De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Leo de Leeuw

ing.jpgOp het ministerie van Financiën hadden ze er een codenaam voor bedacht: operatie Leo, een Latijnse jongensnaam voor leeuw. De leeuw van de Postbank, die na de fusie in het logo van de ING is terechtgekomen. En dat leidde gisteravond tot persconferentie nummer zoveel.

Dit keer in het gebouw van De Nederlandsche Bank in Amsterdam. Het is niet makkelijk om er binnen te komen. Pasje laten zien, slagbomen open, eerste dikke glazen deur door, tweede glazen deur door. En dan een beveiligingsman die iedereen maant stil te staan. ‘Stop, niet verder. Ik sta hier niet voor niks!’ Weer een dikke glazen deur door, inchecken bij vier dames achter de balie, paspoort laten zien, naamkaartje op en met de lift naar de zaal waar de persconferentie wordt gehouden.

Het is improviseren. De Nederlandsche Bank lijkt niet voorbereid op dit soort persconferenties. Journalisten uit binnen- en buitenland wachten in spanning af. Daar komen de drie heren aangelopen: Bos, Wellink, ING-topman Tilmant. Ze gaan achter een kleine tafel zitten. In welke taal wordt de persconferentie eigenlijk gehouden? De eerste berichten zijn dat ze Engels zullen praten. Later horen we dat het toch in het Nederlands is.

Bos begint. Alles is live te volgen op tv en radio. Ik praat als radioverslaggever naar het begin van zijn speech toe, hoor dat-ie begint en houdt mijn mond. Vanaf dat moment hoor ik allerlei rare geluiden op mijn koptelefoon: Bos die zijn verhaal houdt, een vrouw die alles in het Engels vertaalt (waar komt die ineens vandaan?), een eindredacteur die roept dat er iets niet goed gaat, een presentator die weer verder gaat met het gewone radioprogramma.

Chaos alom. Oorzaak: de ING die de persconferentie technisch begeleidt, heeft blijkbaar het geluid van de minister zacht gedraaid om het geluid van een tolk in het Engels erover heen te zetten. Vermoedelijk voor het eigen personeel dat op de hele wereld kan meeluisteren. Helaas ook op de Nederlandse radio en tv te beluisteren. Er is geen touw aan vast te knopen.

Wouter Bos is getransformeerd in Wouter Bush. Ik ruk de koptelefoon af om verder te luisteren naar Bush. Gelukkig verdwijnt de Engelse dame korte tijd later uit de ether. De minister gaat weer zitten. Wellink en Tilmant leggen ook uit wat er aan de hand is en dan is het tijd voor vragen. Ze zitten weer met z’n drieën achter de tafel.

Dan valt me ineens op hoe ze erbij zitten.  Bos links, Wellink rechts en in het midden ING-bestuursvoorzitter Tilmant. De man die geholpen wordt zit in het midden, van links en rechts bij de hand genomen door zijn te hulp geschoten ‘partners’. Hij glimlacht en is redelijk opgetogen, zeker voor iemand die moet toegeven dat het zonder overheid even niet gaat. Geen ongeschoren gezicht dit keer, zoals die topman van Fortis een paar weken geleden, geen twijfel in zijn stem. Straks gaat immers de beurs weer open en de handelaren zien in de huidige paniekstemming achter ieder klein negatief detail een nieuw doemscenario.

De drie heren stralen eensgezindheid uit, maar reken maar dat er flink is onderhandeld. Alweer tot diep in de nacht. Overheidssteun oké, maar zorg wel dat je (voorlopig?) een einde maakt aan die wat al te gortige bonusregelingen. En aan die vertrekregelingen…en aan dat verkopen van ondoorzichtige producten. De bank zit in de hoek waar de klappen vallen en houdt z’n hand op, het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank hebben het geld. Een ongelijke strijd, de bank moet door de knieën. En zo is na Fortis en ABN-Amro de derde grote Nederlandsche Bank onder invloed van Wouter Bos gekomen.

De persconferentie is voorbij. De omgekeerde weg: de lift, de dames bij de receptie, de glazen deuren, de opgeluchte beveiligingsman….Waar zou eigenlijk al dat goud liggen van De Nederlandsche Bank? Is dat hier ergens in een kelder weggestopt? Als alle banken instorten en Nederland failliet dreigt te gaan moeten we het van dat goud hebben! Ben ik blij dat ze het hier zo goed bewaken! Laten we hopen dat Leo het goed in de gaten houdt…

Ruud Slotboom

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Leo de Leeuw”

  1. Petra zegt: 20-10-08 om 13:32

    Ik vond het veelzeggend hoe de heren met gevouwen handen zaten waardoor het leek alsof ze zaten te bidden of het alsjeblieft goed mocht komen. Wat betreft de tolk, had die niet op het linker of rechter audiokanaal gekund? Ik neem aan dat dat te regelen moet zijn en het zou de verstaanbaarheid erg ten goede gekomen zijn.

Geef een reactie