Bos heeft gezegd dat hij onder alle omstandigheden de grote systeembanken overeind zal houden. Welke banken zijn dat eigenlijk. Zijn dat de voor de hand liggende Fortis/ABNAMRO, Rabo en ING of zijn er meer, zoals SNS bank, ASN bank (waarbij Bos zijn geld heeft staan)of DSB bank? Vaak geldt: hoe kleiner de bank, hoe hoger de spaarrente. Nu Icesave is omgevallen zeggen velen, dat had je kunnen weten. Op alle gebieden poogt deze regering de concurrentie te verhogen om lagere prijzen voor de consument te kunnen realiseren. Wat voor banken geldt zal vermoedelijk ook voor de zorg gelden< hoe gunstiger het aanbod(premie) hoe groter het kwaliteitsrisico.

 11. cor zegt: 16-10-08 om 22:37

  Ik ben geen econoom daarom kan ik geen commentaar op het beleid van deze regering leveren. Wel vraag ik me af wie zijn de adviseurs van Wouter Bos. Tegenwoordig praat iedereen maar mee, vooral bekende Nederlanders.Kijk naar de mensen in de tweede kamer het is in en in triest.

 12. Richard zegt: 09-11-08 om 23:41

  Het is alsof, als een dief bij je inbreekt en jou TV mee neemt en je wordt wakker en ziet hem wegrennen, dat jij hem achterna rent en roept dat hij stereo vergeten heeft.
  Het zijn in feite gewoon dieven. Die horen geen kapitaalinjectie te krijgen maar horen in de gevangenis.

 13. Hendrik zegt: 09-11-10 om 16:01

  Is het de goegemeente in Nederland duidelijk dat de weledele heer Wellink
  zelf aan Icesafe een eerste limiet van 500 miljoen heeft gesteld en daar zonder de deur, na het bereiken van deze mijlpaal,te sluiten, maar
  Icesafe door heeft laten gaan met het aantrekken van gelden!!!!!.
  De gevolgen zijn verschrikkelijk ! Het zal je maar gebeuren.

Geef een reactie